Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu istaknuto je obilježje suvremenog katoličanstva. Srce je postalo simbolom uzviÅ”ene Kristove ljubavi uglavnom u europskoj civilizaciji. Čak i u Bibliji srce se smatra viÅ”e sjediÅ”tem znanja negoli ljubavi.

Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu nalazimo kod srednjovjekovnih mistika, kao Å”to suĀ Julijana iz Norwicha,Ā Francisca RimskaĀ iĀ sv. Bonaventura. U 16. st. njegovali su jeĀ kartuzijanciĀ i kasnijeĀ isusovci.Ā Sv. Ivan EudesĀ (17. st.) dao joj je teoloÅ”ki temelj. Poticaj za uvođenje blagdana Srca Isusova doÅ”ao je izĀ francuskogĀ gradaĀ Paray-le-MonialaĀ prigodom Isusova ukazanja sv.Ā Mariji Margareti AlacoqueĀ 1675. godine. Ali tek jeĀ 1765.Ā godine papaĀ Klement XIII.Ā dopustio slaviti blagdan Srca Isusova i to samo za one koji su izričito tražili. Bili su to poljskiĀ biskupiĀ onoga vremena i rimska NadbratovÅ”tina Srca Isusova. Ubrzo su blagdan prihvatili redovniceĀ Reda PohođenjaĀ kojemu je pripadalaĀ sv. Margareta, cijeli Rim, potom biskupi i kraljica francuskog naroda, poglavari i članoviĀ Družbe IsusoveĀ i tako se za kratko proÅ”irio gotovo u cijeloj Crkvi.

Nakon Å”to se blagdan Srca Isusova tako brzo proÅ”irio po mnogim biskupijama svijeta i vidjevÅ”i velike duhovne koristi od njegova slavljenja, papa Pio IX. je 1856. godine posebnim dekretom odredio da se blagdan službeno slavi u cijeloj Katoličkoj Crkvi osobito s obzirom na potrebu zadovoljÅ”tine za grijehe. Misa i oficij odobreni su 1765., a općevažeći postali 1856. godine.

Blagdan Presvetog Srca Isusova slavi se u petak nakon blagdana Tijelova i stoga je lipanj mjesec Presvetog Srca Isusova.

Uoči Svete godine 1900. papa Leon XIII. uputio je cijeloj Crkvi posebnu encikliku kojom poziva sve biskupe i vjernike da se te godine 1899. svi posvete na blagdan Srca Isusova njegovu Božanskom Srcu.

Svi mi vjernici znamo vrijednost Srca Isusova. Ono je bilo darivano od vječnog Oca za nas da nas otkupi od grijeha, Ono je bilo probodeno za nas na Križu da nas iscijeli i okupa u svojoj Svetoj Kupelji za vječni životā€¦ To Presveto Srce mora uvijek kucati u nama!