U osnovnoj školi “Stjepana Radića”održana je izložba s udžbenika s početka dvadesetog stoljeća a u okviru Kliofesta.Glavni organizatori festivala su Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Hrvatski državni arhiv. Cilj festivala su popularizacija nakladničke djelatnosti na polju historiografije i srodnih znanosti i poticanje rasprave među povjesničarima o važnim pitanjima struke te općenito o mjestu i položaju povijesti i povjesničara u suvremenom hrvatskom društvu.

U sklopu šestog po redu nacionalnog Festivala povijesti  Kliofest 2019. u OŠ Stjepan Radić u Bibinjama održana je izložba  udžbenika s početka dvadesetog stoljeća.

– Glavni cilj izložbe je želja da se učenicima približe povijesne znanosti te da se popularizira nakladnička djelatnost u području historiografije, kazala je Mirka Sikirić, ravnateljica OŠ Stjepan Radić.

Organizatori festivala su Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Hrvatski državni arhiv.

– Ime festivala dolazi od grčke boginje Klio koja je kao muza bila  zaštitnica povijesti te je nekad davno inspirirala pjesnike junačkih eposa, navodi Sikirić.

Glavna svrha festivala su popularizacija nakladničke djelatnosti na  polju historiografije i srodnih znanosti i poticanje rasprave među povjesničarima o važnim pitanjima struke te općenito o mjestu i položaju  povijesti i povjesničara u suvremenom hrvatskom društvu

– Festival povijesti Kliofest ustanovljen je 2014. godine s željom da  poveže one koji pišu tekstove o povijesnim temama i širu javnost, sve  zainteresirane za zbivanja u davna ili sasvim nedavna vremena, ističe  Sikirić.

U pet godina održavanja široj domaćoj i inozemnoj javnosti predstavljeni su domaći nakladnici koji objavljuju knjige povijesne tematike, te  brojni hrvatski i inozemni povjesničari, održani okrugli stolovi i tribine,  predstavljene nove povijesne knjige, te dodijeljene nagrade s područja  historiografije.

– Započelo je prije pet godina. Nekolicina zaljubljenika u povijest i  dobru knjigu, povjesničara po struci, nekoliko susreta i mogli ste zakoračiti u svijet povijesti. Naravno, i da posegnete za povijesnim knjigama  hrvatskih nakladnika, poručila je Mirka Sikirić.