Gradišćanski Hrvati iz Koljnofa u Mađarskoj, koji broji 2.100 stanovnika, već su tradicionalno boravili u Bibinju. Veliko prijateljstvo traje već 32 godine. Bibinjci u Koljnof idu na proljeće a gradišćanski Hrvati iz životopisnog Konjofa posjet uzvraćaju tijekom ljeta.

  • Prije 32 godine je započelo neprekidno prijateljstvo s Hrvatskim koljnofskim društvom iz Koljnjofa nedaleko od Šopronja u mađarskom dijelu Gradića. U to vrijeme predsjednik je bio Franjo Pajrić, podsjeća Šime Šimunić, predsjednik KUD-aIvan Goran Kovačić.

Tijekom boravka gradišćanskih Hrvata u Bibinju, kao i svake godine,  jedan dan je bio rezerviran za posjet jednom od otoka zadarskog arhipelaga gdje se uz zajedničko druženje obvezno sprema riba na gradele.

  • Do pada željezne zavjese i ulaska Mađarske u EU u Koljnjofu, mađarskiKophaza, gradišćanski Hrvati su bili većinsko pučanstvo, rekao je Franjo Grubić, načelnik općine Koljnof.

A kako nalaže tradicija na trgu ispred crkve sv. Roka u Staron selu pred velikim brojem gledatelja održan je kulturni program na kojem su sudjelovali KUD Koljnof i folklorna skupina Veseli Bibinjci. Klapsku pjesmu su predvodili klapa Bibinje i ženska klapa Garofuli koja djeluje već 26 godina.

Invalid Displayed Gallery