Obavijesti

Glasnik župe sv.Roka Bibinje, 3. V. 2020. – 10. V. 2020.

3A2B7832

Nedjelja, 3. svibnja – Četvrta vazmena (Nedjelja dobrog Pastira)

Sv. Mise u crkvi Velike Gospe u 8, 30; 10, 30 i 18, 00 sati

                                      

Ponedjeljak, 4. svibnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati ( +Bruno Režan )

 

Utorak, 5. svibnja

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 19, 00 sati

 

Srijeda, 6. svibnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati

 

Četvrtak, 7. svibnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati

 

Petak, 8. svibnja

Sv. Misa u  crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati

 

Subota, 9. svibnja

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 9, 00 sati ( + Blaženka – Blaška Kero )

 

Nedjelja, 10. svibnja – Peta vazmena nedjelja     ( Gospe Loretska )

Sv. Mise u crkvi Velike Gospe u 8, 30; 10, 30 i 18, 00 sati

MOLITVA KRUNICE

Mjesec svibanj posvećen je BDM. U ovom mjesecu posebno molimo Gospinu krunicu. Molit ćemo, tijekom tjedna,  u crkvi krunicu pola sata prije Mise. Nedjeljom nećemo moliti krunicu u crkvi, jer u ovim uvjetima se preporuča što manje zadržavanje u zatvorenom prostoru, a pogotovo kad je više ljudi. Svakako, molimo krunicu u svojim obiteljima.

 

 

 

Ženidbene napovijedi

Na sakrament sv. Ženidbe pripremaju se: ANTE ŠINDIJA, rođen 1991. god. u Zadru od oca Šime i majke Sanje rođ. Jusup iz naše župe i JOSIPA GRAVIĆ, rođena 1991. god. u Zadru od oca Jage i majke Mirjane rođ. Bilaver iz župe Škabrnja (Prkos). Vjenčanje je 9. svibnja u Škabrnji.    

 

PREPORUKE U SVEZI S KORONA VIRUSOM

Hvala Bogu, od 2. svibnja opet možemo slaviti sv. Misu s narodom. Zadnja misa s narodom bila je na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka.  Mjerodavne vlasti nas pozivaju na oprez. U našoj župi Mise će biti nedjeljom  u crkvi Velike Gospe ( 8, 30; 10, 30 i 18, 00 sati ), gdje je veći prostor i gdje vjernici mogu biti udaljeni jedan od drugoga najmanje dva metra. Na Misi nećemo pružati mir i pričest će se dijeliti na ruku. Ispovijed će biti samo kroz tjedan prije Mise u sakristiji ili kripti. Vjernici mogu slušati Misu i na dvorištu crkve  udaljeni jedni od drugih oko metar i pol.  Preporuča se da na Misu ne dolaze starije osobe, osobe sa simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, poteškoća sa disanjem, te osobe sa kroničnim bolestima. Ako bude moguće Misu ćemo slaviti na otvorenom. Milostinja se neće skupljati, nego će biti kod vratiju i vani kod oglasne ploče košarica ili kutija za milostinju. Crkva će se nedjeljom otvarati 15 minuta prije Mise. Na ulazu u crkvu treba dezinficirati ruke. Poželjno je nositi i masku. Oni koji dođu prvi idu u prve klupe ( u prvu klupu dvojica, u drugu jedan, u treću dvojica itd…). Nema rezerviranih mjesta. Na kor idu samo pjevači u 10, 30 sati, a na ostalim Misama mogu samo petorica. Važno je da budemo oprezni i odgovorni u ovoj situaciji ponašajući se prema uputama nadležnih vlasti. Detaljnije upute možete naći na stranicama zadarske nadbiskupije ili IKA – e.   Prva pričest i krizma se odgađaju do daljnjega, a krštenja i vjenčanja će biti prema dogovoru uz mjere opreza.

 

MOLITVA SV. ROKU

Spasitelju, Isuse Kriste, u svojoj blagoj providnosti i očinskoj mudrosti postavio si svetoga Roka moćnim zaštitnikom protiv zaraznih bolesti i po njemu uvijek dijelio obilje blagoslova ljudima u bolesti i tjeskobi. Pošalji ga u ovom času kad nam je zdravlje ugroženo neka nas štiti i za nas moli kako bismo bili dostojni Tvojih obećanja. Ne dopusti, Gospodine, da se oslanjamo samo na svoje umijeće i znanje, već da se pouzdajemo u tvoju pomoć i veliko milosrđe. Udijeli nam zdravlje duše i tijela kako bismo trajno mogli iskazivati Tebi slavu i hvalu. A svi za koje molimo, žive ili mrtve, neka po zagovoru Tvojih svetih miljenika milostivo dobiju oproštenje svojih grijeha i zasluže stići u vječni život u nebu. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

Krist, naš pastir

Slika dobroga pastira, koju Isus upotrebljava i primjenjuje na sebe, pripada praslikama čovječanstva. Ona je i u našem današnjem vremenu njegovo pravo, gdje opada povezanost čovjeka i prirode i gdje je samo malo toga što se vidi u pravim pastirima.

To što Isus misli, otvara se pažljivom čitatelju i slušatelju, a može se i djeci saopćiti u katehezi vjere.

Zamislimo da se nalazimo kod jedne lokve. Puna je vode. Najednom na vodu dolazi više stadâ sa svojim pastirima. Sve životinje žele  piti. Pastiri izmjenjuju svoje doživljaje i novosti. Nakon nekog vremena opet kreću. Životinje trče jedna za drugom. Kako će se ovce opet naći kod svojih pastira? Pastiri zovu i ovce nefaljivo slušaju glas svoga pastira. Slušamo u Evanđelju: “Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem, i one idu za mnom.” Pastir i stado imaju zajedničku povijest. U toj povijesti raslo je obostrano poznavanje, povjerenje i zajednička pripadnost. Na njegov glas stado je našlo svoga pastira i obratno. Slikom o ovci mi olako povezujemo glupost ili sljepoću. Sasvim drukčije je naše Evanđelje. Ovca nikada nije cijela slika. Cijela slika je odnos između pastira i ovce. I taj odnos neće biti obilježen glupo-slijepim nasljedovanjem, nego prisnom povezanošću i povjerenjem. To je mudrost, to su dobra iskustva, to je sposobna pripadnost, koju ovca na glas svoga pastira sluša i njega slijedi.

Tu je Dobri pastir sav za ovce svoga stada. On ne izvlači samo materijalnu dobit od njih, tako kao što to čini plaćeni sluga, nego njemu su one stvarno na srcu. Svaka pojedina ovca njemu je važna, i kada se izgubi, napušta on ostale, da je traži. Dobri pastir brani svoje stado protiv svih opasnosti; da, on je spreman, upravo založiti život, ako vidi da dolazi vuk.

Isus primjenjuje tu idealnu sliku dobroga pastira na samoga sebe, i doduše u jedinstvu sa svojim Ocem nebeskim, jer On i Otac su jedno. I obratno,  ovce poznaju njegov glas i slijede Isusa. On želi onima koji po njemu vjeruju u Oca, darovati život vječni. Tako neće propasti, nijedna svjetska sila ne može ih istrgnuti iz ruke dobroga pastira. Da, konačno je nebeski Otac sam, koji nastupa kao pastir svih ljudi. Bog Otac je veći od svih ostalih; zato nitko ne može upropastiti stado  njegovih pašnjaka. Nedjelja Dobroga pastira je na osobit način molitveni dan Crkve za duhovna zvanja, osobito za svećenička zvanja. Tko smije surađivati u vinogradu Gospodnjem, služi Kristu, Dobrom pastiru.

 

                                                                                                    Fra Jozo Župić