Nedjelja, 31. listopada – 31. nedjelja kroz god.

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00; 10,30; te u 17, 00 sati

Euharistijsko klanjanje u crkvi V. Gospe od 19, 00 do 24, 00 sata

 

Ponedjeljak, 1. studenoga – SVETKOVINA SVIH SVETIH

U crkvi Velike Gospe: Sv. Misa u 8,00;  Pjevana Jutarnja u 10,15;

Sv. Misa u 10,30 sati

Sv. Misa od svetkovine Svih svetih na Novom groblju u 15,00 sati, a zatim u 15,45 sati pjevana Večernja s odrješenjem za pokojne.        

 

Utorak, 2. studenoga – DUŠNI DAN

Sv. Misa s pjevanjem Jutarnje za pokojne u 9,00 sati u crkvi V. Gospe.

Na kraju Mise bit će blagoslov kruha kojega daje pleme Sikirić.

Pjevana Večernja i molitva odrješenja za naše pokojne na Starom groblju u 15,00 sati, a potom molitva kod crkve sv. Ivana, oko crkve sv. Roka uz pjevanje „Smiluj mi se Bože“, te  sv. Misa za sve vjerne mrtve. 

 

Srijeda, 3. studenoga

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17,00 sati (zajedničke nakane)

 

Četvrtak, 4. studenoga – sv. Karlo Boromejski, biskup                                      

Ispovijed od 16, 00 – 17, 00 sati

Sv. Misa u crkvi  Velike Gospe u 17,00 sati.

 

Petak, 5. studenoga – Prvi petak – posvećen Presv. Srcu Isusovom

Ispovijed od 16, 00 – 17, 00 sati

Sveta Misa u crkvi Velike Gospe u 17, 00 sati

 

Subota, 6. studenoga

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 8, 00 sati

Sv. Misa u crkvi sv. Šime u Zadru u 10,00 za pok. članove Mar. legije

 

Nedjelja, 7. studenoga – 32. nedjelja kroz god.

(Dan zahvale za plodove zemlje)

OPROST OD VREMENITIH KAZNI ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

 

         Početak mjeseca studenog u Crkvi obilježen je svetkovinom Svih Svetih i spomendana Spomena svih vjernika pokojnika. Crkva se u mjesecu studenom na poseban način pokazuje u svom otajstvenom zajedništvu – ona proslavljena na Nebu u zajedništvu svetih, trpeća koja okuplja duše vjernih preminulih koje se nalaze u čistilištu te putujuća ili vojujuća koja okuplja žive članove Katoličke crkve.
         Iznimno je djelo milosrđa moliti za duše pokojnika te za njih prikazivati žrtvu svete mise kako bi one što prije doživjele radost Neba te okončale čistilišne muke. U Katekizmu katoličke crkve stoji: „Oni koji umru u milosti i prijateljstvu s Bogom, a nisu potpuno čisti, iako su sigurni za svoje vječno spasenje, moraju se poslije smrti podvrgnuti čišćenju kako bi postigli svetost nužnu za ulazak u nebesku radost. To konačno čišćenje izabranih, koje se posve razlikuje od kazne osuđenih, Crkva naziva čistilištem“ (br. 1030 – 1031).
        Potpuni oprost od vremenitih kazni za duše u čistilištu, dakle za pokojnike „koji umru u milosti i prijateljstvu s Bogom, a nisu potpuno čisti“ (usp. prethodni citat iz KKC), dio je duhovnog blaga 

        Potpuni oprost za pokojnike čije su duše u čistilištu može postići onaj: a) tko pohodi groblje tijekom studenoga i moli za pokojnike; b) tko na svetkovinu Svih Svetih (1. studenog) i na Spomen svih vjernih pokojnika ili „Dušni dan“ (2. studenog) ili  pohodi crkvu ili kapelu i c) ondje ispovijeđen pristupa sv. pričesti, moli Oče naš, Vjerovanje i moli na nakanu Svetog Oca Pape.

      Objavom dekreta Apostolske pokorničarne utvrđena je mogućnost dobivanja potpunog oprosta za pokojne kroz čitav mjesec studeni.
Kako se navodi u dekretu, Apostolska pokorničarna potvrđuje i produžuje za cijeli mjesec studeni 2021. sve duhovne blagodati već dodijeljene 22. listopada 2020.

       Iz obnovljene velikodušnosti Crkve, vjernici će zasigurno crpiti pobožne nakane i duhovnu snagu da svoj život usmjere prema evanđeoskom zakonu, u sinovskom zajedništvu i odanosti Papi, vidljivom temelju i pastiru Katoličke Crkve, navode među ostalim u dekretu.

 

 

                       EUHARISTIJSKO KLANJANJE 31. X.

 

U našoj crkvi Velike Gospe u nedjelju 31. listopada, uoči svetkovine Svih svetih, bit će euharistijsko klanjanje od 19,00 sati do 24,00 sata. Nakana je da se molitveno pripremimo za veliku svetkovinu Svih svetih, da razmišljamo o svetosti i molimo Gospodina da nas prati na našem putu ostvarivanja svetosti života. Želimo ovim klanjanjem moliti i za sve one, pogotovo mlade, koji sve više prihvaćaju poganski običaj tzv. „noći vještica – Halloween“ baš u noći pred Svi svete. Molimo za njih da odbace te krive i opasne prakse, protivne našoj vjeri, a prihvate u potpunosti Gospodina. U nekim našim gradovima se u noći pred Svi svete održavaju molitveni susreti mladih pod nazivom „Holywin – Svetost pobjeđuje“. Svi mi smo pozvani biti ustrajni u vjeri, strpljivi, ponizni, svjedočeći svoju vjeru, ljubeći Boga i bližnjega. Dođite (netko pet minuta, netko 10, 20, 30 ili više) kako bi zajedno slavili Gospodina!