18813483_1374017242636190_4159964437726513770_nPrije 50 godina, na nagovor prijatelja mladi bračni par iz Austrije Cillia i Hubert Schuligoi stigao je u Bibinje. Dolazak u tadašnje Bibinje iz Austrije za njih je predstavljao pravi robinzonski pothvat, jer Bibinje tada nije imalo niti asfaltirane ceste.

”Prije je Bibinje bilo malo misto, nije bilo asfaltiranih cesta, rasvjete, imali su samo jedan restoran. Ali ono što nas najviše privlači su dragi ljudi i gostoprimstvo” – prisjećala se Cilli pokazujući na obitelj pok. Danice i Grge Sekule, te na našeg prevoditelja, njenog sada velikog prijatelja Jerolima Sikirića.

Zahvaljući danas već pokojnima Danici i Grgi umjesto prvotno planiranih pet dana, mladi bračni par u Bibinjama je ostao šest tjedana, a gospođa Cilli dolazi i danas u svojoj 76-oj godini života.

”Kad bi Cilli i Hubert došli u Bibinje, kod nas bi svaki dan bila fešta. Vrtija bi se ražanj, peklo bi se prase ili janje, feštalo se uz domaće vino, baš smo uživali”, priča nam Marija Karaban, rođena Sekula prisjećajući se svog djetinjstva.

Oni su nam kao dio familije – dodaje Marija pokazujući nam fotografije sa svojeg vjenčanja sa pokojnim Hubertom i gospođom Cilliom.

”Bili su i na mome piru”, uključuje se u razgovor Jagoda Sekula od koje saznajemo kako su gospođa Cilli i Hubert sa svoja dva sina i kćerkom prisustvovali svakoj svadbi u obitelji Sekula što dovoljno svjedoči ovom pola stoljeća prijateljstvu.

Danas u Bibinje ne dolaze samo ljeti, njena dva sina u Bibinjama imaju jedrilicu i dolaze barem nekoliko puta godišnje. Bibinje su zavoljela i njihova djeca koja već stvaraju nove uspomene na bibinjska lita.

Zamjenik načelnika Općine Bibinje u znak zahvalnosti obitelji Schuligoi poklonio je sliku mlade bibinjske umjetnice Tereza Kardum Kinda.

preneseno s eZadra

obitelj-schuligoi-proslavila-50-godina-ljetovanja-u-bibinjama-d4fbd1e4902d63d74caf22eb397b6ff9_view_article_new