SVETA OBITELJ

U nedjelju nakon Božića (ili, ako Božić pada u nedjelju, 30. prosinca) Crkva slavi blagdan Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa, a riječ je o relativno novijem blagdanu, koji je 1893. god. ustanovio papa Lav XIII., dok ga je na cijelu Crkvu proširio papa Benedikt XV. 1921. god. i tada odredio da se slavi u nedjelju u osmini Bogojavljenja. S liturgijskom reformom 1969. god. dan slavljenja Svete Obitelji prebačen je u božićnu osminu i tvori skladnu cjelinu s otajstvom Božića. U ikonografiji se Sveta Obitelj obično prikazuje likovima Bogorodice, Isusa (kao dječaka ili maloga djeteta) i Josipa, dok iznad njih lebdi golub kao simbol Duha Svetoga, a s neba ih blagoslivlja Bog Otac. Također, češće se Sveta Obitelj zna u slikarstvu i kiparstvu prikazivati tako da su sve troje okupljeni u kući ili u tesarskoj radionici Isusova poočima sv. Josipa. Upravo te slike sklada i međusobne ljubavi između Isusa, Marije i Josipa pokazuju smisao i značenje blagdana, a svoje izvorište crpe iz zapisa Svetoga pisma.  Iako su, istina, ti zapisi Svetoga pisma o Svetoj Obitelji šturi, oni nam baš po nenametljivosti i jednostavnosti njezinih članova pokazuju u čemu bi se sastojala važnost razumijevanja potrebe da kršćanske obitelji uvijek imaju za uzor Svetu Obitelj. Iako je jasno da su zajedništvo i ljubav unutar Svete Obitelji, kao one koja je obdarena posebnim milostima, daleko uzvišeniji od bilo koje ljudske obitelji i u tom ju je smislu nemoguće nasljedovati u punini, ipak smo svi pozvani nastojati postajati što sličniji Isusu, Mariji i Josipu. Naime, ljubav unutar obitelji slika je ljubavi unutar Presvetoga Trojstva i kao takva vlastita je samo Svetoj Obitelji, a nedokučiva ljudskim obiteljima, no upravo po razumijevanju uzvišenosti života Svete Obitelji i po nastojanju da se postane što sličniji njoj, i vjerničke obitelji mogu osjećati milinu Božje ljubavi i tako imati udio u silini sebedarja između Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetoga. Evanđelja nam prikazuju Blaženu Djevicu Mariju kao poniznu službenicu Božju, odnosno kao onu koja je spremno prihvatila vlastito poslanje, a Josipa kao pravednog i samozatajnog čovjeka koji u svemu slijedi Božje zapovijedi. To su vrline koje se stavljaju za uzor svim roditeljima i koje nam pokazuju koliko je važno da u svakom obiteljskom životu bude Bog na prvom mjestu, jer samo se na takav način i svi ljudski odnosi unutar obitelji mogu posvećivati. Vjerojatno su to imali na pameti pape Lav XIII. i Benedikt XV. kada su stavili naglasak na važnost blagdana Svete Obitelji, jer su u njihovo vrijeme obitelji živjele vrlo zapuštenim životom, s obzirom da su roditelji veliki dio dana provodili radeći teške poslove, a djeca su nerijetko bila prepuštena sama sebi i odgoju ulice. Možemo reći da  su obiteljske vrijednosti danas dosta ugrožene, pa nam svakako samozataja, bogobojaznost i ljubav Svete Obitelji može i treba biti uzor u svakom životnom trenutku.

 Svim župljanima župe svetoga Roka, svim Bibinjcima u domovini i širom svijeta želimo radosne božićne blagdane i blagoslovljenu novu 2021. godinu, uz obilje duhovnog i tjelesnog zdravlja!                     vaši:  don Zdenko, župnik;  sestre karmelićanke  i  suradnici

 

Nedjelja, 27. prosinca – Sveta obitelj – Sv. Ivan apostol

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u:  8, 00 sati,  u 10, 30   i  u 16,00 sati

 

Ponedjeljak, 28. prosinca – Nevina dječica, mladenci

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17,00 sati (zajednička)   

 

Utorak, 29. prosinca – Sv. Toma Becket

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17,00  sati.   

 

Srijeda, 30. prosinca

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17,00 sati.

 

Četvrtak, 31. prosinca  – Sv. Silvestar I., papa

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17,00 sati sa zahvalnom pjesmom „Tebe Boga hvalimo“  (Te Deum laudamus)

 

Petak, 1. siječnja 2021. – Svetkovina svete Bogorodice Marije

Nova godina (Svjetski dan mira)

Sv. Misa  u crkvi Velike Gospe u:   10,30  i  16,00 sati

 

Subota, 2. siječnja – Sv. Bazilije Veliki i Grgur Nazijanski, biskupi i naučit.

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00 sati

Nedjeljna sv. Misa u 17,00 sati u crkvi Velike Gospe.

 

Nedjelja, 3. siječnja – Druga nedjelja poslije Božića

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u:  8, 00 sati,  u 10, 30   i  u 16,00 sati

NADBISKUPOVE ODREDBE TIJEKOM  BOŽIĆNOG VREMENA

 

Na snazi su stroge mjere zbog zaraze od COVIDA-19, a koje obuhvaćaju i vjerska okupljanja.

Zbog toga je  naš Nadbiskup donio neke odluke koje vrijede za cijelu našu Nadbiskupiju:

 – odgađa se do daljnjega  uobičajeni blagoslov obitelji do povoljnije epidemiološke situacije ( zidni kalendari se mogu uzeti na stoliću u crkvi)

 –  ograničen je broj vjernika na sv. Misama (prema odredbi Stožera 25 osoba) Članovi istog kućanstva i obitelji mogu biti u crkvi zajedno. No, razmak između obitelji i druge obitelji ili pojedinca treba biti dva metra.

 – i subotom uvečer može se slaviti nedjeljna sv. Misa i uoči svetkovina, kojom se udovoljava obvezi sudjelovanja vjernika na nedjeljnoj Misi ili Misi svetkovine

 

 

                                      MOLITVA U OBITELJI

   Zbog ovih epidemioloških mjera mnogi neće moći sudjelovati na Misi, a djeca na župnoj katehezi. Bit će prijenos Mise nedjeljom na radiju i televiziji (HRT, Katolički radio i dr.). No, uz praćenje Mise na radiju ili televiziji posebno je važna osobna molitva i zajednička molitva u obitelji. Obitelj je Crkva u malom (kućna Crkva), stoga naši biskupi u jednom dokumentu kažu: “Obiteljska kateheza donosi do izražaja produbljenje osnova vjere, jačanje obiteljske duhovnosti, oživljavanje i obogaćivanje vjerskih obiteljskih običaja s naglaskom na obitelj kao školu molitve, posebice u vrijeme većih blagdana, obiteljskih slavlja…” Na internetu se mogu naći razni molitveno-katehetski materijali za božićno vrijeme i drugo vrijeme kroz godinu. Svakodnevna misna čitanja se nalaze na stranicama “Živo vrelo”. Na stranicama katehetskog ureda đakovačko-osječke nadbiskupije (www.djos.hr) ima duhovnih sadržaja kao i na stranicama Družbe kćeri milosrđa (www.marijapropetog.hr)  Duhovne materijale ima i aplikacija “Nova Eva”.

 Iskoristimo ovo vrijeme za molitvu u obitelji. Na taj način će se članovi obitelji više međusobno povezati, a isto tako i s Bogom.

 

GODIŠNJI PRILOG ZA UZDRŽAVANJE SAKRISTANA

Obično se tijekom blagoslova obitelji daje prilog za crkvu i za uzdržavanje sakristana koji djeluje u župi (u crkvi, župnom uredu, na sprovodima…). Budući da je blagoslov kuća odgođen i neznamo kad će biti i hoće li uopće biti, molimo vjernike da svoju obvezu prema sakristanu (20 kn po osobi) za ovu godinu koja  završava, donesu u crkvu  s navedenim imenom na koverti.  Hvala!