Obavijesti

Glasnik župe Sv.Roka Bibinje, 21. I. 2019. – 27. I. 2019

Leo071

Nedjelja, 20. siječnja – DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati, te u 10, 30 sati (župni zbor)

Večernja sv. Misa u crkvi sv. Roka u 17, 00 sati

 

Ponedjeljak, 21. siječnja   

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati (zajednička)

 

Utorak, 22. siječnja    

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17, 00 sati

 

Srijeda, 23. siječnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17, 00 sati

 

Četvrtak, 24. siječnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17, 00 sati

Nakon Mise Euharistijsko klanjanje

 

Petak, 25. 01. – Obraćenje sv. Pavla  (završetak molitve za jedinstvo kršć.)        

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17, 00 sati

 

Subota, 26. siječnja   

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 8, 00 sati

 

Nedjelja, 27. siječnja – TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati, te u 10, 30 sati (zbor mladih)

Večernja sv. Misa u crkvi sv. Roka u 17, 00 sati

 

GODIŠNJICA SMRTI NADBISKUPA PRENĐE

U petak, 25. siječnja u katedrali sv. Stošije u 18, 00 sati bit će Misa zadušnica za pokojnog nadbiskupa Ivana Prenđu koji je umro 25. siječnja 2010. godine. 

IZJAVA BISKUPA I EPISKOPA SA SUSRETA U POŽEGI

  1. siječnja 2019. godine susreli su se u Požegi petorica katoličkih biskupa (požeški, zadarski, splitski, đakovački i hvarski) i petorica episkopa Srpske pravoslavne Crkve. Na kraju susreta dali su slijedeću izjavu:

U božićnom ozračju, pred početak Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, posvjedočili smo zajedničku vjeru u istoga Gospodina Isusa Krista koji „sebe dade za nas“ (Tit 2,14), izrazili jedni drugima poštovanje, podijelili radosti i nade, poteškoće i probleme zajednica koje predvodimo. Izrazili smo uvjerenje kako ni jedna strategija, usmjerena protiv drugog čovjeka, naroda ili Crkve ne može biti uspješna, jer nije u skladu s Božjim naumom o čovjeku i njegovom pobjedom nad zlom i smrću, ostvarenoj u Isusovoj ljubavi na križu. Spomenuli smo se teških stradanja srpskog i hrvatskog naroda te drugih građana Hrvatske tijekom nedavne prošlosti u ratnim sukobima, progonima i ubijanjima, uzrokovanima mržnjom. Svjesni smo da međusobnim optuživanjem, manipuliranjem povijesnom istinom, interpretacijom ratnih događaja za dnevno-političke svrhe, vrijeđanjima i ponižavanjima zbog pripadnosti određenoj naciji ili vjeri, ostajemo zarobljenicima prošlosti i gubitnicima u sadašnjosti. Zauzimamo se da se znanstveno istraži i argumentirano utvrdi istina o stradanju za vrijeme II. svjetskog rata i u vrijeme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. kako bi se prestalo licitirati s brojem stradalih te im vratilo dostojanstvo koje imaju kao žrtve.

Duboko žalimo svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda, vjere ili političkog nazora iz naše nedavne prošlosti, te svjedočimo da sve zlo i nepravde nanesene prema njima „nadmoćno pobjeđujemo u Onome koji nas uzljubi“ (Rim 8,37). Polazište našeg pastirskog djelovanja u hrvatskom društvu jest čvrsto uvjerenje da nas je Bog „pomirio po Kristu i povjerio nam službu pomirenja“ (2 Kor 5,18). Stoga molimo da se na nama ostvari Isusova riječ: „Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan“ (Lk 6,36), da svojim praštanjem budemo veći od počinjenog zla koje nas je ponizilo, te bez osvetničkih misli i osjećaja mržnje u čistom pamćenju čuvamo spomen na naše nedužne žrtve, liječimo ranjene duše, promičemo povjerenje i razumijevanje među pojedincima i narodima i na taj način evanđeoskim putem postavljamo čvrste temelje boljoj i pravednijoj budućnosti u našoj domovini za svakoga čovjeka. Neka Gospod blagoslovi naše bratske osjećaje, dobrohotne misli i iskrene nakane.