Svi to znaju, nebeski zaštitnik Bibinja, samostalnog općinskog središta s oko 4.000 stanovnika koji se prvi put spominje 1214. godine, je sveti Roko, omiljeni zaštitnik od epidemija i teških bolesti

Bibinjci su svojevrsni, jedinstveni hrvatski fenomen, dobro se to zna. Očiti dokaz je i bibinjska procesija sv. Roka sa svečevim kipom. Naročito ovogodišnja kad se napokon prodisalo bez zaštitnih maskica od korone virusa.

Procesija uokolo Starog sela, u kojoj je sudjelovao nevjerojatni broj od zasigurno preko 3.000, neki kažu i 4.000 domaćeg i fureštog svita, još jednom je pokazala da je najdulja i daleko najbrojnija u Zadarskoj županiji, ali i na srednjem Jadranu.

Središnju svečanu misu u zajedništvu sa bibinjskim župnikom don Zdenkom Milićem i subraćom svećenicima u crkvi sv. Roka je predvodio svećenik iz Bibinja dr. don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije “Ivan Pavao II.”, Zadar.

– Sveti Roko i Bibinje su jedno, svetac koji nas vodi do Isusa Krista, rekao je dr. don Ante Sorić.

Svečanost je završila s veličanstvenom procesijom, jednom od najdojmljivijih i najljepših u Zadarskoj županiji i šire. Prolazi šetnicom uz more u Staron selu, povijesti, duše i srce Bibinja gdje novi naraštaji njeguju “gene kamene” slijedeći tradiciju svojih djedova i očeva.

teks Velimir Brkić