Obavijesti

Glasnik župe sv.Roka 20. XII. – 27. XII. 2020.

132190462_3622399311213951_8743152080435971790_o

 

Nedjelja, 20. prosinca – 4. došašća

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati,  u 10, 30   i  u 16,00 sati

(dolaze mladići iz Komune u Nuniću svjedočiti, i prodavati svoje proizvode)

Prije svake Mise je prilika za ispovijed, i od 16,30 do 18,00 sati.

 

Ponedjeljak, 21. prosinca

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 6,00 sati (zajednička)   Večernja u 17,00

 

Utorak, 22. prosinca

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 6,00  sati.   Večernja u 17,00 sati.

 

Srijeda, 23. prosinca

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 6,00 sati.    Večernja  u 17,00 sati.

 

ISPOVIJED u ponedjeljak, utorak i srijedu od 10,00 do 12,00 sati

i od 16,30 do 19,00 sati – ispovijeda Župnik (Večernja od 17,00 do 17,20)

 

Četvrtak, 24. prosinca  – Badnjak

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17,30 (1. božićna) i u 21,00 („ponoćka“)

 

Petak, 25. prosinca – BOŽIĆ – svetkovina rođenja našega Spasitelja

Sv. Misa  u crkvi Velike Gospe u:  8,00;  10,30  i  16,00 sati

 

Subota, 26. prosinca – Sv. Stjepan, prvomučenik

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 10,30  i  u 16, 00 sati

Večernja i blagoslov kolede kod crkve sv. Roka u 17,00 sati.

 

Nedjelja, 27. prosinca – Sveta obitelj – Sv. Ivan apostol

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u:  8, 00 sati,  u 10, 30   i  u 16,00 sati

 

Isus – Sin Davidov   (fra Jozo Župić)

“Na Božić je rođen Isus Krist”. Tako je pisalo na plakatima koji su neko vrijeme bili zalijepljeni širom Austrije a tiskali su ih na vlastiti trošak katolički laici. Mnogi su mislili da bi to trebalo biti jasno. A nije. Raste broj ljudi koji sve moguće povezuju s Božićem, a samo ne sa svetkovinom Isusova rođenja. To više je važno podsjetiti na to. Tko zna kako je sam Božić ukorijenjen u dugoj povijesti Staroga saveza, židovskoga naroda. Danas, nekoliko dana prije Badnjaka isplati se pogledati u te korijene. Isus će često puta biti označen kao “Sin Davidov”. “Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova”, tako kaže anđeo Gabrijel Mariji, kad joj je navijestio dijete koje će začeti. O kralju Davidu govori i starozavjetno čitanje današnje četvrte nedjelje došašća. Što se dogodilo oko tisuću godina prije Isusova rođenja? David je postao kralj Izraela. On je uspio ujediniti zemlju, povezao je plemena židovskoga naroda u jedno kraljevstvo. Osvojio je Jeruzalem i učinio ga svojim glavnim gradom. Sada na vrhuncu svoje moći on želi graditi prikladnu Božju kuću, jedan lijepi i veliki hram. Bog Izraelov ne treba više stanovati pod šatorom. Jer, dosad je Kovčeg Božji, Kovčeg saveza počivao u šatoru, kao dugo godina dok je Izrael išao kroz pustinju, pod vodstvom Mojsija. Sada treba biti drukčije. Sada želi kralj David sagraditi svome Bogu prikladnu kuću. Ipak se događa drukčije. Bog po proroku Natanu iznenađujuće odgovara kralju: “Nećeš ti meni graditi kuću, nego ja tebi! Kuću koja može biti više nego zgrada. I obećanje Davidu: “Tvoje će prijestolje čvrsto stajati za svagda”. Bog obećaje kralju, da će njegova dinastija vladati dovijeka. Je li se Bog zabunio? Kraljevstvo Davidova potomka je propalo u Izraelu. “Kuća Davidova” doduše je i dalje egzistirala, ali osiromašena i politički beznačajna. U Nazaretu su živjeli takvi Davidovi potomci. Josip je bio jedan od njih. Možda i Marija. Isus je dakle stvarno “Sin Davidov”. On nije ponovno uspostavio kraljevstvo svoga oca Davida. Njegovo prijestolje bile su jasle kod rođenja i križ za vrijeme smrti. Ipak je ispunjeno Natanovo proročanstvo: Njegovo kraljevstvo trajat će dovijeka. Njegovo kraljevstvo neće propasti nikada. To je kraljevstvo Božje. Kraljevstvo života, ljubavi, pravednosti. Ono će biti jače nego sva kraljevstva ovoga svijeta. Sva kraljevstva jednom će propasti. Samo ne Isusovo kraljevstvo. Što još slavimo na Božić? Rođenje Isusa, Sina Davidova! Usprkos svim djedovima božićnjacima i sjevernim jelenima.

 

 

         Svim župljanima župe svetoga Roka, svim Bibinjcima u domovini i po svijetu želimo čestit Božić i blagoslovljenu Novu godinu, uz obilje duhovnog i tjelesnog zdravlja!

 

            vaši:  don Zdenko, župnik;  sestre karmelićanke  i  suradnici

NADBISKUPOVE ODREDBE TIJEKOM DOŠAŠĆA I BOŽIĆA

Na snazi su stroge mjere zbog zaraze od COVIDA-19, a koje obuhvaćaju i vjerska okupljanja, jer je situacija kritična.

Zbog toga je  naš Nadbiskup donio neke odluke koje vrijede za cijelu našu Nadbiskupiju:

 – odgađa se do daljnjega  uobičajeni blagoslov obitelji do povoljnije epidemiološke situacije ( zidni kalendari se mogu uzeti na stoliću u crkvi)

 –  ograničen je broj vjernika na sv. Misama (prema odredbi Stožera 25 osoba, a za Badnjak i Božić se dozvoljava da na 7 kvadratnih metara bude jedan vjernik, a to znači u našoj crkvi oko 50 vjernika). Članovi istog kućanstva i obitelji mogu biti u crkvi zajedno. No, razmak između obitelji i druge obitelji ili pojedinca treba biti dva metra.

 – i subotom uvečer može se slaviti nedjeljna sv. Misa i uoči svetkovina, kojom se udovoljava obvezi sudjelovanja vjernika na nedjeljnoj Misi ili Misi svetkovine

 –  dok traju ove mjere neka Mise budu služene tiho bez pjevanja

 – u ovim okolnostima neće se moći organizirati božićne ispovijedi kao prijašnjih godina, pa neka tijekom došašća župnici budu na raspolaganju za pojedinačnu ispovijed

                                      MOLITVA U OBITELJI

   Zbog ovih epidemioloških mjera mnogi neće moći sudjelovati na Misi, a djeca na župnoj katehezi. Bit će prijenos Mise svaki dan na radiju i televiziji (HRT, Katolički radio i dr.). No, uz praćenje Mise na radiju ili televiziji posebno je važna osobna molitva i zajednička molitva u obitelji. Obitelj je Crkva u malom (kućna Crkva), stoga naši biskupi u jednom dokumentu kažu: “Obiteljska kateheza donosi do izražaja produbljenje osnova vjere, jačanje obiteljske duhovnosti, oživljavanje i obogaćivanje vjerskih obiteljskih običaja s naglaskom na obitelj kao školu molitve, posebice u vrijeme većih blagdana, obiteljskih slavlja…” Na internetu se mogu naći razni molitveno-katehetski materijali za došašće i božićno vrijeme. Svakodnevna misna čitanja se nalaze na stranicama “Živo vrelo”. Na stranicama katehetskog ureda đakovačko-osječke nadbiskupije (www.djos.hr) ima materijala kao i na stranicama Družbe kćeri milosrđa (www.marijapropetog.hr) upravo za ovo vrijeme adventa i Božića za starije i za djecu i mlade. Duhovne materijale ima i aplikacija “Nova Eva”.

 Iskoristimo ovo vrijeme za molitvu u obitelji. Na taj način će se članovi obitelji više međusobno povezati, a isto tako i s Bogom, te duhovno pripremljeni dočekati Božić.

 

GODIŠNJI PRILOG ZA UZDRŽAVANJE SAKRISTANA

Obično se tijekom blagoslova obitelji daje prilog za crkvu i za uzdržavanje sakristana koji djeluje u župi (u crkvi, župnom uredu, na sprovodima…). Budući da je blagoslov kuća odgođen i neznamo kad će biti i hoće li uopće biti, molimo vjernike da svoju obvezu prema sakristanu (20 kn po osobi) za ovu godinu koja  završava, donesu u crkvu  s navedenim imenom na koverti. Hvala!