Obavijesti

Glasnik župe Sv.Roka Bibinje, 31. XII. 2018. – 6. I. 2019.

IMG_1713

Nedjelja, 30. prosinca – SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati, te u 10, 30 sati (zbor mladih)

Večernja sv. Misa u crkvi sv. Roka u 17, 00 sati

 

Ponedjeljak, 31. prosinca   

U crkvi sv. Roka sv. Misa sa pjevanjem zahvalne pjesme „Tebe Boga hvalimo“ u 17, 00 sati (zajednička)

 

Utorak, 1. siječnja  – sv. Marija Bogorodica – Svjetski dan mira

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 10, 30 sati

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 17, 00 sati

 

Srijeda, 2. siječnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati

 

Četvrtak, 3. siječnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17, 00 sati

Nakon Mise bit će Euharistijsko klanjanje

 

Petak, 4. siječnja – Prvi petak posvećen Presv. Srcu Isusovu           

Ispovijed od 16, 00 – 17, 00 sati

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17, 00 sati

 

Subota, 5. siječnja   

Sv. Misa i blagoslov vode u crkvi sv. Roka u 17, 00 sati

 

Nedjelja, 6. siječnja – BOGOJAVLJENJE – Tri Kralja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati, te u 10, 30 sati (župni zbor)

Večernja sv. Misa u crkvi sv. Roka u 17, 00 sati

BLAGOSLOV VODE UOČI BOGOJAVLJENJA

    Po mišljenju povjesničara datum Božića na zapadu i Bogojavljenja na Istoku vezan je uz zimski solsticij. Crkva se naime uspostavom svojih blagdana najuspješnije suprostavljala poganskim blagdanima i osobito sudjelovanju kršćana u njihovu slavljenju. Rano je Krist nazvan” Sunce pravde “ (Mal 3, 20) te se simbolika blagdana apoteoze Sunca uvelike primjenila na Krista. Tako su na Istoku od davnine vjerovali da 6. siječnja (na zimski solsticij) Sunce daje posebnu moć vodama. Kršćani su običaju da se toga dana uzima voda za religioznu uporabu dali kršćanski smisao: Krist, Mlado sunce, svojim rođenjem, a osobito Krštenjem na Jordanu posvećuje vodu za naše krštenje. Budući da je Crkva u našim krajevima kroz mnoga stoljeća u dodiru s Istočnom Crkvom, poprimila je taj pobožni običaj blagoslova vode uoči Bogojavljenja i sačuvala ga do danas. Tu blagoslovljenu vodu vjernici nose svojim kućama.

    Isus Krist kao Mlado sunce s visine obasjava ljude i sve stvoreno. On je sišao u vode Jordana i posvetio ih da po njima obnavlja ljude na svoju sliku. Ali krsni se blagoslov s čovjeka prelijeva i na stvari kojima se služi i u kojima boravi. Zato se o Bogojavljenju blagoslivlja voda da se njome škrope prije svega ljudi na spomen svoga krštenja – da čovjek postane svijestan svoga preporoda na sliku Kristovu. No tom se vodom škrope i stanovi i radionice, polja i druge stvari, da se pokaže kako je Krist cijeli svemir otkupio i uzdigao i da će se svi stvorovi zajedno s čovjekom osloboditi ropstva raspadljivosti i sudjelovati u slavi sinova Božjih. Iz toga slijedi obveza čovjekova da se u svom odnosu prema stvorenim stvarima ravna po načelima kraljevstva Božjega, da se njima služi na slavu Božju i dobro braće ljudi.

 

 

NOVA GODINA – DAN MIRA

Još od vremena pape Pavla VI na Novu godinu slavi se svjetski dan mira.

Željom „Mir kući ovoj!” papa Franjo započinje svoju ovogodišnju poruku objavljenu 8. prosinca za Svjetski dan mira 1. siječnja. To su riječi kojima Isus šalje apostole u misiju, a kuća o kojoj govori je svaka obitelj, zajednica, svaka zemlja, svaki kontinent, ali je i naš zajednički dom koji Bog povjerava našoj skrbi.

Srž je poruke uska veza između mira i politike, za koju papa Franjo ocrtava prednosti i mane, u sadašnjoj i budućoj perspektivi, svodeći ih na svakodnevni izazov i veliki projekt utemeljen na uzajamnoj odgovornosti i međuovisnosti ljudi. Mir je poput krhkoga cvijeta koji se želi raspupati usred stijena nasilja, napisao je Papa citirajući pjesnika Charlesa Peguya, te se sukobljava sa zlostavljanjem i nepravdama, s marginalizacijom i razaranjem, koje potakne politika kada ju se ne živi kao služenje zajednici. Dobra je politika, naprotiv, bitno sredstvo za izgradnju građanstva i djela, te ako je ostvarena uz temeljno poštovanje života, slobode i dostojanstva, može postati dragocjeni oblik milosrđa, napisao je Papa.

Cjelovitu papinu poruku može se pročitati na internetu.