Obavijesti

Glasnik župe sv.Roka Bibinje, 23. V. – 30. V. 2021.

IMG_4280

Nedjelja, 23. svibnja – DUHOVI (Pedesetnica)

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00, u 10,30  i u 18,30 sati

 

Ponedjeljak, 24. svibnja – Marija Majka Crkve

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19,00 sati (zajedničke nakane)

 

Utorak, 25. svibnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19,00  sati

Probe za krizmanike u 20,30 sati u crkvi Velike Gospe

 

Srijeda, 26. svibnja

Sprovod +don Tomislava Sikirića ( sprovodna Misa u crkvi Velike Gospe u 16,00 sati,  a zatim sprovodna povorka ide prema groblju )

 

Četvrtak, 27. svibnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe  u 19,00 sati.

 

Petak, 28. svibnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19,00 sati

 

Subota, 29. svibnja 

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe  u 8,30 sati

Ispovijed za krizmanike, kumove i roditelje: 1. grupa u 9,00;  2. u 10,00

 

Nedjelja, 30. svibnja – PRESVETO TROJSTVO

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00, u 10,30 (krizma)  i u 18,30 sati

DUHOVI

Duhovi – svetkovina Duha Svetoga! Duhovi su svetkovina protupokreta. Umjesto zloduha Duh Sveti. Na svim razinama, u svim područjima: u mome vlastitom životu, u obitelji, društvu, u državi i u Crkvi. Sveti papa Ivan XXIII  1959. godine najavio je Drugi Vatikanski sabor. On se nadao od toga jednom “novom duhu” za Crkvu. Mnogo toga od njegova sna postalo je stvarnost. Mnoga očekivanja su razočarala.

Jedni nalaze da je bilo “zastoja u reformi”, Crkva se malo obnovila, previše je ostala  “staromodna”. Drugi misle da je puno dokazanoga i prokušanoga revnosnom obnovom izgubljeno. Vjerujemo da Duh Sveti vodi Crkvu i svakoga pojedinca na putove  na kojima smo često nenaviknuti, i koji su za nas dijelom bolni. Nije svako oduševljenje već od Duha Svetoga. Mnoga razočaranja mogu biti vrata kroz koja Duh Sveti dolazi u naš život.

Kako djeluje On? Po čemu ga prepoznajemo? Isus danas kaže: “On će vas upućivati u svu istinu.” On je Duh istine”. Zloduh je duh laži. U laži su kratke noge, kaže narodna poslovica. Boli to,  istini gledati u lice. Ali samo istina oslobađa. Na lažima, samozavaravanju, zasljepljivanju ne može se graditi sreća.

U današnjem čitanju iz Poslanice Galaćanima (5. poglavlje) sveti Pavao nudi tako reći dvije “provjerene liste”, na kojima možemo razlikovati zloduha od Duha.

On prvu listu naziva “djela tijela” i time misli stavove i radnje, koji odvode od sreće, od života, od Boga. Ona glasi: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično”.

Drugu listu apostol naziva “plod Duha”. Sve što je ovdje popisano, udružuje i stvara mogućim zajedništvo jednih s drugima. On nabraja devet plodova,  a to su: “ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost”.

Dvije stvari su jasne: druga lista je bez sumnje radosnija od prve. Radije živim s ljudima, koji žive prema drugoj listi. Ali je također jasno, da se stavovi druge liste teško stiču. “Djela tijela” dolaze od sebe ako im se mirno  prepustimo. “Plod Duha” mora se izboriti borbom. “Tijelo” kaže: Hajde, idi! To je laž. Duh kaže: Bori se za dobro! I to je istina. Isus nam je zato dao Duha. Svoga Duha. Da možemo slijediti njegov uzor. Duh pri tome pomaže.

                                                                                             

                                                                                                    Fra Jozo Župić

BLAGDAN GOSPE OD KARAVAJA

U srijedu 26. svibnja slavi se blagdan Gospe od Karavaja u Tisnom na otoku Murteru.  Na sam blagdan Mise su u svetištu u: 04,00; 06,00; 07,00; 8,00; 10,30 (predvodi šibenski biskup Tomislav Rogić) i u 18,00 sati.

 

                     IN MEMORIAM – DON TOMISLAV SIKIRIĆ

Don Tomislav je rođen 18. kolovoza 1965. g. u Zadru, u pobožnoj bibinjskoj obitelji Božidara i Anke rođ. Kero koja je Crkvi podarila i redovničko zvanje, koludricu s. Ivanu Sikirić, benediktinku u samostanu sv. Marije, koja je sestra don Tomislava. Don Tomislav ima još brata Vinka i Eugena, te sestru Eliju.

 Nadbiskupsko sjemenište „Zmajević“ u Zadru pohađao je od 1980. do 1984. g., a Teološki fakultet u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 16. prosinca 1990. u Zadru.

 Bio je kapelan župe Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici u Zadru, u Diklu i Kožinu 1991. godine. Službu župnika župa Škabrnja i Nadin obavlja od 10. srpnja 1991. g., u osvit agresije na Hrvatsku. Tek što je došao za škabrnjskog župnika, don Tomislav je kao mladomisnik doživio progon u stradaloj Škabrnji. Pomažući puku i zajedničkim noćnim odlaskom preko polja i livada iz Škabrnje, spasio je život i pomogao župljanima u odlasku pred četnicima koji su počinili strašan zločin.

Tajnikom u  Nadbiskupiji i suradnikom u kuriji bio je od 1992. do 1994. godine.

Koliko je i dalje ostao povezan s prognanim hrvatskim pukom pokazuje i da je od 1992. do 1996. g. bio požrtvovni dušobrižnik vjernika prognanika koji su bili smješteni u naseljima Zaton, Sabunike, Punta Skala i Pinija u Petrčanima.

Župnikom župe sv. Stošije i sv. Ivana u Biogradu na Moru, te dekanom Biogradskog dekanata postaje 1999. Od 2006. g. obavlja službu župnika u župi Sukošan s filijalom Debeljak.

Članom Svećeničkog vijeća Zadarske nadbiskupije, po izboru svećenika, imenovan je 2011. Od  2012. g. je dekan Dekanata Zadar – Istok. Braniteljem ženidbene veze na Nadbiskupijskom sudu prvoga stupnja u Zadru je od 2013. do 2018. Župnikom u župi Kraljice mira na Stanovima u Zadru bio je od 7. srpnja 2014. g. Don Tomislav je imenovan članom Vijeća HBK za kler u ime Zadarske nadbiskupije 11. 10. 2016.  Odobrava mu se slobodno vrijeme zbog liječenja i rehabilitacije, a na župi je imenovan župni upravitelj.

Nakon odobrenog vremena za liječenje i rehabilitaciju, vraća se u službu župnika u župi Kraljice mira u Zadru od 13. srpnja 2020. godine. No, zbog opetovanog pogoršanog zdravstvenog stanja, 22. listopada 2020. g. razriješen je službe župnika. Don Tomislav je opet otišao na liječenje u Zagreb, gdje je preminuo okrijepljen sakramentima vjere 21. svibnja 2021. Sprovod je u Bibinjama u srijedu 26. svibnja u 16,00 sati. Tijelo pokojnika  bit će izloženo u crkvi Velike Gospe od 15,00 sati.

 

OTVORENA VRATA KLASIČNE GIMNAZIJE U ZADRU

Klasičnu gimnaziju „Ivan Pavao II.“ u Zadru  se može posjetiti od 24. do 28. svibnja od 12 do 16 sati ili  putem web stranice www.gimnazija-ivanapavla.hr i Facebook-a Klasična gimnazija Ivana Pavla II. te na YouTube kanalu.