Nekoliko sunčanih i vrlo toplih dana je iza nas, a slično će ostati i do kraja subote. Anticiklonalno polje nad Sredozemljem uspostavilo je prostranu zonu tople i stabilne zračne mase nad Jadranom i okolicom. Svakim danom malo toplije očekujemo do subote, kad će temperature zraka u najtoplijem dijelu dana uz obalu doseći 25, a nad Ravnim kotarima ponegdje i 30 Celzijevih stupnjeva. Na moru je tijekom petka i subote moguća mjestimična magla, uglavnom u području vanjskih otoka i na otvorenom moru. Uz obalu će biti sunčano uz slab do umjeren dnevni maestral.

Izražena hladna fronta tijekom subote prelazit će preko kopnenih krajeva Hrvatske. Do zadarskog područja stići će kasno navečer u subotu, međutim ne očekujemo tako značajnu promjenu vremena kao nad kontinentom, oborina će biti znatno manje, a i zahlađenje će biti umjerenije. Nešto naoblake može se očekivati u noći sa subote na nedjelju i tijekom cijele nedjelje, uz mogućnost povremene kiše i grmljavine, no toga ne bi trebalo biti u velikim količinama. Temperatura će osjetno pasti u noći na nedjelju, pa će u nedjelju biti uglavnom ispod 20°C, a navečer se ponegdje može spustiti i do 10-tak Celzijevih stupnjeva nad Ravnim kotarima i prvenstveno u  (sjevero)istočnom dijelu županije.

Najizraženije obilježje ovog hladnog prodora bit će bura, koja će započeti puhati kasno navečer u subotu, i pojačati se tijekom noći na nedjelju na pojačanu i jaku, u podvelebitskom području s olujnim udarima. Puhat će i cijelu nedjelju, u ponedjeljak bi trebala nešto oslabiti i prestati tek u utorak ili srijedu kad će početi novi porast temperature uz sunčano vrijeme.