Obavijesti

Glasnik župe sv.Roka Bibinje, 29. VI. 2020. – 5. VII. 2020.

ITO_0002

Nedjelja, 28. lipnja – 13. NEDJELJA KROZ GODINU

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u  8, 00 sati, te u 10, 30 sati (zbor mladih)  (Mise predvodi don Tomislav Sikirić)

Večernja sv.Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 (predvodi don Ante Dražina)

 

Ponedjeljak, 29. lipnja – sv. Petar i Pavao  

Sv. Misa na Petrini u 19, 30 sati ( zajednička )

 

Utorak, 30. lipnja  

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati

 

Srijeda, 1. srpnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati

 

Četvrtak, 2. srpnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati

Nakon Mise Euharistijsko klanjanje

 

Petak, 3. srpnja – Prvi petak – sv. Toma, apostol

Ispovijed u kripti od 18,00 do 19, 00 sati

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati

 

Subota, 4. srpnja

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 8, 00 sati.

 

Nedjelja, 5. srpnja – 14. NEDJELJA KROZ GODINU

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u  8, 00 sati, te u 10, 30 sati (župni zbor)

Molitva za naše pokojne na Starome groblju u 18, 00 sati

Večernja sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 00 sati.

ŽENIDBENE NAPOVIJEDI

Na sakrament sv. ženidbe pripremaju se: TONI MARIN, rođen 1992. u Zadru od oca Lea i majke Ane rođ. Modrić iz župe Puntamika i MARINA FUZUL, rođena 1993. u Zadru od oca Mladena i majke Marije rođ. Medić iz naše župe. Vjenčanje je 3. srpnja u katedrali sv. Stošije.

 

SVETKOVINA SVETOG PETRA NA PLOČI

U ponedjeljak 29. lipnja slavi se blagdan sv. Petra. Ovaj se blagdan posebno slavi na Ploči gdje je župna crkva posvećena sv. Petru. Pred blagdan sv. Petra trodnevnicu će predvoditi don Marin Batur (sv. Misa i propovijed u 19, 00 sati). Na dan svetkovine sv. Misu u 10, 00 sati predvodi don Zvonimir Mikulić a u 19, 00 sati mons. Ante Ivas, umirovljeni šibenski biskup.

 

LOKALITET PETRINA

U svom djelu “Zara Cristiana” Carlo Federico Bianchi govori o postanku Bibinja donoseći narodnu predaju o osnutku mjesta. Ta predaja kaže da je početak Bibinja na vrhu brda u bibinjskom polju na obroncima brežuljka koji je nekada bio u vlasništvu benediktinske opatije sv. Krševana. Danas se centar toga lokaliteta naziva Petrina po crkvici sv. Petra iz 8. stoljeća. Bianchi govori ( Ante Gverić u svojoj knjizi o Bibinjama prenosi ) o tome kako se narod s Petrine zbog kuge i provale Turaka preselio na poluotočić uz more. Narodna predaja drži da je taj bibinjski poluotočić već bio naseljen. U srednjem vijeku jasno se razlikuje Bibinje od Petrine ( Stomorina sela ). Crkvu sv. Petra na Petrini istraživali su 2014. godine arheolozi iz Zadra. Uz djelomično sačuvane zidove crkve tu su i srednjovijekovni grobovi. U jednom od njih pronađen je par zlatnih naušnica. Naušnice ovog tipa poznate su s više nalazišta iz Primorske hrvatske. Opis ovih naušnica ima u knjizi Radomira Jurića “Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar” – Zadar 2015.    

 

 

            PORUKA BISKUPA HBK PRED PARLAMENTARNE IZBORE

U povodu skorih parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine, mi, katolički biskupi, želimo podsjetiti članove Božjega naroda, ali i ljude dobre volje, kako izbori zastupnika za Hrvatski sabor značajno utječu na osobnu, obiteljsku, društveno-političku i gospodarsku stvarnost. Za nas vjernike, stoga, izaći na izbore i osobno preuzeti odgovornost za pravedniji i općedruštveni boljitak te daljnji razvoj demokracije u hrvatskom društvu nije samo građanska dužnost, nego i izričaj kršćanske odgovornosti i istinske ljubavi prema domovini.

Jasno je da se u ovoj prigodi pitamo komu od predloženih kandidata na izbornim listama iskazati svoje povjerenje?! … Naime, samo mudri i stručni, pošteni i nesebični pojedinci mogu osigurati da društvo napreduje i raste…

Dobronamjerno, stoga, u ovom predizbornom razdoblju podsjećamo da je veoma važno upoznati kako pojedini kandidati ili političke stranke vide budućnost naše domovine i što kane učiniti da ona postane mjestom dobroga i zdravoga življenja.