Vrijeme

Koncentracija ugljičnog dioksida dosegla 410 ppm po prvi put od početka mjerenja

SolarGIS-Solar-map-Croatia-en
Koncentracija ugljičnog dioksida dosegla 410 ppm po prvi put od početka mjerenja

Srednja dnevna koncentracija ugljičnog dioksida na opservatoriju na vulkanu Mauna Loa na Havajima 18. travnja 2017.  je prešla 410 dijelova na milijun (PPM),

Mauna Loa  je najstarija mjerna postaja koncentracije CO2, te je glavni pokazatelj povećanja koncentracije ovog stakleničkog plina. Ugljični dioksid se ispušta u atmosferu izgaranjem fosilnih goriva i drugim ljudskim aktivnostima, te je najvažniji staklenički plin koji doprinosi klimatskim promjenama. Na početku mjerenja 1958. godine njegova koncentracija je  iznosila  315 ppm i od tada je u stalnom porastu. U 2013. godini je prvi puta prešla granicu od 400 ppm, a četiri godine kasnije to je postala i nova norma.  Stopa rasta se povećala s 0.7 ppm godišnje od kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća do više  2.4 ppm godišnje tijekom prve polovice prvog desetljeća 21. stoljeća. U posljednje 2 godine stopa rasta je po prvi puta  prešla 3 ppm godišnje.

Prije industrijske revolucije u 19. stoljeću globalni prosjek koncentracije CO2 je iznosio oko 280 ppm, a u posljednjih 800 tisuća godina se kretao između 180 ppm tijekom ledenih doba i 280 ppm tijekom interglacijalnih razdoblja. Današnja stopa rasta je više od 100 puta brža od rasta koji se dogodio kada je posljednje ledeno doba završilo.

Nova američka administracija je u petak 29. travnja 2017. sa službenih stranica Agencije za zaštitu okoliša (EPA) uklonila materijale (članke i podatke) vezane uz klimatske promjene.  To je u skladu s politikom negiranja čovjekovog utjecaja na klimatske promjene, čiji je jedan od pokazatelja i koncentracija ugljikovog dioksida u atmosferi.

Koncentracija CO2 u atmosferi u zadnjih godinu dana (izvor: climatecentral.org)

Godišnji prirast koncentracije CO2 od početka mjerenja na opservatoriju Mauna Loa (izvor: climatecentral.org)