Nedjelja, 11. rujna – 24. kroz godinu

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u:  8,00; 10,30 i  u 19,00 sati

Ponedjeljak,  12. rujna

Sv. Misa  u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati  (zajedničke nakane)

Utorak, 13. rujna – Sv. Ivan Zlatousti, crkveni naučitelj

Sv. Misa u crkvi  sv. Roka u 19, 00 sati

Srijeda, 14. rujna – Uzvišenje sv. Križa

Euharistijsko klanjanje za mir u Ukrajini u crkvi V. Gospe od 17,00 do 19,00 sati (moli se u cijeloj Europi). U 19,00 završetak i blagoslov.

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19,15 sati

Koncert na orguljama u 20,00 sati

Četvrtak, 15. rujna –  Gospe Žalosna   

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19,00 sati

Petak, 16. rujna – Sv. Kornelije i Ciprijan, mučenici

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati

Subota, 17. rujna

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 8, 00 sati

Nedjelja, 18. rujna – 25. kroz godinu

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u:  8,00; 10,30  i  u 19,00 sati

MOLITVA ZA MIR U UKRAJINI

Na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, 14. rujna, u cijeloj Europi će biti euharistijska klanjanja na nakanu za mir u Ukrajini. Toj molitvi pridružit će se i naša župa. Klanjanje će biti toga dana u crkvi Velike Gospe od 17,00 do 19,15 sati. Svatko tko želi može se doći pomoliti i ostati u molitvi neko vrijeme ( 60 min, 30 min, 15 min …)

KONCERT NA ORGULJAMA

U srijedu 14. rujna u crkvi Velike Gospe u Bibinjama održat će se koncert na orguljama s početkom u 20,00 sati. Koncert će održati renomirani slovački orguljaš Stanislav Šurin (rođ. 1971.) u sklopu ovogodišnjeg Zadar Organ Festivala. Program će trajati sat vremena, a izvodit će razne autore: J. Valach, J. S. Bach,  Šurin, C. Franck i L. Boellmann. Orguljaš Šurin studirao je orgulje u Bratislavi, Beču i Grazu, te je održao dosada mnoge koncerte širom svijeta i snimio nekoliko vlastitih nosača zvuka. Ulaz na koncert je slobodan.

ŽENIDBENE NAPOVIJEDI

Na sakrament sv. Ženidbe pripremaju se:

ŠIME ŠIMUNIĆ, rođen  1999. godine u Zadru od oca Marina i majke Marije rođ. Radovanović, iz naše župe i KLARA ATELJ, rođena 1997. godine od oca Mladena i majke Vesne rođ. Trošelj, iz župe Srca Isusova u Zadru, gdje će biti vjenčanje 16. rujna.

SUSRET MLADIH U BJELOVARU

U subotu 17. rujna održava se susret mladih katolika u Bjelovaru. Iz naše župe ide 24 mladih, te Župnik i Časna sestra. Autobus polazi u 4,45 sati ispred crkve Velike Gospe. Idemo najprije u Križevce gdje će biti ručak, a zatim u Bjelovar. Povratak je navečer. Cijena puta, ručka i majica je 250 kn. Župa plaća za svakoga 150 kuna, a 100 kuna pojedinac. Tih 100 kuna treba uplatiti Župniku ili sakristanu Antoniju do 14. rujna.

                   ŽUPNA KATEHEZA I ZAZIV DUHA SVETOGA

   Započela je nova školska godina, a uskoro će početi i župna kateheza. Raspored župne kateheze će biti u župnom listiću sljedećih nedjelja. Župna kateheza će početi u ponedjeljak 26. rujna za sve razrede (od 2. razreda Osnovne do 4. razreda Srednje škole). U nedjelju 25. rujna na Misi u 8,00 i na Misi u 10,30 sati posebno ćemo moliti Duha Svetoga za uspjeh ove nove školske i vjeronaučne godine.

Jedan te traži! ( 24. NKG )

Mnogi su se uzbudili: Isus ne ide u posjet samo “pristojnim” ljudima, nego i “grešnicima”, koji su bili ozloglašeni i omalovažavani. U svakom društvu, u svim vremenima ima takvih razlikovanja i to s dobrim razlogom. Mutni likovi, mafijaški krugovi ili jednostavno “društvo na koje se gleda prijekim pogledom”: nikakvo čude da takvo društvo izbjegavaju “pobožni”. Je li Isus svjestan u kakvo je “loše društvo” krenuo?

Tako su to vidjeli farizeji njegova vremena. Podsjetimo se: ovi nisu bili loši ljudi, premda ih se danas smatra kao skup licemjera i dvoličnjaka. Oni su bili pobožni, ozbiljno su držali do vjere i pokušavali su nju živjeti. Za svoju religiju prinosili su mnoge žrtve, i često su zbog toga bili siromašni. Carinici nisu poznavali te skrupule i bili su stoga povremeno sasvim bogati. I upravo se s takvim ljudima bavio Isus. Zašto se Isus bavio s takvim “nepristojnim” ljudima? Odgovor daju obje parabole. Odgovor je jasan: za Boga nitko nije bezvrijedan, također ni “izgubljena ovca”, niti jeftini novac. Kod Boga, tako kaže Isus po poredbama, nitko nije otpisan. Bog ne poznaje beznadne slučajeve. On zna za izgubljenu ovcu, ali ne i za predaju. I sam mali novac za njega je vrijedan muke traženja.

To je Isusova poruka: Bog ide prema tebi ako si zalutao. Bog te traži, ako si se izgubio. On neće mirovati dok te ne nađe. Iako si zabludio, Bog ide prema tebi do trnovitog šikarja u koje si se zapleo. Nijedno tlo njemu nije prljavo i prašnjavo da te traži i podigne. Dva pitanja ostaju kod ovih dviju poredbi. Najprije: Tko je izgubljena ovca, izgubljena drahma? Na koga Isus tu misli? Jesu li samo “loši”, “zli”, “crne ovce?” Ili se svatko od nas tu može prepoznati? Crnih ovaca ima u svakom društvu. Također i u Crkvi. Isus njih traži. Ne da bi prikazao njihov krivi put kao nešto bezazleno, nego da ih dovede kući. Isus želi, da se “dobri” srčano raduju, ako se grešnik obrati, kao što zbog toga “u nebu vlada radost”. Isus želi, da i mi “grešnici” ne budemo otpisani. Drugo što leži u poruci: tko od nas može biti siguran da i sam jednom neće doći u zabludu? Svatko se jednom može izgubiti, možda upravo može postati crna ovca. Kako je utješna misao: ako se to meni dogodi (Bože sačuvaj me od toga!), smijem se još uvijek nadati, da Isus ide za mnom, dok me ne nađe i opet me dovede kući. Tako sam ja njemu važan.

                                                                                          fra Jozo Župić