Kako je i bilo najavljeno, ciklona je u prvom dijelu tjedna otpuhala velike ljetne vrućine s našeg područja. Temperature zraka su pale za više od 10 stupnjeva u odnosu na vrijednosti koje su se mjerile prije same ciklone. Gotovo posvuda je pala konkretna kiša, a ponegdje su zabilježene i ekstremne količine kiše, koje ne samo da prelaze prosjek za mjesec kolovoz, već su blizu oborinskog prosjeka za cijelo ljeto. Primjerice, u Starigradu Paklenici pala je čak 141 litra kiše po kvadratnom metru. U Zadvarju je palo 122 do 136 litara, u Gružu u Dubrovniku palo je 106 litara od početka kolovoza.

Do kraja tjedna očekuje nas ugodno kasnoljetno vrijeme, a više oblaka se još danas i sutra očekuje u unutrašnjosti i na sjevernom dijelu Jadrana.

JADRAN:

U pretežno sunčanom petku popodne su samo ponegdje moguće slabe grmljavinske nestabilnosti, ali će navečer posvuda biti suho. Više oblaka na sjevernom Jadranu. Ujutro i u noći puhat će slaba do umjerena bura, danju slab maestral, na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 13 do 18°C u zaobalju, od 18 do 22°C uz obalu i  na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 25 do 30°C.

Pretežno sunčano bit će u većini krajeva u subotu. Popodne je ponegdje u Zagori i južnoj Dalmaciji moguć slab i prolazan pljusak s grmljavinom. Ujutro i navečer slaba do umjerena bura, danju će puhati slab maestral. Jutro će biti još malo svježije, a danju vrlo toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 25 do 30°C.

Stabilno i pretežno sunčano vrijeme nastavit će se u nedjelju. Nakon slabe bure noću, danju će puhati slab jugozapadnjak. Temperature zraka bit će bez veće promjene.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u sljedećem tjednuprevladavat će sunčano. Temperature zraka bit će u postupnom porastu, pa se osobito u drugom dijelu tjedna očekuje povratak ljetnih vrućina. Detaljniju vremensku prognozu čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

UNUTRAŠNJOST:

U petak su na sjeverozapadu moguća i sunčana razdoblja, a dan će vjerojatno proći suho. U Slavoniji, Lici i Gorskom kotaru uglavnom oblačno, ponegdje uz malo kiše. Jutro malo svježije, a poslijepodne će biti malo toplije uz temperaturu od 19 u gorju i na istoku pa do 24 Celzijeva stupnja ponegdje na sjeverozapadu.

Za vikend će vrijeme biti točno onakvo kakvo priliči drugom dijelu ljeta, tzv. kasnom ljetu. Izmjena oblaka i sunca i ponovno malo toplije. Ujutro je ponegdje moguća sumaglica ili magla, osobito u kotlinama i uz vodene površine. Općenito će oblačnije biti u subotu kad još uvijek postoji mogućnost za malo kiše ili kratkotrajan pljusak s grmljavinom, osobito u Slavoniji i u gorju.Nedjelja bi trebala ostati suha, sunčanija i toplija. Temperatura ugodna uz vrijednosti većinom od 23 do 27 Celzijevih stupnjeva.

Početak novog tjedna još uvijek će nam biti promjenjiv uz dosta oblaka i sunčana razdoblja. Mogla bi nas prijeći i jedna atmosferska fronta što bi značilo moguću kišu ili pljuskove, osobito potkraj ponedjeljka i u utorak. Vjerojatno će i temperatura zraka ostati slična ili u slučaju pljuskova čak i malo pasti.

Ugodno ljeto bi nam se moglo vratiti sredinom i u drugoj polovici sljedećeg tjedna.Meteorološke karte sve su uvjerenije od srijede u razdoblje stabilnog vremena s više sunca. Iz dana u dan bit će sve toplije pa ćemo do kraja sljedećeg tjedna možda opet dogurati blizu 30 Celzijevih stupnjeva u hladu. Za one koji tek sad planiraju godišnji ovo je sigurno dobra vijest. Naravno, treba pratiti i daljnji razvoj situacije.

izvor crometeo-