“Zdravo Roko odvjetniče, slavni Božji ugodniče! U nebeskim rajskim dvorim međ‘ anđela rajskim korim…”. refren je pjesme posvećene svetom Roku s kojim je mnogobrojni, nepregledni vjernički puk u procesiji pratio kip ovoga sveca. Sveti Roko, hodočasnik, dobrotvor, zaštitnik od kuge i kolere, zaštitnik je Bibinja, samostalnog općinskog središta s oko 4.000 stanovnika..

Koncelebrirano euharistijsko slavlje u crkvi sv. Roka, koja se spominje 1673. godine, u zajedništvu s bibinjskim župnikom don Zdenkom Milićem i s 15-ak subraće svećenika predvodio je mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup.

Sveci su Božji i naši prijatelji

– Sveti Roko ispovjednik rođen je 1295. godine u francuskom Montpellieru u bogatoj obitelji duboko usađenih kršćanskih korijena, već s 20 godina je izgubio oba roditelja. Roko Isusovu zapovijed ljubavi prema bližnjemu shvaća i prakticira posve ozbiljno. Prodao je sva svoja dobra, a novac podijelio siromasima i nemoćnima te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Na tom putu pomaže svim ljudima oboljelim od kuge, kolere i gube. Iscrpljen i bolestan biva potjeran u šumu. Uhvatili su ga te zatvorili. U zatvoru je proveo pet godina. Od kuge umire 16. kolovoza 1327. u 33 godini života, kazao je Zgrablić.

Sveci su Božji prijatelji ali i prijatelji naši. Sveci su najveći komentar evanđelja. Oni nas ohrabruju kad želite odustati, potiču nas svojim životom i zagovorom pred Bogom. Četa Božjih svetaca je tu da nas čuva, poručio je Zgrablić.

– Jedno od Božjih najvećih djela ljubavi prema nama bilo je slanje njegovog Sina, Isusa, na Zemlju, naglasio je nadbiskup Zgrablić. 

Povijest, duša i srce Bibinja

Poslanicu je pjevao Stanko Kero, dok je molitvu vjernika čitao sakristijan Antonio Sekula. Svečanost na kojoj je nazočio i načelnik Šime Sekula je završila  veličanstvenom procesijom, jednom od najdojmljivijih, najdužih, najbrojnijih i najljepših u Zadarskoj županiji i šire. Prolazi šetnicom uz more u Staron selu, povijesti, duše i srce Bibinja gdje novi naraštaji njeguju “gene kamene” slijedeći tradiciju svojih djedova i očeva.

Zajedno s bibinjskim pučkim pivačima i crkvenim zborom voditeljice Duške Lisice pjevalo je zasigurno preko 3.000, neki kažu i 4.000 domaćeg i fureštog svita.

Nositelji križa, barjaka i svečevog kipa

Križ na čelu procesije nosio je Hrvoje Sikirić, latiju i crkvene barjake Ivan Konestabo, Marin Sikirić, Tomislav Lonić, Ivko Kero, Ante Sikirić, Kristijan Šimunić, Šime Kandić, Bruno Sikirić i Petar Sikirić. Svečev kip nosila su četvorica Bibinjaca imena Roka: Roko Šimunić I, Roko Šimunić II, Roko Sikirić i Roko Konestabo. Pod budnim okom sveprisutnog Branka Vuice redari su bili Ivan Iglić Gaga, Neven Bralić i kolega novinar Ante Lisica Čimo.

tekst Velimir Brkić

foto Leo Banić