Evo u galeriji slikovni prikazu Bibinjama vatrometa s Vel.Gospe na Sv Roka i dio procesije.Evo jedna zanimljivost u svezi vatrometa jer je to jedan od rijetkih koji je u ponoć.Naime u Bibinjama je od davnina bila tradiciju na sam doček Sv.Roko točno kad otkuca ponoć obilježiti to bacanjem čiketa u Jaz.U ratu 1992 godine toliko se puno eksploziva bacilo da su u Zadru svirali uzbunu misleći da četnici napadaju.Tako se u poslijeratnom razdoblju rodila ideja da se čiketi zamjene vatrometom.Prvih par godina to baš nije uspijevalo pa je jedne godine uz vatromet u Jaz uplivalo par maratonaca.

Zbog bibinjskog dišpeta rijetki po velikom pljusku napustili procesiju sv.Roka

“Zdravo Roko, odvjetniče, slavni Božji ugodniče! Blagoslovi naša polja i livade da nan zgodna kiša padne”, refren je tradicionalne pjesme kojim je vjernički puk prekjučer u procesiji oko Starog sela pratio kip ovoga sveca, nebeskog zaštitnika Župe sv. Roka u Bibinjama, najmnogoljudnijih naselja u Zadarskoj županiji s preko 4.000 stanovnika.

Sveti Roko je u pravom smislu riječi  i uslišao molitve vjernika.  U “podne manje kvarat”, točno na pola puta veličanstvene procesije u kojoj je sudjelovalo oko 3 tisuće  Bibinjaca, njihovih prijatelja, gostiju i turista, započela je najprije kišica a minutu-dvije poslije i pravi ljetni pljusak.

Usprkos prijetećoj grmljavini i jakom pljusku, sa ili bez kišobrana svi mokri do kože, rijetko tko da je sasvim napustio procesiju. Kao i u skorašnjem sjemeništaracu Frani Šindiji, koji je u 21. godini čuo Božji poziv, proradio je nadaleko poznat bibinjski dišpet ugrađen u čvrste temelje kršćanske vjere i domoljublja. I hodočasnici su se bibinjskim primjerom  iskazali

Invalid Displayed Gallery