NA BIBINJSKOJ REVIJI EUROPSKOG FILMA, PROGRAM ZA NAJMLAĐE

U sklopu održavanja Bibinjske revije europskog filma, održana je radionica animiranog filma. Djeca su na kreativan način dobili priliku sudjelovati u realizaciji animacije ˝stop motion˝ tehnikom. Djeca su dobili priliku modelirati figurice plastelinom, koje su kasnije snimali mobitelom i sliku po sliku spojili u film.

–          Bilo je svakako interesantno, mislim da im se svidjelo. Neki su bili malo sramežljivi ali najbitnije da su se zabavili i da su nešto naučili. Nadam se da sad shvaćaju na koji način funkcionira animacija i cijeli proces izrade animiranog filma – rekla je voditeljica radionice, mlada redateljica Lucija Oroz.

Djeca su nakon održane radionice pogledali i dva autorska kratkometražna animirana filma koja je predstavila  redateljica ˝O djedu, maci i proljeću˝ i ˝Pružam ruku˝ edukativni film koji progovara o toleranciji, poticanju integracije nacionalnih manjina i migranata u društvo. Mlada redateljica trenutno radi na animaciji video igre, što je djeci svakako bilo zanimljivo čuti. Radionicu su pratili i roditelji.

–          Vrlo pohvalno i nešto totalno drugačije, do sada nismo imali priliku sudjelovati na ovakvoj radionici. Ovo je nešto zanimljivo i blisko, meni je samo žao što sam pretpostavila da se radi o radionici za niže uzraste, da sam znala da je ovakve razine svakako bi dovela i stariju kćer kojoj bi ovo sve bilo puno bliže i koja bi vjerujem bila aktivnija u postavljanju pitanja redateljici i razumijevanju crtića koje smo pogledali. Filmovi govore o prihvaćanju različitosti što je itekako bitno za školsku djecu, njihove uzraste jer se svakodnevno susrećemo s time – rekla nam je mlada mama Ivana Kero, koja je dovela svoju djecu na radionicu.

Na radionici je govorio i profesor dr. sc. Rajo Petković, koji je predstavio i svoju knjigu o animiranom filmu. Djeci je bilo drago vidjeti da jedan Bibinjac, školarac iz OŠ Stjepana Radića, doktorirao na temi filma i bavi se tako interesantnom tematikom.

–          Svakako je zanimljivo, pogotovo jer sam ovdje išao u školu, baš u ovaj prostor. U ovim sam klupama ja sjedio prije sada dosta godina i drago mi je vidjeti kako nove generacije imaju nove drugačije uvjete i predavati djeci čije ja roditelje poznajem iz mjesta i to je iznimno iskustvo. Oni su sada u godinama kada nikada ne znate što će ih okrenuti da odaberu neki svoj budući životni smjer, tako da možda nekog od njih bude zanimala animacija ili će je naučiti više cijeniti, tako da je svakako zadovoljstvo doći ovdje – rekao je profesor Petković koji nije propustio pohvaliti odabir filmova prikazanih na reviji.

–          Jako mi je drago da se pokrenula Bibinjska revija europskog filma, da ljudi imaju priliku vidjeti drugačiju vrstu filma. Toplo se nadam da će se to nastaviti u godinama koje dolaze i da će se polako stvoriti veći krug publike koji će to onda pratiti, svakako lijepo da je to krenulo – rekao nam je prof. dr. sc. Rajko Petković.

Večeras u 21 sat na rasporedu je animirani film za djecu Gordon i Paddy, švedske redateljice Linde Hambäck. Program se nastavlja još jednim švedskim filmom, ljubavnom dramom ˝Zaneseni˝ redatelja slavne kriminalističke serije “Most” (Måns Mårlind, Björn Stein). Ova romansa inspirirana je stvarnim događajima: dvije potpuno različite obitelji, Nilsson iz visoke klase i buržuji Lindgren. U sjeni Drugog svjetskog rata sukob između obitelji eskalira u priču o izdaji, ratu i zabranjenoj ljubavi. Sutra, u vrijeme kada talijanska nogometna reprezentacija ide po titulu prvaka Europe, u Bibinjama reviju završava  talijanski film. Kriminalistički triler “Sitne ribe” Claudija Giovannesija snimljen po knjizi Roberta Saviana, autora serije “Gomora˝. U ugodnom ambijentu Trga sv. Roka, družimo se svaki dan od 21 sat. Ulaz je besplatan.