Obavijesti

Glasnik župe sv.Roka Bibinje, 24. I. – 31. I. 2021.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poziva da se tu nedjelju slavi kao svečani dan te ističe, među ostalim, važnost da se okupljenom zboru vjernika i konkretnim bogoslužnim činima zorno pokaže normativnu vrijednost Božje riječi.

Biblija – piše Papa – ne može biti samo baština nekih, a još manje zbirka knjiga za nekolicinu povlaštenih.

Često se javljaju tendencije koje pokušavaju monopolizirati sveti tekst i vezati ga uz neke krugove ili odabrane skupina. Ne smije biti tako. Biblija je knjiga naroda Gospodnjeg koji u njezinu slušanju prelazi s raspršenosti i podjele na jedinstvo. Riječ Božja ujedinjuje vjernike i čini ih jednim narodom, ističe.

Biblija nije zbirka povijesnih knjiga niti vijesti, već je u potpunosti usmjerena na cjelovito spasenje osobe.

Neosporna povijesna ukorijenjenost knjiga sadržanih u svetom tekstu ne smije dovesti do toga da se zaboravi tu prvobitnu svrhu: naše spasenje.

Sve je usmjereno tom cilju utkanom u samoj naravi Biblije koja je sastavljena kao povijest spasenja u kojoj Bog govori i djeluje kako bi išao ususret svim ljudima i spasio ih od zla i smrti, ističe Papa u svom apostolskom pismu „Aperuit illis“ kojim ustanovljuje Nedjelju Božje riječi.

Primjećujući kako Riječ Božja „daje oblik i značenje odnosu između Riječi Božje i ljudskog jezika s njegovim povijesnim i kulturnim uvjetovanostima“, Papa ističe da se „često izlažemo opasnosti da odvajamo Sveto pismo i tradiciju jedno od drugog, ne shvaćajući da su oni zajedno jedan jedini izvor Objave“.

Naime, biblijska vjera „temelji se na živoj Riječi, a ne na knjizi. Kad se Sveto pismo čita u istom Duhu kojim je i napisano, ostaje uvijek novo.“

Tako, „onaj tko se hrani Božjom Riječi svaki dan postaje, poput Isusa, suvremenik ljudi koje susreće; nije u napasti da padne u besplodne nostalgije za prošlošću, niti u sablasne utopije glede budućnosti“.

Papa Franjo poziva „nikad se ne naviknuti na Riječ Božju“ koja uvijek na novi način poziva „na milosrdnu ljubav Oca koji traži od svoje djece da žive u ljubavi“.

Riječ Božja je kadra otvoriti nam oči i omogućiti nam da se izvučemo iz ralja individualizma koji nas guši, sputava i čini naš život neplodnim. Ona širom otvara put dijeljenja i solidarnosti, ističe Papa.

Nedjelja, 24. siječnja – 3. kroz godinu – Nedjelja Božje Riječi

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u:  8, 00;   10, 30   i  u 16,00 sati

 

Ponedjeljak, 25. siječnja – Obraćenje sv. Pavla

Sv. Misa za pok. nadbiskupa Ivana Prenđu u katedrali u 18,00 sati  

 

Utorak, 26. siječnja – Sv. Timotej i Tito, biskupi

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17,00  sati (zajednička)

 

Srijeda, 27. siječnja    

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u  17,00 sati  (Misa na čast sv. Josipa)

 

Četvrtak, 28. siječnja – Sv. Toma Akvinski, prezbiter i crkveni naučitelj

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17,00 sati. Nakon Mise euhar. klanjanje

 

Petak, 29. 01. (godišnjica smrti nadb. zadarskoga Petra Munzanija +1951.)

Sv. Misa  u crkvi Velike Gospe u 17,00 sati

 

Subota, 30. siječnja

Sv. Misa u crkvi  sv. Roka u 8,00 sati

Nedjeljna Misa u 17,00  u crkvi V. Gospe (posebno pozvani krizmanici)

 

Nedjelja, 31. 01. – 4. kroz god. – Sv. Ivan Bosco, utemeljitelj salezijanaca

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u:  8, 00;   10, 30   i  u 16,00 sati

 

 

NA SPOMEN

+Denis Šindija – njegova obitelj 150 kn; +Bruno Šimunić – supruga Blaženka 100 kn; +Rozana Vuica i +Bruno Šindija – Nediljka Sikirić 50 kn; +Ljiljana Režan – majka, brat Vinko i sestre 300 kn 

POMOĆ STRADALIMA U POTRESU

Račun Caritasa: NADBISKUPSKI ORDINARIJAT ZADAR, IBAN: HR5324070001100041082, Poziv na broj: 02 536. Moguća je uplata i preko donacijskog telefona Hrvatskog Caritasa: 060 9010.  Pomoć u novcu za pogođene potresom možete staviti u označenu kutiju na dnu crkve, dati u sakristiji ili uplatiti preko računa Caritasa.   Hvala !

 

MOLITVA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

Od 18. do 25. siječnja tradicionalno se održava molitveni tjedan za jedinstvo kršćana. Molimo na ovu ekumensku nakanu! Tema ovogodišnje molitve je “Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda” (usp. Iv 15, 1 – 17).

 

GODINA SV. JOSIPA

  1. prosinca 2020. godine po odluci pape Franje (apostolsko pismo “Patris corde – Očevim srcem”) započela je godina sv. Josipa u prigodi 150. obljetnice Dekreta pape Pia IX. kojim je proglasio sv. Josipa zaštitnikom sveopće Crkve. Ta godina će trajati do 8. prosinca 2021. Ove ćemo godine više govoriti o sv. Josipu i njemu se moliti. Tako ćemo svake srijede (a srijeda je tradicionalno posvećena sv. Josipu) do blagdana sv. Josipa imati Misu njemu na čast uz popratne molitve ovom velikom Svecu Crkve, Isusovom poočimu i čuvaru sv. nazaretske obitelji, te zaštitniku Hrvatske. Započeli smo prošli tjedan. To je velika devetnica na čast sv. Josipu.

 

NEDJELJA BOŽJE RIJEČI

U Vatikanu je 30. rujna 2020. objavljeno apostolsko pismo u obliku motu propria „Aperuit illis“ kojim Papa određuje da „Treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi“. Nedjelja Božje riječi slavit će se svečano kako bi se otkrilo pashalno i spasenjsko značenje Božje riječi koja na uvijek novi način potiče izaći iz individualizma i iznova se roditi za ljubav.

Naslov dokumenta „Aperuit illis“ dolazi od teksta iz Lukina Evanđelja „Tada im otvori pamet da razumiju Pisma“ (24, 45). Objavljen je na liturgijski spomen svetoga Jeronima, na početku 1600. obljetnice smrti glasovitog prevoditelja Biblije na latinski koji je govorio: „Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista“. Papa objašnjava kako se tom inicijativom, o kojoj je već bilo riječi već na završetku Izvanrednog jubileja milosrđa, želi odgovoriti mnogim vjernicima koji su tražili da se ustanovi Nedjelja Božje riječi.

Nedjelja Božje riječi, ističe Papa, zauzima mjesto u liturgijskom vremenu koje poziva jačati veze sa Židovima i moliti za jedinstvo kršćana.

„Nije riječ o pukom vremenskom podudaranju: slavljenje Nedjelje Božje riječi izražava jednu ekumensku vrijednost, jer Sveto pismo pokazuje onima koji priginju svoje uho Božjoj riječi put kojim treba ići kako bi se prispjelo istinskom i čvrstom jedinstvu“, pojašnjava Papa.