Obavijesti

Glasnik župe sv Roka Bibinje, 9. V. – 16. V. 2021 Bibinje, 9. V. – 16. V. 2021

ITO_0283

Nedjelja, 9. svibnja – 6. VAZMENA (Majčin dan)

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00 sati, u 10,30 i u 18,30 sati

 

Ponedjeljak, 10. svibnja  (Gospe Loretska i bl. Ivan Merz)

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19,00 sati (zajedničke nakane)

Sastanak za roditelje prvopričesnika 3B u crkvi Velike Gospe u 19,30 sati

 

Utorak, 11. svibnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19,00  sati

 

Srijeda, 12. svibnja – blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandića

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati

 

Četvrtak, 13. svibnja – svetkovina Uzašašća Gospodnjega

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u  9,00 sati i u 19,00 sati.

 

Petak, 14. svibnja – Sv. Matija apostol

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19,00 sati

 

Subota, 15. svibnja 

Sv. Misa u crkvi Sv. Roka  u 8,30 sati

Ispovijed za prvopričesnike i roditelje: 9,00 sati 3A i 10,00 sati 3B

 

Nedjelja, 16. svibnja – 7. VAZMENA

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00, u 10,30 (Prva pričest) i u 18,30 sati

VJERONAUK ZA KRIZMANIKE

Vjeronauk za  krizmanike  se održava  subotom u crkvi Velike Gospe uz  epidemiološke mjere: u 18,30 sati (1. grupa), te u 19,00 sati (2. grupa).

 

                                   SVIBANJSKA  POBOŽNOST

Mjesec svibanj je, tradicionalno, posvećen blaženoj Djevici Mariji. Zato ćemo tijekom svibnja svakog dana pola sata prije Mise moliti krunicu, kao i nedjeljom u 7,30 sati. Naše nakane će biti za naše obitelji, djecu, mlade, stare i sve bolesne, za medicinsko osoblje koje se brine za bolesnike, za prestanak korona virusa, za naše drage pokojne. Dođite kako bismo zajedno molili! Molimo također i u našim obiteljima, ili cijelu krunicu, ili barem jedan dio.

 

     SPOMEN NA ŽRTVE BOMBARDIRANJA U BIBINJAMA 1941.

Ove godine je 80. obljetnica pogibije 15 mještana iz naše župe Bibinje koji su poginuli prilikom talijanskog bombardiranja Bibinja 12. travnja 1941. Na Toru, u kući Mije Šimunića, pod avionskim bombama poginuli su njegova kći Dragica i sin Dragutin, zatim Nediljka Šimunić supruga Krsta i njezinih troje djece (Ana, Lucija i Marija), Marija Danica Šimunić supruga Tome i njezina kći Danica, te palma Cvita Iglić supruga Mile i njezine četiri kćeri (Anka, Marija, Marijana i Nediljka). U obližnjim Banićima poginuo je Joso Bralić, a Ive Vujica preminuo je poslije od posljedica ranjavanja.

   U nedjelju 9. svibnja na Misi u 8,00 sati sjetit ćemo se u molitvi ovih nevinih žrtava.

SVEČANOST PRVE PRIČESTI

U nedjelju 16. svibnja u našoj župi će biti, ako Bog da, svečanost prve Pričesti za naše trećaše. Svečanost će biti za vrijeme Mise u 10,30 sati. Prvopričesnici će u procesiji iz crkvenog dvorišta krenuti u crkvu i u procesiji će se vratiti na dvorište kad Misa završi. Zajedničko fotografiranje će biti u dvorištu kao i pojedinačno. U crkvi će za vrijeme svečanosti uz prvopričesnike biti samo njihovi roditelji i mali pjevački zbor. Ostali mogu biti na dvorištu crkve. U subotu 15. svibnja će biti ispovijed za prvopričesnike i roditelje: u 9,00 sati 3A i u 10,00 sati 3B. Molimo sve da se pridržavaju epidemioloških mjera u crkvi, u dvorištu, a isto tako budite oprezni i kod  obiteljskog slavlja. Molimo za naše prvopričesnike da budu vjerni svom prijatelju i Spasitelju Isusu. Molimo i za njihove roditelje da savjesno shvate svoju roditeljsku zadaću i svoje poslanje kršćanskog odgoja djece primjerom i riječju. Danas (9. svibnja) tradicionalno druge nedjelje u  svibnju slavi se majčin dan – dan zahvale  našim majkama i dan molitve za njih.

Ljubav, radost, prijateljstvo

Tko nije za to? Nitko u životu ne želi sebi suprotno. Prijateljstvo svima čini dobro. Svima nam je draža radost nego žalost. A da ljubav i ne spominjemo. Tko sebi u životu ne želi ljubav? Isus nudi svo troje: ljubav, radost, prijateljstvo. To je takoreći “ponuda sna”.

Ali u vremenima kao što su ova mi smo nasuprot ponudi sna postali oprezni. Ima mnogo razočaranja. Često se takve ponude pokazuju kao prijevare, obmane, kao lažni prikazi o krivim “činjenicama”. Može li se vjerovati nekome koji stalno govori o ljubavi, radosti, prijateljstvu? Svijet izgleda drukčije. Danas propovjednici mržnje imaju uspjeh. Populisti imaju što za reći. U vremenima, u kojima biva sve tješnje, privredno, socijalno, Isusove riječi zvuče izvan stvarnosti.

One ne dolaze iz ovoga svijeta, niti iz žalosne stvarnosti ovoga svijeta. One puno više žele donijeti svjetlo nade u tamu našega vremena. One govore o svijetu koji vjeruje u ljubav, koji nije zaboravio radost i koji vjeruje da je prijateljstvo moguće.

Isus govori o stvarnosti koja nije od ovoga svijeta, ali je došla u naš svijet. On je došao. On je glasnik o Bogu, koji nije samo dragi Bog, nego je Ljubav. On je došao, da bi se ljubav dalje prenijela: “Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!”

Kako nas je ljubio? Kako mi trebamo ljubiti jedni druge? Vjerujem, da svi želimo biti ljubljeni. Ne mogu predočiti sebi, da netko ne želi biti ljubljen. Ali je odlučujuće pitanje, jesmo li sami spremni darovati ljubav. Svijet je pun gladi za ljubavlju. Jesmo li spremni, kako to mi možemo, tu glad barem malo utažiti?

Isus pokazuje kako on razumije ljubav: “Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.” Kako smo zahvalni kada u situacijama nevolje nađemo ljude koji su za nas tu: bolničari (većinom bez naplate!) kod nezgoda, vatrogasci (gotovo uvijek dobrovoljno i bez naplate), bolničke sestre, koje su nam dobre; liječnici koji se posvećuju nama. Ili jednostavno prijatelji koji su tu, ako nam zagusti.

U biti svi mi znamo: ljubav “funkcionira” samo uz cijenu predanja: darovati vrijeme, pažnju, istinsku pomoć. Ljubav, to znači predanje, također do boli. To je Isus donio u svijet. A posljedica takve djelatne ljubavi je radost. Nema ljepše nagrade za pomoć nego zahvalnost koju možemo darovati.

Ta radost je “ponuda sna”. Ona čini život svjetlijim i u tamnim vremenima. Ona stvara prijateljstvo koje drži, iako biva tijesno. Tu ponudu imamo odmah. Samo je moramo zgrabiti.

                                                                                                   Fra Jozo Župić