Obavijesti

Glasnik župr sv Roka Bibinje, 21. III. – 28. III. 2021.

2008-roko-procesija-(87)

Nedjelja, 21. ožujka – V. KORIZMENA NEDJELJA

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00 sati, te u 10,30 sati.  Pobožnost križnoga puta u crkvi Velike Gospe u 16, 30 sati, te sv. Misa

 

Ponedjeljak, 22. ožujka

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 18, 00 sati ( zajedničke nakane )

 

Utorak, 23. ožujka (posjet bolesnicima iznad pruge od 9,00 do 13,00 sati)

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 18,00  sati

 

Srijeda, 24. ožujka (posjet bolesnicima ispod pruge od 9,00 do 13,00 sati)

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 18, 00 sati

 

Četvrtak, 25. ožujka – Blagovijest – svetkovina navještenja Gospodnjeg

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe  u 9,00  i  u  18, 00 sati

 

Petak, 26. ožujka 

Križni put u 17,30 sati, te sv. Misa u crkvi Velike Gospe  

 

Subota, 27. ožujka

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 8, 00 sati

 

Nedjelja, 28. ožujka – CVJETNICA – nedjelja Muke Gospodnje  

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00 sati, te u 10,30 sati blagoslov maslinovih grančica (vjernici su u crkvi i ispred crkve, zbor na koru, a svećenik i ministranti će doći ispred glavnih vrata), zatim sv. Misa sa čitanjem Muke. Klanjanje će biti u crkvi Velike Gospe od 14,00 do 18,00 sati kad je blagoslov sa pjevanjem „Smiluj mi se Bože“, te u 18,15 sati sv. Misa.

 

U ovom vremenu opasnosti od korona virusa ponašajmo se

svi  odgovorno, noseći maske i držeći distancu!

 

ISPOVIJED je tijekom tjedna prije i poslije Mise u kripti!

 

KORIZMENA AKCIJA – POMOĆ STRADALIMA U POTRESU

Ovogodišnja korizmena akcija u zadarskoj nadbiskupiji namijenjena je za pomoć stradalima u potresu na području sisačke biskupije.

 

GODINA SV. JOSIPA I GODINA OBITELJI

  1. prosinca 2020. godine po odluci pape Franje (apostolsko pismo “Patris corde – Očevim srcem”) započela je godina sv. Josipa u prigodi 150. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom sveopće Crkve. Godina svetog Josipa  će trajati do 8. prosinca 2021.   Na svetkovinu sv. Josipa započela je i godina obitelji “Amoris laetitia” koja će trajati do 26. lipnja 2022.

 

KRIZMANICI, PRVOPRIČESNICI, MINISTRANTI, MALI ZBOR

Susreti za ove grupe se održavaju subotom u crkvi Velike Gospe. Krizmanici imaju svoj susret u 16,30 sati (1. grupa) i u 17,00 (2. grupa); prvopričesnici  u 9,00 sati (1. grupa) i u 9,30 sati (2. grupa);  ministranti  u 16,00 sati;  dječji zbor u 14,30 sati.

 

PRODAJA USKRSNIH SUVENIRA ZA MISIJE

Na Cvjetnicu 28. ožujka će misijska grupa iz naše župe prodavati ispred crkve različite uskrsne suvenire za pomoć sestrama karmelićankama koje su u misijama u Nigeriji. Hvala misijskoj grupi i svima koji pomažu misije!

 

PROSLAVA 25. OBLJET.  DOLASKA  KARMELIĆANKI U ŽUPU

Ove godine je 25. obljetnica dolaska sestara karmelićanki u našu župu Bibinje. Bilo je to 14. travnja 1996. godine. Stoga ćemo uskoro proslaviti taj srebrni jubilej. Proslava će biti, ako Bog da, u petak 16. travnja 2021. godine u crkvi Velike Gospe s početkom u 18,30 sati. Najprije će biti  program s prigodnim pjesmama i prisjećanjem na vrijeme prije 25 godina, te u 19,00 sati svečana sv. Misa koju će predvoditi naš nadbiskup Mons. Želimir Puljić

 

ISPOVIJED I PRIČEST BOLESNIKA

U tjednu prije Cvjetnice (23. i 24. ožujka) će Župnik pohoditi bolesnike u njihovim domovima za ispovijed i pričest. Potrebno je prijaviti sve bolesnike koji se žele ispovijediti i pričestiti.

(Jr 31,31-34 / Heb 5,7-9 / Iv 12,20-33)

Isus Krist govori u Evanđelju po Ivanu o “času” koji je došao za njega. Vrijedno je pažnje prisjetiti se, da je on kod svadbe u Kani svojoj majci odgovorio: “Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!” (Iv 2,4) Što Isus misli s tim “časom, koji je sada – kratko prije njegove predstojeće patnje i smrti na križu – očito došao? To je čas spasenja, u kojem Bog po Kristovoj žrtvi na križu želi pomiriti svijet sa sobom. Isus kaže da je sada sud ovome svijetu i da će “gospodar ovoga svijeta biti izbačen”. S ovim “knezom svijeta” misli se na đavla koji je po grijehu ljudi mogao preuzeti svoje gospodstvo. Dolazeći čas, koji je već sada tu, to će pokazati. Neprijatelji Isusovi, koji su ga razapeli na križ misle da trijumfiraju. Sami Isusovi učenici obeshrabreni su, kad se Krist u svojoj ljudskoj slabosti potpuno dobrovoljno predao u ruke onih koji mu žele učiniti zlo. Gdje ostaje pravednost? Gdje je pobjeda dobra? Pobjeđuje li na kraju zlo? Hoće li knez tame zadržati svoju moć? Ona tjeskobna briga bit će pobijena po Isusovim riječima, s kojima on naviješta svoju patnju i smrt. On uspoređuje samoga sebe sa pšeničnim zrnom koje mora pasti u zemlju i umrijeti, da bi baš na taj način donijelo obilat rod. Život milosti može ljudima biti samo darovan, ako ima netko koji svoj život izlaže i predaje. Isus je posrednik između Oca nebeskoga i čovječanstva; on je pravi Božji Sin i Sin čovječji. On potpuno ostaje Bog i ujedno čovjek kao i mi, i kao takav je sposoban trpjeti i umrijeti. Isus pokazuje svojim primjerom, što vrijedi za sve učenike: “Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni”. (Iv 12,20) Tako se u smrti Gospodinovoj na križu pokazuje njegova pobjeda nad zlom. Tada vrijedi ono što Gospodin kaže o sebi: “A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi.” (Iv 12,32) U vjeri gledamo na Isusa Krista raspetoga, jer nam je on po svojoj smrti darovao novi život. Na taj način on je proslavio Oca nebeskoga, i Otac je njega proslavio. Ta se slava Božja objavila u uskrsnuću Isusa Krista od mrtvih. Marija, majka Isusova, smjela je biti prisutna kod ispunjenja ovoga spasonosno povijesnoga značajnog “časa” i sudjelovati na spasenju ljudi, u kojem je ona kao prva primila otkupiteljsku milost i spasenje u Kristu, te na majčinski način dalje posredovala na sve ljude, koji su spremni za dar otkupljenja. Od onog “Isusova časa” na križu ovisi spasenje ljudi; Bog nam pruža spasavajuću ruku u svome Sinu i pokazuje nam beskonačnu ljubav. Mi primamo ovu milost kako nam se ona nudi prije svega u sakramentima Euharistije i Pokore; ona postaje djelotvorna u našemu životu, ako u vjeri kažemo DA raspetomu i uskrslom Gospodinu. U jedinstvu s Isusom Kristom također će i naš život jednom imati udjela u Božjoj vječnoj slavi i blaženstvu.

                                                                                                   Fra Jozo Župić