Treću godinu za redom održana večer posvećena pjesnicima koji pišu na dalmatinskom dijalektu

Posebni su ovo dani u životu svakog živućeg Hrvata ne samo u domovini već u bilo kojem kutu svijeta i zbog uzvišenosti trenutka kojeg živimo. Zvucima i riječima nama hvatima najemotivnije i najdraže pjesme, naše hrvatske himne, treću Večer dalmatinske beside otvorila je posebna gošća  Magdalena Buterin iz Paljuva .

Želja organizator da sačuva lokalne idiome, riječi zadarskog zaleđa, otoka , te da inspirira mlađe generacije da očuvaju svoj jezik urodila je plodom. Gotovo svaki od autora koje je publika imala priliku čuti kroz prve tri godine održavanja ove manifestacije izdala je ili priprema izdavanje svoje zbirke pjesama. Jedna od njih je i Anka Birkić iz Murvice čije pjesme kako nam je kazala nerijetko budu napisane na listu kupusa, s obzirom na to da cijelu godinu radi u polju.

–          Osjećam se kao domaća, kada dolazim u Bibinje imam osjećaj kao da dolazim kući, već sam treću godinu ovdje  i osjećam se predivno. Pišem na gotovo zaboravljenom lokalnom idiomu koji  i ja ponekad koristim u svakodnevnom govoru pa se dogodi da me moja unučica ne razumije. Pišem na ravnokotarskoj ikavici što me poprilično vratilo u svoje djetinjstvo, čak u bakine godine jer kako je meni baka prepričavala priče tako je to meni ostalo – rekla nam je Anka Birkić koja nam je otkrila da njena zbirka pjesama izlazi do kraja ove godine.

Pored Anke Birkić nastupili su još i Marin Fuzul, Šime Lisica Kitov, Anamarija Lisica, Samantha Pedišić i Ante Sikirić Krivin,  sve pod voditeljskom palicom Vesne Matešić.

–          Mislim da je svaku godinu sve bolje i bolje, te da smo se približili novoj bibinjskoj poeziji. Marin, Šime, Samantha došli su mi skroz blizu i to mi je drago. Već smo uspjeli u naumu da očuvamo naše pomalo zaboravljene riječi i svaku godinu pisat ćemo sve više i više. Ja sam ovu godinu predstavio tri nove pisme u kojima sam spomenuo  neke stare zaboravljene riječi .  Vidim da su moji Bibinjci na pravom putu i samo neka tako nastave – rekao nam je živa legenda Bibinja, poznati pjesnik Ante Sikirić.

Večer dalmatinske beside pozivnica su za nova druženja i neke nove pjesme uz neizostavnu lipu dalmatinsku pismu. Dođite u Bibinje, svi ste pozvani!