Nakon ─Źetiri godine, koliko je pro┼ílo od uspje┼íno odr┼żanog Znanstvenog skupa o Bibinjama s ciljem pru┼żanja multidisciplinarnog pristupa tema povezanih s ovim mjestom izdana je velika i bogata monografija jednostavno nazvana ╦ŁBibinje╦Ł. Ve─ç iz same naslovnice, koju krase prikazi reljefa, karte i fotografije panorame Bibinja, ali i neizostavne ╦ŁBibinjke╦Ł – nau┼ínice sljepoo─Źni─Źarke svakom ─Źitatelju bit ─çe jasna razli─Źitost informacija koje se mogu prona─çi u tvrdo uvezanom izdanju, priop─çili su iz Op─çine.

– Ova knjiga je jako te┼íka, zubatac ove te┼żine bio bi puno skuplji nego ova knjiga. Nemojte ovu knjigu slu─Źajno koristiti kao oru┼żje – na┼íalio se u svom uvodom obra─çanju dr.sc. Josip Fari─Źi─ç, prorektor zadarskog Sveu─Źili┼íta koji je i zaslu┼żan za sve ve─çi broj publikacija Sveu─Źili┼íta u Zadru.

Sveu─Źili┼íte u Zadru prije ─Źetiri godine rado je prihvatilo inicijativu Op─çine Bibinje, ali i mnogih pojedinaca okupljenih oko Matice hrvatske ogranka u Zadru, te onih Bibinjaca koji djeluju na Sveu─Źili┼ítu i u partnerskim ustanovama poput Dr┼żavnog arhiva u Zadru. Odlu─Źili su tada nastaviti svojevrsni niz znanstvenih skupova koji rezultiraju znanstvenim monografijama.

U knjizi su obra─Ĺeni zemljopisni, povijesni, gospodarski, jezikoslovni i kulturolo┼íki aspekti bibinjskog ┼żivota. Nakon ─Źetiri godine radovi su objavljeni u monografiji na stotine stranica koja predstavlja poku┼íaj da se u ┼íirokom rasponu znanstveno obradi pro┼ílost, sada┼ínjost i mogu─çi pravci razvoja Bibinja. Predstavljanje je zapo─Źelo uvodnim obra─çanjima op─çinskog na─Źelnika ┼áime Sekule, prof. dr. sc. Dijane Vican, rektorice Sveu─Źili┼íta u Zadru i prof. dr. sc. Josipa Fari─Źi─ça, prorektora za strategiju razvoja i izdava┼ítvo Sveu─Źili┼íta u Zadru.

– Monografija o Bibinjama je doista jedno monumentalno djelo s kojim se mo┼żete ponositi. Mo┼żete se ponositi sa svom onom prirodnom i kulturnom ba┼ítinom koju imate i koja je bila predmet na┼íeg istra┼żivanja. Veliko je zadovoljstvo bilo sura─Ĺivati s Antom Gveri─çem i Antom Brali─çem. Dvojicom zauzetnika, koji nisu u ovu knjigu unijeli samo svoje znanstvene kompetencije, ve─ç su u ovu knjigu unijeli i ljubav. Znanstvenik koji pristupa prou─Źavanju svoje teme bez ljubavi, zapravo ostaje poput ku─çe koja nije o┼żbukana. Te emocije i ne samo emocije, nego privr┼żenost koju su pokazali ne samo oni, ve─ç i mnogi drugi suautori koji su zapravo tim svojim suautorstvom zaslu┼żili svojevrsno bibinjsko gra─Ĺanstvo u ovoj knjizi, svjedo─Źe tome da sinergijom stru─Źnjaka iz razli─Źitih dru┼ítvenih disciplina pridonosi da se ova knjiga otvori ┼íirom, da ona bude kori┼ítena u svakom bibinjskom doma─çinstvu. Nadam se da ─çe ova knjiga biti ─Źitana, u njoj ─çe te prona─çi i u slici i posebno u rije─Źi mnogo toga ─Źime ─çe te se iznenaditi. Naravno, znanstvenici nisu savr┼íeni. Mo┼żda nam je ne┼íto promaklo, mo┼żda smo u ne─Źemu pogrije┼íili ali to je onda izazov s obzirom na to da znanstvenici nikada ne stavljaju to─Źku na i. Neka ova knjiga bude zanimljivo ┼ítivo svakog bibinjskog ku─çanstva, neka bude va┼żan dokument Op─çini Bibinje da na temelju nje izra─Ĺuje svoje strate┼íke, planske dokumente, a isto tako ovo je dragocjen komadi─ç Zadarske ┼żupanije i Zadarske nadbiskupije, pa neka oni s jo┼í ve─çim ┼żarom odaju du┼żno po┼ítovanje i du┼żno uzvrate sve ono ┼íto su Bibinjci stolje─çima utkali u ovaj dio na┼íe Domovine – rekao je izme─Ĺu ostalog u svom uvodnom obra─çanju prorektor Fari─Źi─ç.

Radovi objavljeni u monografiji na stotine stranica predstavljaju pokušaj da se u širokom rasponu znanstveno obradi prošlost, sadašnjost i mogući pravci razvoja Bibinja.

– ─îast mi je bilo biti ve─Źeras ovdje, predstavljaju─çi tu stvarno lijepo napravljenu knjigu. Iskrene ─Źestitke mojim kolegama urednicima na ovom golemom poslu kojeg su uspje┼íno obavili, mogu samo nadodati ono ┼íto je i na┼í profesor Obad ─Źesto znao govoriti, parafrazirat ─çu ga i re─çi kako ovu knjigu triba imati svaka bibinjska ku─ça – rekao je predstavlja─Ź monografije dr. sc. Marko Trogrli─ç s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu.

Veliki interes Bibinjaca za samo predstavljanje monografije posvjedo─Źio je kako postoji veliko zanimanje za prou─Źavanje bogate povijesti ovog kraja, ali i otvaranja rasprava o budu─çnosti ovog mjesta s posebnim naglaskom na turizam o kojem su profesori sa Sveu─Źili┼íta u Zadru proveli istra┼żivanja, te dali smjernice za napredak.

– Bibinje zbog svoje neposredne naslonjenosti na Zadar ─Źesto se promatra kao njegov sastavni dio, no i danas kao u periodu od 16 stolje─ça, kada se redovito spominje na kartama ukazuje na to da ovo naselje nije samo susjedno naselje Zadra ve─ç da ostavlja svoj trag u gospodarski i dru┼ítveni sustav prikazanog prostora. Istra┼żivanja u ovoj monografiji dovode o spoznaji va┼żnosti Bibinja u prostoru u kojem se nalazi – rekla je, izme─Ĺu ostalog u svom predstavljanju dr. sc. Bo┼żena Krce Mio─Źi─ç s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveu─Źili┼íta u Zadru.

Veliki doprinos izradi monografije dao je tada┼ínji na─Źelnik op─çine Bruno Bugarija kojeg je s jo┼í ve─çom energijom naslijedio sada┼ínji na─Źelnik ┼áime Sekula. Monografija ÔÇ×Bibinje” namijenjena je svakom zainteresiranom ─Źitatelju, ali na osobit ─çe na─Źin poslu┼żiti svima koji na bilo koji na─Źin istra┼żuju na┼íe krajeve.

Ovo djelo nastalo je pod uredni─Źkom rukom dvojice bibinjskih Ante – Ante Brali─ça s Odjela za povijest Sveu─Źili┼íta u Zadru i Ante Gveri─ça ravnatelja Dr┼żavnog arhiva u Zadru.

– Drago mi je da smo se okupili ovdje na kraju jednog puta koji otvara potpuno nove perspektive, koje ─çe se otvarati upravo ─Źitaju─çi ovu knjigu. Ovdje ┼żelim jasno naglasiti da su gotovo svi radovi napravljeni bez da je uziman honorar, a autori su prihvatili odvojiti svoje vrijeme za nas Bibinjce, na poziv prvenstveno nas urednika, ali i ostalih nama naklonjenih pojedinaca sa Sveu─Źili┼íta i ┼íire znanstvene zajednice. Vi┼íegodi┼ínji rad o bibinjskoj pro┼ílosti, sada┼ínjosti i mogu─çoj budu─çnosti okrunjen je objavljivanjem ove voluminozne monografije. Na njoj je radilo 49 autora koji su objavili 41 ─Źlanak. Sve te radove trebalo je sakupiti, pregledati, recenzirati, lektorirati, izvr┼íiti korekturu, grafi─Źki oblikovati pa ponovno i┼í─Źitati, te poslati u tisak. Plod tog rada je ova, s ponosom mogu re─çi prekrasna monografija – rekao je jedan od urednika monografije prof. dr. sc. Ante Brali─ç.

Urednici su 41 rad podijelili u 6 ve─çih tematskih cjelina: Prirodoslovlje i zemljopis, Arheologija i povijest, Crkvena povijest, Gospodarstvo, ┼Żivot, kultura i krajolik te Jezik i ┼íkolstvo. Na predstavljanju su podijelili svoje iskustvo uredni─Źkog rada na monografiji.

– Monografija “Bibinje” rezultat je rada desetina stru─Źnjaka koji su izvr┼íili razli─Źita istra┼żivanja, znanstveno ih obradili, sistematizirali i preto─Źili u stru─Źan, ali jednostavan i razumljiv tekst za ┼íiru populaciju. Obra─Ĺena je bibinjska pro┼ílost i sada┼ínjost, te su u nekim radovima dane smjernice za budu─çi razvoj mjesta. Svakako, ovo nije zaokru┼żena pri─Źa, ali vjerujem da je na┼ía generacija podarila Bibinjama zna─Źajan pisani spomenik koji budu─çim generacijama mo┼że biti kvalitetno polazi┼íte za daljnju razradu interdisciplinarnih prou─Źavanja razli─Źitih tema koje se ti─Źu Bibinja. Kao urednik, zahvaljujem svima – a bilo ih je jako puno – koji su na bilo koji na─Źin imali udjela u ovome projektu – rekao nam je doc. dr. sc. Ante Gveri─ç, ravnatelj Dr┼żavnog arhiva u Zadru i jedan od urednika ovog bogatog izdanja.

Vrijedno izdanje znanstvene monografije ╦ŁBibinje╦Ł mo┼że se kupiti od idu─çeg tjedna u poslovnici komunalne tvrtke Bibinjac (nekada┼ínja zgrada INA-e plin), Kralja Petra Kre┼íimira IV. 112, 23205 Bibinje po cijeni od 300 kuna.