Obavijesti

Glasnik župe sv Roka Bibinje, 6. XII. – 13. XII. 2020.

IMG-20201117-WA0000

Nedjelja, 6. prosinca – 2. došašća /adventa/ – sv. Nikola, biskup

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati,  u 10, 30   i  u 16,00 sati

 

Ponedjeljak, 7. prosinca – Sv. Ambrozije

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 6,00 sati (zajednička). Večernja u 17,00 sati

 

Utorak, 8. prosinca – svetkovina Bezgrješnog začeća BDM (Imakulata)

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 6,00  sati  i  u 16,00 sati

 

Srijeda, 9. prosinca

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 6,00 sati. Večernja (iz Časoslova) u 17,00

 

Četvrtak, 10. prosinca

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 6, 00 sati.   Večernja u 17,00 sati  

 

Petak, 11. prosinca

Sv. Misa  u crkvi Velike Gospe u 6,00 sati.   Večernja u 17,00 sati

 

/ ISPOVIJED tijekom tjedna poslije zornice, te prije i nakon Večernje, a nedjeljom prije Mise /

 

Subota, 12. prosinca

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 6, 00 sati

Sv. Misa od 3. nedjelje došašća u crkvi Velike Gospe u 17,00 sati.

 

Nedjelja, 13. prosinca – 3. došašća – sv. Lucija (nedjelja Caritasa)

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati,  u 10, 30   i  u 16,00 sati

NADBISKUPOVE ODREDBE TIJEKOM DOŠAŠĆA

Na snazi su strože mjere zbog zaraze od COVIDA-19, a koje obuhvaćaju i vjerska okupljanja, jer se broj zaraženih svaki dan povećava.

Zbog toga je  naš Nadbiskup donio neke odluke u ovoj situaciji koje vrijede za cijelu našu Nadbiskupiju:

 – odgađa se do daljnjega  uobičajeni blagoslov obitelji do povoljnije epidemiološke situacije ( zidni kalendari će se moći uzeti u crkvi)

 –  ograničen je broj vjernika na sv. Misama (prema odredbi Stožera 25 osoba)

 – i subotom uvečer može se slaviti nedjeljna sv. Misa kojom se udovoljava obvezi sudjelovanja vjernika na nedjeljnoj Misi, prema  propisu kanona 1248 § 1 ZKP koji glasi: “Zapovijedi sudjelovanja u Misi udovoljava onaj tko ili na sam blagdan ili uvečer prethodnog dana prisustvuje Misi gdje god se ona slavi po katoličkom obredu.” Kan. 1247 ZKP glasi: ”nedjeljom i drugim zapovijedanim blagdanima vjernici su obvezni sudjelovati na Misi …”  

 –  dok traju ove mjere neka Mise budu služene tiho bez pjevanja

 – u ovim okolnostima neće se moći organizirati božićne ispovijedi kao prijašnjih godina, pa neka tijekom došašća župnici budu na raspolaganju za pojedinačnu ispovijed

 –  neka župnici pohode starije i nemoćne za ispovijed, pričest i eventualno bolesničko pomazanje prema dogovoru s obitelji i uz poštivanje mjera

 

MOLITVA U OBITELJI

   Zbog ovih epidemioloških mjera mnogi neće moći sudjelovati na Misi, a djeca na župnoj katehezi. Bit će prijenos Mise svaki dan na radiju i televiziji (HRT, Katolički radio i dr.). No, uz praćenje Mise na radiju ili televiziji posebno je važna osobna molitva i zajednička molitva u obitelji. Obitelj je Crkva u malom (kućna Crkva), stoga naši biskupi u jednom dokumentu kažu: “Obiteljska kateheza donosi do izražaja produbljenje osnova vjere, jačanje obiteljske duhovnosti, oživljavanje i obogaćivanje vjerskih obiteljskih običaja s naglaskom na obitelj kao školu molitve, posebice u vrijeme većih blagdana, obiteljskih slavlja…” Na internetu se mogu naći razni molitveno-katehetski materijali za došašće. Svakodnevna misna čitanja se nalaze na stranicama “Živo vrelo”. Na stranicama katehetskog ureda đakovačko-osječke nadbiskupije (www.djos.hr) ima materijala kao i na stranicama Družbe kćeri milosrđa (www.marijapropetog.hr) upravo za ovo vrijeme adventa i za starije i za djecu i mlade. Duhovne materijale ima i aplikacija “Nova Eva”.

 Iskoristimo ovo vrijeme za molitvu u obitelji. Na taj način će se članovi obitelji više međusobno povezati, a isto tako i s Bogom, te duhovno pripremljeni dočekati Božić.              

 

BOGOSLOV FRANE ŠINDIJA PRIMA SLUŽBU

   U utorak, 8. prosinca na svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM u Rijeci će nadbiskup Devčić podijeliti nekim bogoslovima službu akolitata. Među njima je i naš Frane Šindija. Akolit je izvanredni djelitelj pričesti, pomaže kod oltara svećeniku i đakonu, može predvoditi klanjanje bez podjeljivanja blagoslova. Dogodine, na jesen, bi ovi akoliti trebali primiti red đakonata.  Čestitamo i želimo Božji blagoslov!