Obavijesti

Glasnik župe sv.Roka Bibinje, 30. V. – 6. VI. 2021.

LEOL5490

Nedjelja, 30. svibnja – PRESVETO TROJSTVO  –   (Dan Državnosti)

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00, u 10,30 (krizma)  i u 18,30 sati

 

Ponedjeljak, 31. svibnja – Pohod bl. Djevice Marije Elizabeti  

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19,00 sati (zajedničke nakane)

 

Utorak, 1. lipnja – sv. Justin, mučenik

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19,00  sati

 

Srijeda, 2. lipnja

Ispovijed od 18, 00 – 19, 00 sati

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati

 

Četvrtak, 3. lipnja – TIJELOVO

Sv. Misa u crkvi V. Gospe  u 9,00 sati. Ispovijed od 17, 00 – 18, 00. Svečana sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 18, 00 sati, te  procesija do crkve sv. Roka

 

Petak, 4. lipnja – Prvi petak

Ispovijed i klanjanje od 18, 00 – 19, 00 sati

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19,00 sati

 

Subota, 5. lipnja – sv. Bonifacije, biskup i mučenik  

Sv. Misa u crkvi sv. Roka  u 8,00 sati

 

Nedjelja, 6. lipnja – DESETA NEDJELJA KROZ GODINU

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati. Otvor sv. Šime u Zadru za našu župu u  10, 00 sati. Molitva za naše pokojne na Novome groblju u 18, 00 sati. Večernja Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati

ZLATNA KRUNICA

Kao što u mjesecu svibnju posebno molimo krunicu blažene Djevice Marije, tako u mjesecu lipnju, kad se slavi blagdan Presvetoga Srca Isusova, molimo krunicu Srca Isusova ili Zlatnu krunicu. Svakog dana dvadesetak minuta prije mise pjevajući molimo  krunicu Srca Isusova. Dođite, kako bismo zajedno molili zahvaljujući Isusu i moleći ga za ono što nam je najpotrebnije!

 

                                                     TIJELOVO

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove  slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan. U nekim zemljama se slavi u nedjelju poslije Presvetoga Trojstva. Svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove  je duboko ukorijenjena u životu Katoličke crkve. Povijesna podloga i razvoj kreću od 8. stoljeća, a službenu potvrdu dobivaju u 13. stoljeću kada se sastavljaju molitveni obrasci koji nisu promijenjeni do današnjih dana.  Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Crkvu.

Zanimljiv običaj koji se veže uz blagdan je „teoforička procesija“. Niti Urban IV. niti njegovi nasljednici koji su promicali blagdan ne spominju procesiju po gradskim ulicama. Prvi spomeni su u Kölnu 1274. godine, a pronalazimo je i u Zagrebu 1279. godine. U Rimu se procesija uvodi oko 1350. god. U procesiju se uvode elementi procesija prosnih dana sa četiri postaje na četiri strane svijeta te čitanjem evanđelja, molitava i blagoslovom. Na ovaj način uključujući u molitve zazive za opći napredak, protiv zala, nepogoda i pogibelji, uključuju se interesi cijele zajednice. U procesiji su uobičajene četiri postaje sa četiri „oltarića“ koji se ukrase.

Postaje su tematski određene te odražavaju određene vidove euharistije:

Prva postaja govori o euharistiji kao trajnoj prisutnosti Kristovoj,

Druga postaja ima temu euharistija Kristov i naš Vazam,

Treća postaja ima temu euharistija kao žrtva,

Četvrta postaja ima temu euharistija kao gozba.

U procesiji se zaziva Božji blagoslov nad pojedince i plodove zemlje, moli   se  da Bog zaštiti i sačuva mjesto, stanovnike, polja i plodove. Ovo je najvažnija i najsvečanija  procesija u cijeloj crkvenoj godini. Našim ulicama nosimo samoga Krista u Presvetom Oltarskom Sakramentu, moleći ga da blagoslovi cijelu našu župu. Zato je važno da  svi sudjeluju na Misi i procesiji, te da se ukrase zidovi i prozori sa cvijećem i sagovima kuda prolazi procesija, te četiri oltarića na četiri postaje kao znak naše ljubavi prema Isusu prisutnom u Euharistiji.

 

UPISI U SREDNJE ŠKOLE

Uskoro završava školska godina i počet će upisi osmaša u srednje škole. Podsjećamo

da je u Zadru naša katolička klasična gimnazija Ivana Pavla Drugog. Zainteresirani mogu dobiti informacije preko interneta ili telefona.