Obavijesti

Glasnik župe sv Roka Bibinje, 31. I. – 7. II. 2021

Bibinje stvara 4
  1. nedjelja kroz godinu (Pnz 18,15-20; 1 Kor 7,32-35; Mk 1,21-28)

 

Kad je naš Gospodin Isus Krist počeo javno djelovati, on nije nastupao kao mnogi prije njega koji su se sami predstavljali kao imenovani proroci, a da nisu poslani od Boga. U starozavjetnoj knjizi Ponovljenog zakona, kako nam to donosi prvo čitanje, takvim prorocima bez naloga upućena je ozbiljna opomena: “A prorok koji bi se usuđivao govoriti što u moje ime, što ja ne budem zapovjedio da govori, i koji bi govorio u ime drugih bogova, takav prorok neka se pogubi!”

Očito je u Starom zavjetu bilo mnogo takvih krivih proroka, a i u vrijeme Isusovo također, koji su sebe vidjeli kao osloboditelje naroda, koji su oko sebe okupljali mase i prouzrokovali krvave nemire, na kraju nisu uspjeli i pokazalo se da su krivi proroci. Isus Krist nije bio takav jedan od samoimenovanih proroka!

On je puno više nastupao kao Sin Božji u moći, i to nije pokazivao na drzak način, nego u velikoj jednostavnosti i poniznosti. To je jednostavno bila snaga njegove riječi, koju su ljudi uzimali duboko k srcu. I naravno, bilo je čudesa i znakova koji su posvjedočili njegovo božansko poslanje i djelovanje.

Jedan čovjek opsjednut nečistim duhom bit će oruđe objave toga, tko je stvarno Isus. Iz usta opsjednutoga čuje se riječ: “Znam tko si, Svetac Božji!” Isus dakako ne prihvaća proglas “odozdo”, nego zapovijeda zlom duhu da šuti i da napusti čovjeka. Kad se to stvarno dogodi i izmučeni čovjek bude oslobođen svoje patnje, svi prepoznaju velika djela Božja i slave njegovu vlast.

Istjerivanje zlih duhova po Isusu kao i ostala čudesa stvarni su znakovi započetog kraljevstva Božjega. Sada će knez svijeta, đavao, biti izbačen od onoga, koji ima vlast nad svakim zlom i koji oslobađa ljude, da ih učini djecom Božjom. Isus Krist je Gospodin! Svi koji su čekali na dolazećeg Otkupitelja, sada imaju opravdan razlog, da svoju nadu stave u Isusa. Dakako, oni ga još nisu stvarno poznavali, ali ih je on ipak učio drukčije od pismoznanaca, i to s božanskom punomoću. Tako je Gospodin objavio nevidljivoga Oca u svojoj ljudskosti, vječnog Boga koji ga je poslao u svijet. Mnogi su povjerovali u njega, i doživjeli su što to znači biti obdaren pravim životom u Bogu. Također i za nas, draga braćo i sestre, Isus Krist je Gospodin. Njega smijemo i želimo slušati. Njegove riječi su riječi života vječnoga i riječi spasa. Na njega, našega Boga i Otkupitelja, želimo staviti našu nadu. Nerijetko i u našem vremenu izranjaju samozvani proroci koji se prikazuju kao vođe čovječanstva, ali oni to nisu. Svaka nada u čovjeka ukoliko nije povezana s nadom u Boga, prije ili kasnije će razočarati. Mi se suprotstavljamo zlu po dobru. Borimo se da na zlo ne uzvraćamo zlom. Nasuprot mržnji suprotstavljamo moć opraštanja.
Isus nas ne oslobađa od zla oružjem niti magičnom čarolijom, nego samo po ljubavi do smrti na križu.

Stavimo sve u Božje ruke; on nosi i upravlja naš život i vodi nas do cilja. Neka nas prati zagovor Majke Božje Marije. Ona je u vjeri sve više vidjela u Isusu ne samo čovjeka; ona ga je prepoznala kao Boga i njemu je vjerovala i nadala se. Iz neba nam je blizu sa svojom majčinskom ljubavlju i želi nas pratiti do svoga Sina u vječno kraljevstvo ljubavi i mira.                                                                                 fra Jozo Župić

Nedjelja, 31. 01. – 4. kroz god. – Sv. Ivan Bosco, utemeljitelj salezijanaca

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u:  8, 00;   10, 30   i  u 16,00 sati

 

Ponedjeljak, 1. veljače

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati (zajedničke nakane)

 

Utorak, 2. veljače – Prikazanje Gospodinovo – Svijećnica

Sv. Misa i blagoslov svjećica u crkvi Velike Gospe u:  9,00  i 17,00  sati

 

Srijeda, 3. veljače – sv. Blaž  /Vlaho/

Sv. Misa i blagoslov grla u crkvi Velike Gospe u: 9,00  i  17,00 sati

(u sklopu velike devetnice u ovoj godini posvećenoj svetom Josipu, moliti ćemo i molitve na čast svetom Josipu)

 

Četvrtak, 4. veljače

Ispovijed u kripti od 16, 00 – 17, 00 sati

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17,00 sati. Nakon Mise euharist. klanjanje

 

Petak, 5. veljače – PRVI PETAK  posvećen Presv. Srcu Isusovom

Ispovijed u kripti od 16, 00 – 17, 00 sati

Sv. Misa  u crkvi Velike Gospe u 17,00 sati

 

Subota, 6. veljače

Sv. Misa u crkvi  sv. Roka u 8,00 sati

Nedjeljna Misa u 17,00 sati  u crkvi Velike Gospe (na ovu Misu su posebno pozvani krizmanici koji nakon Mise imaju kratki vjeronauk)

 

Nedjelja, 7. veljače – 5. kroz godinu – DAN ŽIVOTA

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u:  8, 00;   10, 30   i  u 16,00 sati

                           POMOĆ STRADALIMA U POTRESU

Račun Caritasa: NADBISKUPSKI ORDINARIJAT ZADAR, IBAN: HR5324070001100041082, Poziv na broj: 02 536. Moguća je uplata i preko donacijskog telefona Hrvatskog Caritasa: 060 9010.  Pomoć u novcu za pogođene potresom možete staviti u označenu kutiju na dnu crkve, dati u sakristiji ili uplatiti preko računa Caritasa.   Hvala !

 

 

                                             GODINA SV. JOSIPA

  1. prosinca 2020. godine po odluci pape Franje (apostolsko pismo “Patris corde – Očevim srcem”) započela je godina sv. Josipa u prigodi 150. obljetnice Dekreta pape Pia IX. kojim je proglasio sv. Josipa zaštitnikom sveopće Crkve. Ta godina će trajati do 8. prosinca 2021. Ove ćemo godine više govoriti o sv. Josipu i njemu se moliti. Tako ćemo svake srijede (a srijeda je tradicionalno posvećena sv. Josipu) do blagdana sv. Josipa imati Misu njemu na čast uz popratne molitve ovom velikom Svecu Crkve, Isusovom poočimu i čuvaru sv. nazaretske obitelji, te zaštitniku Hrvatske. To je velika devetnica na čast sv. Josipu.

 

 

ZARUČNIČKI TEČAJ U ZADRU

Zaručnici koji namjeravaju sklopiti sakrament ženidbe dužni su se za to pripremiti predavanjima kroz četiri večeri. Donosimo raspored za određene mjesece u ovoj godini: u veljači 4., 5., 11. i 12.; u ožujku 4., 5., 11. i 12.; u travnju 8., 9., 15. i 16.; u svibnju  6., 7., 13. i 14.; u lipnju 10., 11., 17. i 18.; u srpnju 1., 2., 8. i 9.; u rujnu 2., 3., 9. i 10.; u listopadu 7., 8., 14. i 15.; u studenom  4., 5., 11. i 12. Zaručnici se najprije trebaju javiti župniku gdje će biti vjenčanje da im ispiše prijavnicu za Tečaj. Tečaj se održava za sve zaručnike naše Nadbiskupije u crkvi ili dvorani Pastoralnog centra Župe Bezgr. začeća BDM, Trg A. Stepinca, Zadar-Puntamika, uvijek s početkom u 18,45 sati. Tečaj je najbolje poslušati što prije, ne čekati zadnji čas!

 

           ŽUPNA KATEHEZA ZA PRVOPRIČESNIKE I KRIZMANIKE

Župna kateheza za prvopričesnike će biti subotom u crkvi Velike Gospe: 1. grupa u 9,00 sati,  2. grupa u 9,30 sati. Za krizmanike će župna kateheza biti subotom u crkvi Velike Gospe u 17,00 sati. Za ostale razrede za sada nećemo imati župnu katehezu.

 

 

                                        SUSRET ZA MINISTRANTE

Ministranti će imati svoj susret (sastanak) subotom u 16,00 sati u crkvi Velike Gospe. Tko se od dečki želi pridružiti ministrantskom zboru (od 1. do 8. razreda osnovne škole, pa i srednjoškolci) može doći na susret subotom. Ministrantska služba je važna za ozbiljno i pravilno služenje sv. liturgije, gdje slavimo Boga. Molimo sve one koji su bili ministranti, a više to ne žele biti, da donesu u crkvu ministrantske haljine, koje su još kod njih.