Obavijesti

Glasnik župe Sv.Roka Bibinje, 3. VI. 2019. – 9. VI. 2019.

DJI_0039

Nedjelja, 2. lipnja – SEDMA VAZMENA NEDJELJA

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00 sati. Otvor sv. Šime u 10, 00 sati

Molitva za naše pokojne na Starome groblju u 18, 15 sati

Večernja sv. Misa u crkvi sv. Roka u 19, 00 sati

 

Ponedjeljak, 3. lipnja  

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati (zajednička)

 

Utorak, 4. lipnja   

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 19,00 sati

 

Srijeda, 5. lipnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati  

 

Četvrtak, 6. lipnja

Ispovijed od 18, 00 – 19, 00 sati

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati.

 

Petak, 7. lipnja – Prvi petak

Ispovijed i klanjanje od 18, 00 – 19, 00 sati.

Sv. Misa u crkvi V. Gospe u 19, 00 sati

 

Subota, 8. lipnja  

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 8, 00 sati

 

Nedjelja, 9. lipnja – DUHOVI – PEDESETNICA

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00 sati te u 10, 30 sati (zbor mladih)

Večernja sv. Misa u crkvi sv. Roka u 19, 00 sati

KRUNICA SRCA ISUSOVA

Tijekom mjeseca lipnja moli se krunica na čast Srca Isusova, tj. zlatna krunica. Molit ćemo svaki dan krunicu dvadeset minuta prije Mise.

 

ŽENIDBENE NAPOVIJEDI

Na sakrament sv. ženidbe pripremaju se: Danijel Sikirić, rođen 1988. godine u Zadru od oca Zvonka i majke Aurelije rođ. Bralić iz naše župe i Lucija Kokić, rođena 1995. godine u Zadru od oca Mirka i majke Nediljke rođ. Budan iz župe Pridraga.  Vjenčanje je 8. lipnja u crkvi sv. Roka u 18, 30 sati.  

 

DUHOVI ILI PEDESETNICA

Pedeset dana nakon Uskrsa i deset dana nakon slavlja Kristova uzašašća Crkva slavi treći najveći blagdan – Duhove. Spomen je to na veliki događaj silaska Duha Svetoga na prvu Crkvu u Jeruzalemu i nad apostole na sam blagdan židovske Pedesetnice. Taj dan se smatra rođendanom Crkve, koja bi bez Duha Svetoga bila samo još jedna od niza organizacija ili religija. Upravo je Duh Sveti čini Božjom, Kristovom crkvom. Tada je na 120 okupljenih duša, među kojima su bili svi apostoli i Isusova majka Marija, na dramatičan način sišao Duh Sveti i nadahnuo apostole da progovore stranim jezicima koje nisu poznavali, a koje su na svojim jezicima razumjeli pobožni Židovi iz cijelog svijeta koji su se tih dana skupili u Jeruzalemu.

Do tada strašljivi apostoli počeli su nadnaravnom hrabrošću navješćivati da je Izraelov Mesija kojeg čekaju upravo Isus iz Nazareta kojeg su razapeli i koji je uskrsnuo od mrtvih! Upravo Petar, koji je u strahu tri puta zatajio Isusa, održava silno nadahnutu propovijed poslije koje se krstilo 3000 okupljenih duša.

Biblijski tekst iz Djela Apostolskih poglavlje 2. dramatično svjedoči opisane događaje: „Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti. A u Jeruzalemu su boravili Židovi, ljudi pobožni iz svakog naroda pod nebom. Pa kad nasta ona huka, strča se mnoštvo i smètê jer ih je svatko čuo govoriti svojim jezikom. Svi su bili izvan sebe i divili se govoreći: »Gle! Nisu li svi ovi što govore Galilejci? Pa kako to da ih svatko od nas čuje na svojem materinskom jeziku? Parti, Međani, Elamljani, žitelji Mezopotamije, Judeje i Kapadocije, Ponta i Azije, Frigije i Pamfilije, Egipta i krajeva libijskih oko Cirene, pridošlice Rimljani, Židovi i sljedbenici, Krećani i Arapi – svi ih mi čujemo gdje našim jezicima razglašuju veličanstvena djela Božja.“

Sve do 1969. godine kroz tjedan nakon blagdana Duhova Crkva je slavila duhovsku osminu. Osmina (oktava) je osam dana nakon velikog blagdana (sada samo Božića i Uskrsa) kada Crkva na neki način zaustavlja liturgijsko vrijeme i omogućuje nam da razmatramo i živimo u sjaju otajstva koje slavimo. Boja liturgijskog ruha, čitanja i misni obrasci ostaju isti ili vrlo slični onima od same svetkovine.