U nedilju 26.studenog,u organizaciji SRD Bibinje – Bibinje održana je šesta po redu lignjada iz brodice kojom je kao i svih prošlih godina prethodila Tunjada,jutarnje natjecanje u ribolovu s obale za juniore.
Sve je toga nedjeljnog jutra počelo okupljanjem najmlađih ribolovaca na Frnaži.
Buduči da su bile dozvoljene sve tehnike odaziv je bio velik.
Nastupio je 41 junior čime je konkurencija u trenu postala vrlo ozbiljna.
Svi su oni s iznimnim zanimanjem i zanimanjem lovili i ulovili cijelu hrpu uzobalne ribe među kojima ,kako se očekivalo dominirali glavoči i perge.
A onda po završetku lova formirane plasmanske liste i to po broju ulovljenih riba.
Tako je treće mjesto osvojio Lovre Perica s 15 ulovljenih riba,drugi je bio Grgo Lisica sa 16 ulovljenih riba,dok je prvo mjesto na iznenađenje svih prisutnih s 20 ulovljenih riba osvojila Lorena Režan kojoj je tek 6 godina.
Svi ti mladi ribolovci su dobili medalje dok je prvih 8 nagrađeno i ribolovnim priborom. Posebnu je nagradu dobila Matea Šimunić koja je nakon prvoplasirane Lorene među djevojčicama ulovila najviše riba.
Tunjada je završena svečanim ručkom u podne nakon čega su na Frnažu polako počeli ispunjavati lignjari.
Tako je u 14,00 počela dodjela startnih brojeva i gdje su svi natjecatelji mogli vidjeti izložene nagrade za najuspješnije a što je kod svih probudilo natjecateljsku strast.Osim sportskoribolovne opreme ,poput sondera ,štapa, role i potopnih ferala posebno je privlačna nagrada bio Haswing električni motor kojeg su svi ispod oka pogledavali nadajući se da će možda more tog dana biti baš njima naklonjenije.
Inače su propozicije ovog natjecanja bile jednostavne i neopterećujuće,kako za natjecatelje tako i za domaćina.
Na barkama su smjela biti do tri natjecatelja od kojih je svaki smio loviti peškafondom i skosavicom ili pak panulom ,prema svom izboru i nahođenju.
Lovna je zona bila od Puntarožice do luke Gaženica ,pa do pola Zadarskog kanala.a što je zapravo praktički zapravo ispred Bibinja čime je zbog ujednačenog terena svima pružena ista šansa za ulov i pobjedu.
Početak je natjecanja bio u 15,30 sata a povratak u 19,30.
Jedina stroža stavka iz propozicija se zapravo odnosila na spajanje brodova što je bilo najstrože zabranjeno,dok je predaja ulova bila do 19,45.dakle 15 min nakon završetka lova,a što su baš svi ispoštovali.
Tako su nakon ispaljene startne rakete sve brodice žurno isplovile i to sve u isto pravcu.Naime za razliku od prošlih godina kad su bile raštrkane po cijeloj zoni,ove su godine najizglednije pošte očito bile ispred luke Gaženice.
Naravno gašenjem dana i dizanjem mjeseca većina se barki odlučila za lov panulom.
A za sve one koji su to gledali s obale ,prizor je bio impresivan jer je na moru bilo 106 ljudi u 53 brodice.
Ferali poziciona zelena i crvena svjetla su bila uistinu prekrasan prizor.
Jedini detalj koji je donekle sve kvario a nastupio nakon sutona,je bila niska temperatura popraćena laganom levantarom koja je neugodno nalazi put do kostiju.
Tako su nam natjecatelji lov okončali malo ranije i odmah predali ulov nakon čega su se mnogi ugrijali na terasi konobe Ribar Jere koja je bila pokrivena tendama i grijana grijalicama.Naravno dojam ugode je bio bitno upotpunjen vatrom s komina i mirisom bakalara koji se u pozadini spremao u loncu od 60 litara.
A onda su se pojavile i fritule koje su vrijedne bibinjske domaćice zamijesile na veliko tako da je ta slastica bez obzira na ogromnu količinu planula u tren.
A da bi svima bilo još toplije pobrinuo se i DJ Kimi koji je biranim glazbenim brojevima dodatno zagrijavao atmosferu.
Tako je polako došao i trenutak zaključenja natjecanja,predala ulova i vaganje koje je pred vagom okupilo sve natjecatelje i goste.u jednu veliku gužvu iz koje su svi napeto pratili svaki korak vaganja.Nažalost nisu svi natjecatelji imali sreće tako da su na suho puno njih vratilo bez ulova.Ipak oni koji su ulovili dali su sudcu i ekipi za očevid dovoljno posla.
Te večeri su na vagi završile 72 lignje 12,338 kilograma,no predviđene nagrade su bile samo četiri ,za prva tri mjesta i najveću lignju.
Tako su treće mjesto s 5 ulovljenih liganja ukupne težine 1018 grama osvojili Filip Karaban i Ivan Karaban
Drugi s tri ulovljene lignje ukupne težine 1140grama su bile Ivan Fuzul i Šime Lonić
A prvo mjesto i vrijednu nagradu ,električni motor Haswing,sa sedam ulovljenih liganja ukupne težine 1334 grama osvojili su Marinko Karaban i Josip Plavšić.
Nagradu za najtežu lignju je osvojio Šime Lonić koji je uspio nasukati lignju tešku 814 grama.
Nakon proglašenja i dodjele nagrada svi su sudionici posluženi bakalarom i ulovljenim lignjama koje su odmah nakon vaganja bačene na gradele koje se nisu gasile .
U međuvremenu je odrađena i tombola koja je sretnim dobitnicima donijela vrijedne sponzorske poklone mahom u obliku ribolovnog pribora,s tim da je sva dobit ostvarena tombolom i kotizacijama predviđena za poklon najpotrebitijima u Bibinjama.
Taj će poklon ,kao i svih proteklih godina biti uručen krajnje diskretno,potpuno u duhu adventskog darivanja.
A sponzori ove iznimno zanimljive i dinamične liganade ove su godine bili općina Bibinje,TZ općine Bibinje,LU interijeri,Domestico di jaz,Navis armature,Rent a boat Leut,Krekić,Servus Pavić,Uljara Pakoška,Lisica aluminij,Oniram,Perkinskommerce,MontAl,FinalGradnja,TO Sara,pekara Sukošan,mesnica Šimunić,Euronautic,Magnis Marine,Mesnica Jure,Navigo,Nevico,Fishing Factory,Bibano boats,Rados Electronic,De-Mi i Gery servis