Županiji je cilj povećanje demografije i podrške roditeljima s više djece. Povećali smo porodiljske naknade za prvo i drugo dijete na 1.000 kuna, a za treće i svako sljedeće na 5.000 kuna, rekao je župan Longin

Zadarski župan Božidar Longin, sa svojim zamjenicima Šimom Vickovićem i Šimom Mršićem te pročelnicima Ivanom Šimunićem i Bernardom Marunom, posjetio je jučer tri obitelji s više djece. U Bruškoj iznad Benkovca obitelj s devetero djece, u Zadru obitelj s osmero djece i u Bibinjama mladu obitelj sa sedmero djece. Pritom su im uručili prigodne poklone.

– Danas mi je jedan od najljepših dana. Županiji je cilj povećanje demografije i podrške roditeljima s više djece. Povećali smo porodiljske naknade za prvo i drugo dijete na 1.000 kuna, a za treće i svako sljedeće na 5.000 kuna. Osim o gospodarstvu, brinemo i o socijalnoj komponenti – zdravstvu, djeci i o školstvu, o natalitetu i osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, kazao je Longin dodavši kako je Županiji cilj da sva djeca iz škole izađu kao pravi i sposobni, spremni na sve izazove života i modernog gospodarstva.

– Da ih što prije izvedemo na pravi put, da se uklope u našoj zajednici, da nađu posao, a ne da idu po svijetu tražiti kruh da bi mogli preživjeti, zaključio je župan Longin.

Mlada obitelj Zuanović iz Bibinja, Tomislav i Anđela, prije sedam tjedana dobili su sedmo dijete, sina Jerolima.

– Najstarije dijete ima 14 godina, a najmlađe niti dva mjeseca – Jakov, Agneza, Rita, Ante, Grgo, Marija i Jerolim, kaže ponosna mama Anđela, povratnica iz Australije, po zanimanju odgojiteljica.

Mlade roditelje ovaj je posjet ugodno iznenadio te zahvaljuju Zadarskoj županiji i Općini Bibinje na pomoći i podršci.

– Zadovoljan sam jer vidimo da je naša zajednica živa i da reagira, kao što je župan rekao, nije sve crno. Puno mladih ljudi pođe vanka, samo je atak na Irsku, Njemačku, a puno njih se i vraća. Međutim, uz malo borbe i uz malo vjere u našoj zemlji može se raditi, živjeti i stvarati obitelj, bolje nego igdje u svijetu, tvrdi tata Tomislav te nastavlja:

– Bogu hvala na roditeljima koji nam pomažu i na svim pomoćima zajednice. Trudimo se, živimo i ne zamjeram onima koji nemaju financija i kuće. Ipak to crnilo ne treba prevladati, trebamo pozitivno misliti. Jer ako pozitivno mislimo one negativne stvari će poći, rekao je Tomislav Zuanović.

Bibinje ima oko 4.200 stanovnika, a s 50 do 60 novorođenih u gornjem je dijelu općina s pozitivnim prirodnim prirastom.

– Zahvalio bih se županu na lijepoj gesti i na činjenici da ne zaboravlja predizborna obećanja. Županija i Općina ne brinu se samo za novorođenu djecu, već za sve generacije. Općina Bibinje je s 1.500 kuna za svako novorođeno dijete podigla na 5.000 kuna. Nagrađujemo učenike, stipendiramo sve studente, podigli smo i stipendije, istaknuo je načelnik Bruno Bugarija.

Bibinje se ne boji imati djece, mnoge obitelji već tradicionalno imaju četvero i više djece.

– Hvala ovim hrabrim roditeljima koji u ovim uvjetima življenja pridonose boljitku svoga naroda. Nadam se da će takvih obitelji s puno djece u budućnosti biti i više. Pozitivan proces koji se događa u županiji, a pokreće župan Longin, od Bibinja ima podršku. Na taj pozitivan trend želim mnogi mladim obiteljima da se pridruže obitelji Zuanović, poručio je Bugarija.

Preneseno iz Zadarskog lista

https://www.zadarskilist.hr/clanci/13102018/zuanovici-imaju-sedmero-djece-i-ne-pomisljaju-na-odlazak-iz-bibinja

ZUPAN_vise_djece3