Obavijesti

Glasnik župe sv.Roka Bibinje, 16. V. – 23. V. 2021.

LEOL4200

Molitva koja sve nosi  (Iv17, 11b -19)

Vjerujemo li da molitva ima smisla? Da druge nosi? Da drugima pomaže? Isus je to vjerovao. I svaka majka koja moli za svoje dijete, vjeruje to. Inače jedva da bi to činila. Svi koji mole, vjeruju da molitva nosi. Vjeruju da ona ima silu, snagu, djelovanje. To nije automatsko, magično djelovanje. Molitva nije nikakav mehanizam koji je jednostavno stavljen u pokret, kao što se stavlja motor automobila, niti je kao dugme sprave za kuhanje kave.

Molitva se upućuje na nekoga. Ona se obraća Bogu. Ne bilo kakvoj anonimnoj sili, “koja nas vodi i upravlja”, nego onome koga Isus s punim povjerenjem naziva “Oče”. Molitva Isusova je nešto sasvim osobno. Mi nemamo posla sa slijepim silama sudbine, nego s osobnim, blizim, svetim Bogom, kojega smijemo zvati “Oče naš”. Ne može se razgovarati s bilo kakvom “božanskom energijom”. Ta energija nije nikakvo ti, nego nešto. Moliti se mogu samo nekome, a ne nekoj stvari.

Što Isus kaže svome Bogu i Ocu? Zbog čega on moli? Tu su dvije molbe: “Sačuvaj ih” i “posveti ih”. Obje molbe razumijemo ako se uživimo u čas te molitve. To je “noć prije njegove muke”, oproštaj na Posljednjoj večeri. To su dvije molbe brižnoga srca koje prije svoje blize smrti zna da odlazi i da će njegovi dragi ostati sami.

“Sačuvaj ih!” Isus moli svoga Oca da On pogleda na njegove učenike. Oni ostaju a on odlazi. Vraća se k Ocu, a oni ostaju u svijetu. Dosad se on mogao direktno brinuti za njih, mogao ih je štititi i čuvati od Zloga. Sada mora tu brigu staviti u ruke svoga Oca. Stoga ga moli: “Očuvaj ih od Zloga.” Isus zna: u ovom svijetu nitko neće izbjeći borbi sa Zlim. Treba ići za tim da nas Zli ne ulovi u svoje kandže.

Kao što se jedna majka brine da joj se djetetu ništa zla ne dogodi, tako je to izraženo u prvoj Isusovoj molbi. Poslije nje slijedi druga: “Posveti ih!” Pogledaj, da oni rastu u dobru. Pomozi, da oni budu i ostanu pravi ljudi! Jer “svet” prije svega znači: biti uspravan, ponosan, pošten i pravedan. “Posveti ih u istini”, moli Isus svoga Oca. Ne dopusti da njihov život upadne u laži i dospije na krive putove! Učini njihov život blagoslovom za druge! Da bude radost za druge! I za njih same!

Isus moli za svoje. On vjeruje da to nije “pogrešna molba” ako moli svoga Oca. On zna kome vjeruje i koga moli. Nas ohrabruje da isto tako s povjerenjem molimo našega Boga. On, Sin božji, zauzima se za nas. Njegova nas molitva nosi. Ona djeluje. Ona drži. Iako mi ne mislimo na to. On misli na nas!

                                                                                                  Fra Jozo Župić

Nedjelja, 16. svibnja – 7. VAZMENA

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00, u 10,30 (Prva pričest) i u 18,30 sati

 

Ponedjeljak, 17. svibnja 

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19,00 sati (zajedničke nakane)

Sastanak za roditelje krizmanika u crkvi Velike Gospe u 19,30 sati

 

Utorak, 18. svibnja (na današnji dan 1920. rođen je Sv. Ivan Pavao II)

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19,00  sati

 

Srijeda, 19. svibnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati

 

Četvrtak, 20. svibnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe  u 19,00 sati.

 

Petak, 21. svibnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19,00 sati

Klanjanje  u 20,30 sati u crkvi Velike Gospe pred svetkovinu Duha Svetoga (pozvani su posebno krizmanici, njihovi roditelji i kumovi)

 

Subota, 22. svibnja  – dan bibinjskih branitelja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe  u 8,30 sati

Polaganje vijenaca i molitva kod križa na Novom groblju u 9,15 sati,

 a poslije toga odlazak na brdo Križ.

 

Nedjelja, 23. svibnja – DUHOVI (Pedesetnica)

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00, u 10,30  i u 18,30 sati

VJERONAUK ZA KRIZMANIKE

Vjeronauk za  krizmanike će biti u subotu 22. svibnja u crkvi Velike Gospe,  u 18,30 sati za sve skupa.

                                          SVIBANJSKA  POBOŽNOST

Mjesec svibanj je, tradicionalno, posvećen blaženoj Djevici Mariji. Zato tijekom svibnja svakog dana pola sata prije Mise molimo krunicu, kao i nedjeljom u 7,30 i u 18,00  sati. Naše nakane su za naše obitelji, djecu, mlade, stare i sve bolesne, za medicinsko osoblje koje se brine za bolesnike, za prestanak korona virusa, za naše drage pokojne. 

 

SVEČANOST PRVE PRIČESTI

U nedjelju 16. svibnja u našoj župi je svečanost prve Pričesti u 10,30 sati. Prvopričesnici će u procesiji iz crkvenog dvorišta krenuti u crkvu i u procesiji će se vratiti na dvorište kad Misa završi. Zajedničko fotografiranje će biti u dvorištu kao i pojedinačno. U crkvi će za vrijeme Mise uz prvopričesnike biti samo njihovi roditelji i mali pjevački zbor. Ostali mogu biti na dvorištu crkve. Molimo sve da se pridržavaju epidemioloških mjera u crkvi, u dvorištu, a isto tako budite odgovorni i kod  obiteljskog slavlja. Molimo za naše prvopričesnike da budu vjerni svom prijatelju i Spasitelju Isusu. Molimo i za njihove roditelje da savjesno shvate svoju roditeljsku zadaću i svoje poslanje kršćanskog odgoja djece primjerom i riječju.

 

DEVETNICA DUHU SVETOM

U tijeku je devetnica pred blagdan Duhova. Kao što su apostoli u zajedništvu sa Isusovom majkom Marijom iščekivali Duha Svetoga, tako i mi iščekujemo Pedesetnicu. Svakog dana slaveći Misu molimo molitve Duhu Svetom.

 

                               BLAGDAN GOSPE OD KARAVAJA

U srijedu 26. svibnja slavi se blagdan Gospe od Karavaja u Tisnom na otoku Murteru. Vjernici naše župe oduvijek su hodočastili u to Gospino svetište. I ove godine, iako su uvjeti posebni, vjerujemo da će mnogi hodočastiti. U nedjelju 23. svibnja započinje trodnevnica u Tisnom na čast Gospi od Karavaja. Prvog dana trodnevnice će u župnoj crkvi u Tisnom Misu u 18,30 sati predvoditi bibinjski župnik don Zdenko, a pjevat će bibinjski crkveni mješoviti zbor. Na sam blagdan Mise su u svetištu u: 04,00; 06,00; 07,00; 8,00; 10,30 (predvodi šibenski biskup Tomislav Rogić) i u 18,00 sati.

 

                                  MISA ZA ŽRTVE BLEIBURGA

  1. 05. je slavljena Misa za stradale na Bleiburgu i križnom putu. Misu je predvodio biskup Z. Križić, čiju lijepu propovijed možete pročitati na: IKA.