Obavijesti

Glasnik župe Sv.Roka Bibinje, 29. VII. 2019. – 4. VIII. 2019.

IMG_4280

Nedjelja, 28. srpnja – 17. NEDJELJA KROZ GODINU 

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00 sati te u 10, 30 sati (zbor mladih)

Večernja sv. Misa u crkvi sv. Roka u 19, 30 sati

 

Ponedjeljak, 29. srpnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati (zajednička)

 

Utorak, 30. srpnja

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 19, 30 sati

 

Srijeda, 31. srpnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 30 sati  

 

Četvrtak, 1. kolovoza

Ispovijed od 18, 45 – 19, 30 sati

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 30 sati

 

Petak, 2. kolovoza – Prvi petak  

Ispovijed od 18, 30 – 19, 30 sati

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 30 sati

 

Subota, 3. kolovoza

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 8, 00 sati

 

Nedjelja, 4. kolovoza – 18. NEDJELJA KROZ GODINU  

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00 sati (+Alfredo Lisica, hrvatski branitelj), te molitva na njegovom grobu u 9, 15 sati.

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 10, 30 sati (župni zbor)

Molitva za naše pokojne na Starome groblju u 19, 00 sati

Večernja sv. Misa u crkvi sv. Roka u 19, 30 sati

GOSPE OD ANĐELA

  1. kolovoza u franjevačkim crkvama i samostanima slavi se blagdan Gospe od Anđela (Porcijunkula). Ove godine za taj blagdan bit će posebno svečano u franjevačkom samostanu u Karinu povodom 590. obljetnice dolaska franjevaca u Karin, te 260. obljetnice nastanka slike Čudotvorne Gospe od Anđela. Toga dana svečanu Misu u 11, 00 sati predvodit će biskup mons. Mile Bogović i okruniti zlatnim krunama likove Isusa i Marije. Misu u 19, 00 sati predvodi fra Petar Klarić, gvardijan, a tijekom Mise svira i pjeva VIS “David” iz Knina, koji će poslije Mise održati koncert duhovne glazbe.

Od 1759. godine ova slika Čudotvorne Gospe od Anđela čašćena je u franjevačkom samostanu u Karinu. Nažalost u domovinskom ratu 13. veljače 1993. godine pobunjeni Srbi su ovaj samostan opljačkali i do temelja razorili. I Gospina je slika bila ukradena, ali je na čudesan način spašena. Tko ju je ukrao za vrijeme pljačkanja samostana imao je velikih problema i nemira u obitelji. Kad je ovu čudotvornu sliku vratio poslije “Oluje” u samostan Karin, u njegovoj se obitelji sve smirilo. Nakon toga je slika obnovljena. Na dan posvete obnovljene crkve i samostana (2. kolovoza 2006.) ova Gospina slika ponovno je postavljena u samostanskoj crkvi i izložena na javno štovanje vjernicima. Gvardijan samostana poziva vjernike na sudjelovanje u ovogodišnjem blagdanskom slavlju kao zahvalu Bogu i Gospi što smo doživjeli obnovu države Hrvatske. Franjevački samostan u Karinu i njegovi franjevci s Hrvatskim narodom ovoga kraja žele biti luč – svijetlo duhovno i nacionalno u nadolazećim tisućljećima pod moćnom zaštitom Čudotvorne Gospe od Anđela naše zaštitnice u mukotrpnoj i teškoj povijesti.

 

 

BLAŽENI AUGUSTIN KAŽOTIĆ

Prvi hrvatski blaženik, dominikanac i biskup Augustin Kažotić rođen je u Trogiru oko 1260., a umro u Luceri 3. kolovoza 1323. godine. U red sv. Dominika ušao je u Splitu. Nakon završetka studija u Sorbonni radio je s fra Nikolom Bocassijem koji je kasnije postao kardinal i papa Benedikt XI. On ga je 1301. godine imenovao biskupom u Zagrebu. Kao zagrebački biskup bio je teološki pisac i propovjednik. U obilascima biskupije svećenike je poticao na pastoralni rad i duhovni život. Reformirao je liturgiju i uveo originalni „zagrebački obred“. Utemeljitelj je katedralne škole, uveo je u katedrali zajedničko moljenje časoslova, vodio je računa o higijeni naroda i zdravstvu, a brinuo se o siromasima. Od svojih biskupskih prihoda redovito je veći dio dijelio siromasima. Papa ga je uskoro imenovao biskupom Lucere, maloga grada u južnoj Italiji, gdje je umro i nakon godine dana. Tijelo mu se čuva u tamošnjoj katedrali, a dio moći u njegovoj kapeli u zagrebačkoj katedrali. Blaženim ga je proglasio 1702. godine papa Klement XI.