Sveta Kata, toplina na vrata!

Nakon što je prva polovina studenog bila hladnija od prosjeka, posljednjih nekoliko dana uslijedio je potpuni obrat i temperature zraka porasle su na vrijednosti koje su primjerenije početku listopada nego zadnjoj dekadi studenog. U dane vikenda kiše je u većem dijelu zemlje bilo vrlo malo, a u mnogim je predjelima u potpunosti izostala. Za razliku od većine zemlje, na dijelovima sjevernog Jadrana pale su nove značajne količine oborina. Od početka mjeseca meteorološka postaja na Platku, u riječkom zaleđu, primila je više od ekstremnih 1000 litara oborine po kvadratnom metru.

U novom tjednu nastavit će se natprosječna toplina. Prvi dio tjedna obilježit će stabilno i barem djelomično sunčano vrijeme u kojem postoji šansa da se sruši pokoji datumski temperaturni rekord. Stabilizaciju vremena donosi nam ogranak anticiklone s centrom iznad Rusije, a jučer je u središtu spomenutog polja visokog tlaka zraka izmjereno izrazito visokih 1070 hPa. Kao zanimljivost spomenimo da će ista ta anticiklona biti zaslužna da će jezgra izrazito hladnog zraka sibirskog podrijetla “kliznuti” prema Aziji, i zahvatiti velike dijelove Kazahstana, Uzbekistana, Turkmenistana, Irana, pa čak i dijelove Afganistana i Pakistana. Od četvrtka će nam se sa zapadnog Sredozemlja početi približavati nova ciklona pa će drugi dio tjedna ponovno biti oblačniji, povremeno uz kišu. Svih 7 dana tjedna pratit će nas južina i natprosječna toplina!

JADRAN:

U ponedjeljak u Dalmaciji suho i djelomično sunčano. Najviše sunca bit će južnije od Splita. Na sjevernom Jadranu umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, osobito ujutro. Najviše kiše bit će u zaleđu Istre i Kvarnera. Puhat će umjereno do pojačano jugo koje će na moru sjevernog i dijela srednjeg Jadrana povremeno biti jako.  Najviše dnevne temperature od 13°C ponegdje u zaleđu Rijeke do 21°C ponegdje u Dalmaciji.

Utorak većem dijelu Dalmacije donosi pretežno sunčano i suho vrijeme. Na sjevernom Jadranu umjereno do znatno oblačno, povremeno uz slabu kišu. Puhat će umjereno do pojačano jugo koje će na moru sjevernog i dijela srednjeg Jadrana povremeno biti jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 13°C ponegdje u zaleđu Rijeke do 21°C ponegdje u Dalmaciji.

Srijeda će u Dalmaciji biti djelomično sunčana uz povremenu promjenjivu naoblaku i suha. Na sjevernom Jadranu umjereno do znatno oblačno, uglavnom riječkom zaleđu povremeno uz kišu. Puhat će umjereno do pojačano jugo koje će na moru sjevernog i dijela srednjeg Jadrana povremeno biti jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 14°C ponegdje u zaleđu Rijeke do 21°C ponegdje u Dalmaciji.

Četvrtak donosi novo jačanje naoblake sa zapada. U Dalmaciji će veći dio dana biti suho, tek na otvorenom moru i vanjskim otocima povremeno uz slabu kišu. Na sjevernom Jadranu kiše će povremeno biti veći dio dana. Kasno navečer i u noći na petak kiše će biti posvuda, a ponegdje su mogući i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru u drugom dijelu dana s olujnim udarima. Jutro i dalje natprosječno toplo, najviše dnevne temperature većinom od 13 do 18°C.

U petak vrlo promjenjivo. Najviše kiše bit će na moru i otocima Dalmacije, ponegdje je moguća i grmljavina. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Puhat će umjereno do pojačano jugo, u drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu će prestati i okrenuti na slab vjetar različitih smjerova. Zadržat će se toplo.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u subotu će na sjevernom Jadranu biti djelomično sunčano i uglavnom suho. U Dalmaciji uz promjenjivu naoblaku još samo ponegdje može biti slabe kiše. Na sjevernom Jadranu će puhati slab levant, krajem dana je moguća slaba bura. U Dalmaciji slabo do umjereno jugo i levant. Jutro će biti malo svježije, osobito na sjevernom Jadranu, danju i dalje toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 13 do 18°C.

U nedjelju je moguće novo jače naoblačenje, a kiša će se s Dalmacije postupno širiti na sjeverni Jadran. U Dalmaciji će puhati umjereno jugo i levant, na sjevernom Jadranu levant i bura koja će prema večeri jačati. Na sjevernom Jadranu malo hladnije, u Dalmaciji i dalje toplo.

UNUTRAŠNJOST:

U ponedjeljak toplo i djelomično sunčano. Najviše sunca u Slavoniji, a najviše oblaka u Gorskom kotaru gdje se očekuje i kiša. I dalje imamo južinu uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar pa će i jutro i dan biti topli uz iznadprosječno visoku temperaturu za mjesec studeni. Popodnevna temperatura od 14 do 18°C, u gorju malo niža.

Utorak nam donosi nastavak toplog vremena, a tijekom dana će biti dužih sunčanih razdoblja. Još je mjestimice moguća kiša u Gorskom kotaru. Puhat će slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Ostat će toplo uz jutarnju temperaturu između 3 i 9, a najvišu dnevnu uz južinu i dalje oko 15 Celzijevih stupnjeva, možda i više.

I srijeda nastavlja s iznadprosječnom toplinom. Većinom suho i djelomično sunčano. Oblačnije u Gorskom kotaru gdje je moguća kiša. Puhat će slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura od 3 do 9°C, a najviša dnevna bi trebala biti oko ili prijeći 15 Celzijevih stupnjeva. Dan će više nalikovati na proljeće nego na kasnu jesen.

I četvrtak nam donosi većinom suho i stabilno vrijeme. Ujutro je ponegdje moguća kratkotrajna magla ili niska naoblaka, a tijekom dana će biti i sunčanih razdoblja. Jedino u Gorskom kotaru i dijelu Like može biti kiše. Puhat će većinom slab južni i jugoistočni vjetar. Ostat će toplo uz jutarnju temperaturu između 2 i 6, a najvišu dnevnu uz južinu i dalje od 13 do 17 Celzijevih stupnjeva.

Postupna promjena vremena je moguća krajem petka. Prijepodne će još u većem dijelu unutrašnjsoti biti suho i djelomično sunčano. Popodne postupan porast naoblake, a navečer ili u subotnjoj noći je ponegdje moguće i vrlo malo kiše. U Gorskom kotaru i Lici će cijeli dan biti dosta oblaka uz moguću kišu. Jutarnja temperatura od 3 do 8, a najviša dnevna temperatura između 13 i 17 Celzijevih stupnjeva.

U subotu promjenjivo i malo svježije vrijeme. Uz dosta oblaka povremeno se očekuje slaba kiša ili lokalni pljuskovi. Temperatura zraka će malo pasti, ali i dalje će biti u plusu pa nema opasnosti od zimskih uvjeta.

Još malo hladnije vrijeme bi moglo doći od nedjelje. Dosta oblaka, moguća je i slaba kiša, a uz sjeverni vjetar temperatura zraka bi cijeli dan mogla biti između 5 i 9 Celzijevih stupnjeva. Vjerojatno će nam početak sljedećeg tjedna donijeti još nižu temperaturu zraka.

Komentari