Siječanj 2017: Treći najtopliji siječanj na Zemlji u povijesti temperaturnih mjerenja

Američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA)  danas je objavila globalne klimatske podatke za prvi ovogodišnji mjesec.  Prema njima, kao i prema analizi agencije NASA, siječanj 2017. je treći najtopliji siječanj na Zemlji u povijesti temperaturnih mjerenja. Temperaturni podaci postoje od 1880. godine.

Prosječna globalna temperatura  kopna i oceana u siječnju  2017. godine je bila  za 0.88 °C veća od temperaturnog prosjeka za siječanj  za 20. stoljeće, a on iznosi 12.0°C.  Topliji su bili samo siječanj 2016. godine (+1.06°C) i siječanj 2007. godine (+0.90°C).

Temperatura kopnenih površina na Zemlji  je u siječnju  bila  za  1.54  °C veća od prosjeka za 20. stoljeće . Po temperaturi kopnenih površina ovogodišnji je siječanj također treći najtopliji.   Najveće pozitivno odstupanje temperature od prosjeka je u siječnju zabilježeno na istočnoj polovici SAD_a, istoku Azije te većem dijelu Kanade gdje je siječanj bio topliji i za više od 3°C. Hladniji siječanj je zabilježen na Novom Zelandu, zapadnoj polovici SAD-a, u središnjoj i zapadnoj Australiji, na sjeveru i jugu Afrike, na zapadu i jugu Azije te na većem dijelu Europe.  Najhladniji siječanj (i za više od 3°C hladniji od prosjeka) je bio u srednjoj Europi i na sjeverozapadu SAD-a.

Prosječna  temperatura svjetskih oceana u siječnju   2017.   je bila druga  najveća u povijesti mjerenja za taj mjesec, za 0.65 °C viša od prosjeka  za 20. stoljeće.

Na Sjevernoj polutci siječanj  2017. (središnji mjesec klimatološke zime)  je sa temperaturnim odstupanjem od  +1.09 °C  također  bio    treći najtopliji   siječanj . I na Južnoj polutci siječanj 2017.  (središnji   mjesec klimatološkog ljeta) je sa temperaturnim odstupanjem od  +0.87 °C bio   treći najtopliji  siječanj.

Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana  (°C) u siječnju  2017. u odnosu na prosjek 1981.-2010.

Klimatska ocjena siječnja 2017. prema raspodjeli percentila (legenda: Rekordno (ekstremno)  hladno, znatno hladnije od prosjeka (vrlo hladno) , hladnije od prosjeka (hladno) ,prosječno, toplije od prosjeka (toplo) , znatno toplije od prosjeka (vrlo toplo) , rekordno (ekstremno ) toplo)