Zašto je Lucija tako posebna?

Lucija je  u plemenitaškoj bogatoj obitelji. Njena majka Eutihija bolovala je od neizlječive bolesti. Stoga je Lucija kao zavjet za ozdravljenje svoje majke otišla na hodočašće na grob sv. Agate u Kataniju, , gdje joj se ukazala sv. Agata uvjeravajući je da će joj majka ozdraviti, ali da će ona sama podnijeti mučeništvo. Tako je i bilo.

Svoje imanje Lucija je podijelila siromasima, što je razbjesnilo njezina zaručnika, pa ju je prijavio rimskom načelniku da je kršćanka. Iako je on vjerovao da će Lucija tada odustati od svoje vjere, ona je ustrajala. Stoga je bilo naređeno vojnicima da je odvedu i zatvore, ali oni u tome nisu uspjeli.

Kada su je zavezali i upregli u volovsku zapregu, ostala je nepomična. Potom su je htjeli spalitit, ali ni vatra joj nije mogla ništa. Umrla je tek kad joj je jedan od vojnika bodežom probio vrat. Iz tog se razloga nerijetko prikazuje uz bodež i s ranom na vratu, kako drži u ruci „mučeničku palmu“.

Zašto je slavimo kao zaštitnicu vida?

Postoji i druga legenda o sv. Luciji, a vezuje se  uz njezine oči.

Jedan od prosaca bio je toliko očaran njezinim očima da se nikako nije mogao smiriti, te je učestalo navaljivao na čednu djevojku. U strahu da njezine oči ne bi navele mladića na zlo, Lucija ih je sama sebi iskopala i poslala ih na pladnju. Vidjevši tu žrtvu, očaran hrabrošću kojom je Lucija posvjedočila svoju vjeru, a dakako i zbog grižnje savjesti taj je mladić postao kršćaninom.

Zbog tog Lucijina čina, ona je kao svetica se često prikazuje s očima na pladnju koji drži u ruci. Ponekad se kao njezin atribut javlja i svjetiljka koja označava božansku mudrost. Lucija, je ime koje je izvedeno od latinske riječi lux, što znači svjetlo.

Sv. Lucija je zaštitnica očiju. Oni kojima trpi vid ili su bolesni na oči često se zavjetuju toj svetici. Uz taj zavjet običaj je i otiranje očiju oltarnom prostirkom.

Na blagdan sv. Lucije ne bi trebalo naprezati oči. Stoga, žene ne  izrađuju ručne radove, ne tkaju niti šivaju na taj dan.