Obavijesti

Glasnik župe sv.Roka Bibinje, 19. VII. 2020. – 26. VII. 2020.

IMG_6733

 

Nedjelja, 19. srpnja – 16. NEDJELJA KROZ GODINU

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u  8, 00 sati, te u 10, 30 sati (župni zbor)

Večernja sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 30 sati.

 

Ponedjeljak, 20. srpnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8,00 sati (zajednička)

 

Utorak, 21. srpnja

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 8,00 sati

 

Srijeda, 22. srpnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati

 

Četvrtak, 23. srpnja

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 8, 00 sati

 

Petak, 24. srpnja

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati

 

Subota, 25. srpnja – sv. Jakov apostol

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 8, 00 sati.

 

Nedjelja, 26. srpnja – 17. NEDJELJA KROZ GODINU

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u  8, 00 sati, te u 10, 30 sati (zbor mladih)

Večernja sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 19, 30 sati.

PREPORUKE U VREMENU OPASNOSTI OD COVID-19 VIRUSA

Mjerodavne vlasti nas pozivaju na oprez. U našoj župi Misa će biti nedjeljom u crkvi Velike Gospe ( 8, 00; 10, 30 i 19, 30 sati ), gdje je veći prostor i gdje vjernici mogu biti udaljeni jedan od drugoga najmanje metar i pol. Na Misi nećemo pružati mir i pričest će se dijeliti na rukuIspovijed će biti  prije Mise u  kripti. Vjernici mogu slušati Misu i na dvorištu crkve  udaljeni jedni od drugih oko metar i pol.  Na ulazu u crkvu treba dezinficirati ruke.  Na kor idu samo pjevači u 10, 30 sati, a na ostalim Misama može njih desetak. Važno je da budemo oprezni i odgovorni u ovoj situaciji ponašajući se prema uputama nadležnih vlasti.

 

MOLITVA SV. ROKU

Spasitelju, Isuse Kriste, u svojoj blagoj providnosti i očinskoj mudrosti postavio si svetoga Roka moćnim zaštitnikom protiv zaraznih bolesti i po njemu uvijek dijelio obilje blagoslova ljudima u bolesti i tjeskobi. Pošalji ga u ovom času kad nam je zdravlje ugroženo neka nas štiti i za nas moli kako bismo bili dostojni Tvojih obećanja. Ne dopusti, Gospodine, da se oslanjamo samo na svoje umijeće i znanje, već da se pouzdajemo u tvoju pomoć i veliko milosrđe. Udijeli nam zdravlje duše i tijela kako bismo trajno mogli iskazivati Tebi slavu i hvalu. A svi za koje molimo, žive ili mrtve, neka po zagovoru Tvojih svetih miljenika milostivo dobiju oproštenje svojih grijeha i zasluže stići u vječni život u nebu. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

 

SVETI JAKOV

Sveti Jakov, zajedno s Petrom i Ivanom, pripada onome najužem krugu oko Isusa. S njima je nazočio uskrsnuću Jairove kćeri, preobraženju Isusovu na Taboru i smrtnoj borbi u Getsemaniji. Zapisano nam je i da je Jakov bio nagla i žestoka temperamenta. Kad Samarijanci nisu primili Isusa, Jakov i Ivan upitali su ga hoće li zapovjediti ognju da siđe s neba i da ih uništi. Isus ih je, dakako, ukorio. A u Djelima apostolskim piše da je u vrijeme kralja Heroda mačem pogubljen Jakov, brat Ivanov. Klement Aleksandrijski i Euzebije Cezarejski spominju i obraćenje sudskog sluge koji je Jakova vodio na sud. Kad je vidio s kolikim je mirom apostol Jakov primio osudu, bio je potaknut i sam se priznati kršćaninom. Jakova je zamolio za oproštenje za sve što mu je učinio, a apostol ga je poljubio i rekao mu: ‘Mir s tobom!’ Poslije toga je obojici odrubljena glava. Tijelo je sv. Jakova preneseno u Santiago de Compostelu u Španjolskoj. Ondje je njegov grob, uz Rim i Jeruzalem, postao najpoznatije hodočasničko odredište. Španjolska je sv. Jakova uzela za svoga zaštitnika, a kad njegov blagdan padne u nedjelju, onda je za Španjolsku cijela ta godina jubilarna Jakovljeva godina.