„Babuljaši“ na Gran Paradisu
U skladu s programom planinarskog društva „Babulj“ Bibinje, a u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – stanicom Zadar, od 19. do  22. srpnja ove godine organiziran je odlazak u nacionalni park Gran Paradiso u talijanskim Alpama s ciljem uspona na istoimeni vrh. Gran Paradiso visok je 4061 m i predstavlja najviši talijanski vrh koji se u potpunosti nalazi u granicama Italije.

 

 

 

 

 

 

 

 
Ishodišna točka uspona započinje od malenog alpskog mjesta Pont (1900 mnv), gotovo 1000 km udaljenog od Zadra. Nakon noćenja u kampu odrađen je prvi dio uspona, do planinarskog doma Vittorio Emmanuele II. (2735 mnv), smještenog između dviju dolina nekadašnjih ledenjaka. Slijedi odmor i kratak san, jer uspon na spomenuti četiritisućnjak započinje oko četiri sata ujutro.
Realizacija uspona u visokim gorjima uvelike ovisi o vremenskim uvjetima,  pa je i sam uspon na vrh bio upitan budući da je tokom noći ovaj dio Alpa zahvatilo nevrijeme. Međutim, vrijeme se pred jutro popravilo i grupa „babuljaša“ je bila spremna za pokret. Nakon gotovo šest sati konstantnog uspona po ledenjačkim dolinama i morenama te hodanja po samom ledenjaku stiže se pod vrh Gran Paradiso, čiji je greben okrunjen gromadama kamenih blokova. Na sam vrh postavljen je kip Madonne, posebno štovane kod talijanskih alpinista. Nakon uspješno odrađenog uspona na vrh slijedi četverosatni silazak u podnožje planine i ponovno noćenje u kampu. Nedjeljno jutro provedeno je u obilasku obližnjeg turističkog gradića Aosta, centra istoimene talijanske pokrajine.

 

 

 
Planinarsko društvo „Babulj“ Bibinje sve češće planira i odrađuje ovakve visokogorske ture te se i u narednim programima predviđa organizacija sličnih uspona. Osim članova Planinarskog društva „Babulj“ Bibinje, od kojih su pojedini i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Zadar, sudionici ove ture bili su i članovi Planinarskog društva Paklenica Zadar, Alpinističkog kluba Zadar i Hrvatskog planinarskog kluba Sveti Mihovil Šibenik. Ovakva „miješana“ ekipa rezultat je izvrsne suradnje s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – stanicom Zadar i drugim planinarskim organizacijama.
Detaljnije informacije o samoj organizaciji puta, usponu, troškovima i dojmovima mogu se pronaći na web stranici Društva www.pdbabulj.hr.
Stjepan Gverić, predsjednik PD „Babulj“ Bibinje