Kao što smo najavljivali, travanj je donio definitivni prekid dugotrajne suše. Naši krajevi tijekom travnja nalazili su se pod intenzivnim “prometom” ciklona pa je vrijeme bilo vrlo promjenjivo, često s kišom, a povremeno i grmljavinom. Na biogradskom području zabilježena je i obilna tuča koja je 24.4. u jutarnjim satima prekrila tlo s nekoliko centimetara leda. Nažalost, pritom su prilično stradale poljoprivredne kulture na zahvaćenom području.

Nakon ožujka u kojem uopće nije bilo kiše, od početka travnja do današnjeg dana, prema mjerenjima s meteorološke postaje na Puntamici, palo je preko 80 litara kiše po četvornom metru. Prema neslužbenom mjerenju automatskom postajom smještenom na zadarskom Poluotoku, tijekom travnja se nakupilo 70-tak litara po četvornom metru, međutim čini se da ova stanica mjeri malo manje od stvarne količine, pa stoga možemo pretpostaviti da su realne vrijednosti između 80 i 90 litara po četvornom metru, u periodu od 1. do 21. travnja, na području Zadra. Slične brojke vjerojatne su i za ostatak zadarskog područja. Od toga je samo u zadnjih tjedan dana palo između 40 i 50 litara po četvornom metru.

Prema našim prognostičkim materijalima, promjenjivo vrijeme uz mogućnost još nešto kiše trajat će do sredine tjedna. Od četvrtka valja računati na znatno stabilnije i vrlo toplo razdoblje, pri čemu će najviše dnevne temperature do kraja tjedna na zadarskom području, doseći ponegdje i 25 Celzijevih stupnjeva. Prema dugoročnoj prognozi, svibanj bi trebao biti prosječno kišovit (klimatološki prosjek za svibanj za Zadar iznosi 60l/m2, kao i za travanj), te malo topliji od prosjeka.