Obavijesti

glasnik župe sv.Roka Bibinje, 22. XI. – 29. XI. 2020.

IMG-20201117-WA0007

Što se broji na dan isplate?

 

Jednom će stvarno biti ozbiljno. Jednom svi mi moramo položiti račun. Jednom dolazi dan obračuna. Dramatična financijska kriza koja potresa cijeli svijet, razočaravajuće nam pokazuje, da za sve jednom dolazi dan. Kuće od karata ne mogu trajno izdržati. Sruše se. Isto tako i divlje financijske špekulacije.

Ali ne radi se o tome na sudnjem danu o kojemu Isus danas govori. Ono što se na konačnom sudu broji, nešto je drugo, nego što se broji u svijetu. Tu se više ne radi o privrednom uspjehu ili neuspjehu, niti o političkoj moći, niti o društevnom priznanju.

Da, što osobito iznenađuje, ne radi se ni o religioznim djelima, ni o pobožnosti ni o crkvenoj korektnosti.

Isusov govor o Božjem sudu na kraju vremena pozna samo jednu mjeru za to o čemu se konačno radi, jednu jedinu koja odlučuje o nebu i paklu, o blaženstvu ili sudu: “Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!”

Samo jedno se broji: Jesmo li vidjeli nevolju bližnjega ili ne? Jesmo li je ublažili ili ne? Jesmo li skromno i jednostavno pomogli ili ne?

Na sudnjem danu ne će se pitati o religiji, ni o rasi, bogatstvu ili slavi. Broji se jedino i samo ono što smo učinili siromasima.

Ova Isusova poruka ipak je iznenađujuća. Jesu li se pobožni uzalud mučili, da žive pobožan život? 

Znači li to da je jedan zao grešnik koji je učinio dobro siromasima već spreman za nebo? Hoće li najveći registar grešnika kod suda Božjega biti ugašen, ako su dali jesti gladnima, krov strancima?  

Isus točno to kaže. I on to obrazlaže: Ovi siromasi, gladni i žedni, stranci i goli, bolesni i zatvorenici, svi su oni “moja braća”, kaže Isus. I to što je njima dobrog učinjeno, to je meni učinjeno.

Isus, brat svih nevoljnika! Tko njih prezire, prezire Isusa. Tko njima pomaže, susreće Isusa.

Ove Isusove riječi revolucionirale su svijet. One su jednostavnu ljubav prema bližnjemu uzdigle na najvišu mjeru. Po njima ćemo jednom biti mjereni. Odluka pada već danas. Tamo gdje susrećemo brata, sestru u nevolji. Neka nam Isus pomogne da to ne previdimo. I da njega ne previdimo!

 

                                                                                                    Fra Jozo Župić

Nedjelja, 22. studenoga – 34.  kroz god. – KRIST KRALJ – (Sv. Cecilija)

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati (pjeva dječji zbor);  u 10, 30 sati (pjeva zbor mladih)  i u 17,00 sati (pjeva mješoviti zbor)

 

Ponedjeljak, 23. studenoga – sv. Klement, papa

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 16, 30 sati (zajedničke nakane)

Svečana Večernja u katedrali u 18,00 sati uoči blagdana sv. Krševana

 

Utorak, 24. studenoga – sv. Krševan, zaštitnik Zadra

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17,00  sati

U katedrali svete Stošije sv. Misa u 11,00 i 18,00 sati

 

Srijeda, 25. studenoga – sv. Katarina Aleksandrijska

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17, 00 sati  

 

Četvrtak, 26. studenoga

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17, 00 sati.

Nakon Mise  je euharistijsko klanjanje.

 

Petak, 27. studenoga

Sv. Misa  u crkvi Velike Gospe u 17,00 sati

 

Subota, 28. studenoga

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 8, 00 sati

 

Nedjelja, 29. studenoga – 1. došašća /adventa/

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati,  u 10, 30   i u 17,00 sati

OBAVIJESTI U SVEZI KORONE

Zbog situacije u kojoj živimo, naš Nadbiskup  je  uputio dopis u kojem kaže:

…  Svjesni ozbiljnosti stanja kod nas i u svijetu, a u vidu prevencije, opreza i zaštite, neka se osobito pazi na sljedeće:

– Neka se vjernicima češće napominje i na vidljivom mjestu istaknu prikladna upozorenja i upute što se tiče distance, dezinfekcije ruku i prostora te nošenja maske, posebice na susretima u zatvorenim prostorima.

  1. Uz potrebne mjere predostrožnosti, neka svećenici pozivaju i potiču ljude na molitvu, osobnu i zajedničku, u obiteljima i u liturgijskim prostorima.

Molimo se našoj nebeskoj zagovornici Blaženoj Djevici Mariji koja je zdravlje bolesnih, kao i Svetom Roku koga je Gospodin postavio zaštitnikom protiv zaraznih bolesti i po njemu dijelio obilje blagoslova ljudima koji su bili u bolesti i tjeskobi…

    Od 22. studenoga su pooštrene mjere. Po njima u našoj crkvi Velike Gospe može biti 90 – 100 ljudi, a sprovodi se odvijaju ovako: ispred mrtvačnice, na grobu, a onda Misa u crkvi Velike Gospe.

 

                                           BLAGOSLOV OBITELJI

  1. studenoga započinje došašće, vrijeme priprave za Božić – vrijeme iščekivanja. S tim je povezan i blagoslov kuća i obitelji. Ove godine, zbog korona virusa, smo u specifičnoj situaciji. Sve više je (znanih i neznanih) zaraženo i u našoj župi od ovog virusa. Postavlja se pitanje kako imati blagoslov kuća. Ima raznih prijedloga: blagoslov na pragu kuće, na dvorištu, ići kod onih koji to posebno zatraže…  U nekim biskupijama su odgodili blagoslov obitelji za proljeće. Neki predlažu da se pozove predstavnike obitelji u crkvu (svaki dan određene ulice i zaseoci)) i da sudjeluju na misi zornici, te se onda blagoslove svijećice i podijele kalendari i naljepnice. Isto tako se predlaže mogućnost za jedan termin navečer u prikladni sat (molitva Večernje, blagoslov svjećica …) Na nedavnom sastanku našeg Župnog pastoralnog vijeća je predloženo da se blagoslov obavi na način da se ide po ulicama i da se molitva obavi vani (na ulici ili trgu ili nekom većem dvorištu), a po jedan predstavnik iz svake obitelji iz te ulice bi došao na molitvu, tj. blagoslov. Ako bi tako bilo to bi bilo u drugom i trećem tjednu došašća. Sve zavisi o epidemiološkim mjerama. O tome konkretnije u sljedećim Glasnicima župe. Mogućnost za ispovijed bi bila  tijekom došašća nakon zornice i također poslije podne u određeno vrijeme (u kripti, uz sve uobičajene mjere). Jedan dan bi također bila ispovijed, ujutro i poslije podne, kad bi došlo nekoliko svećenika.

 

                               MASLINOVO ULJE ZA SJEMENIŠTE

Ovih dana je bila  berba maslina u svim našim krajevima, pa tako i u Bibinjama. Stari je običaj da se na razne načine pomogne u uzdržavanju naših sjemeništaraca i bogoslova. Ako netko želi darovati ulja na tu nakanu, može donijeti u župnu kuću ili u sakristiju. Rado ćemo proslijediti to ulje u Sjemenište. Hvala!

 

                                   ADVENTSKI VIJENCI ZA MISIJE

U nedjelju 22. studenoga ispred crkve će biti prodaja adventskih vijenaca koje je