Obavijesti

Glasnik župe sv.Roka Bibinje, 15. XI. – 22. XI. 2020.

LEO50252

Nedjelja, 15. studenoga – 33. kroz god. – Svjetski dan siromašnih

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00;  u 10, 30 sati

Molitva na grobu hrvatskog branitelja Zvonimira Sikirića u 16,15 sati

Sv. Misa u crkvi velike Gospe u 17,00 sati

 

Ponedjeljak, 16. studenoga

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17, 00 sati (zajedničke nakane)

 

Utorak, 17. studenoga

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17,00  (za pok. iz plemena Bralić)

 

Srijeda, 18. studenoga – spomen dan stradanja Vukovara i Škabrnje

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17, 00 sati  

 

Četvrtak, 19. studenoga

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17, 00 sati.

Nakon Mise  je euharistijsko klanjanje.

 

Petak, 20. studenoga

Sv. Misa  u crkvi Velike Gospe u 17,00 sati

 

Subota, 21. studenoga – Gospe od zdravlja

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 8, 00 sati

 

Nedjelja, 22. studenoga – 34.  kroz god. – KRIST KRALJ – (Sv. Cecilija)

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati (pjeva dječji zbor);  u 10, 30 sati (pjeva zbor mladih)  i u 17,00 sati (pjeva mješoviti zbor)

OBAVIJESTI U SVEZI KORONE

Zbog situacije u kojoj živimo, naš nadbiskup Mons. Želimir Puljić je  uputio dopis u kojem između ostaloga kaže:

… svima koji vode brigu o našem zdravlju, od Stožera do medicinskog osoblja, koji služe dobrobiti ljudi i pomažu ugrožene, stare i bolesne, izražavamo našu zahvalnost. Svjesni još uvijek ozbiljnosti stanja kod nas i u svijetu, a u vidu prevencije, opreza i zaštite, neka se osobito pazi na sljedeće:

  1. a) Neka se vjernicima češće napominje i na vidljivom mjestu istaknu prikladna upozorenja i upute što se tiče distance, dezinfekcije ruku i prostora te nošenja maske, posebice na susretima u zatvorenim prostorima.
  2. b) Isto tako, neka se od vremena do vremena napomene da nositelji virusa i oni koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili respiratorne poteškoće, izbjegavaju susrete s ljudima. Osobito ako su došli iz područja žarišta zaraze ili su bili u kontaktu s oboljelima.
  3. Uz potrebne mjere predostrožnosti, neka svećenici pozivaju i potiču ljude na molitvu, osobnu i zajedničku, u obiteljima i u liturgijskim prostorima.

Molimo se našoj nebeskoj zagovornici Blaženoj Djevici Mariji koja je zdravlje bolesnih, kao i Svetom Roku koga je Gospodin postavio zaštitnikom protiv zaraznih bolesti i po njemu dijelio obilje blagoslova ljudima koji su bili u bolesti i tjeskobi…

 

                                           BLAGOSLOV OBITELJI

Uskoro započinje došašće, vrijeme priprave za  Božić – vrijeme iščekivanja. S tim je povezan i blagoslov kuća, tj. obitelji. Ove godine, zbog korona virusa, smo u specifičnoj situaciji. Sve više je (znanih i neznanih) zaraženo i u našoj župi od ovog virusa. Neki ne osjete većih problema, a neki su u težoj zdravstvenoj situaciji zbog toga. Postavlja se pitanje kako imati blagoslov kuća. O tome smo  raspravljali i mi svećenici. Ima raznih prijedloga: blagoslov na pragu kuće, na dvorištu, ići kod onih koji to posebno zatraže… Ovaj virus je poremetio naše odnose, naš rad i cijeli naš život. Pozvani smo svi djelovati i u ovakvim uvjetima, odgovorni u svom ponašanju i djelovanju. U nekim biskupijama su odgodili blagoslov obitelji za proljeće. Neki predlažu da se pozove predstavnike obitelji u crkvu (svaki dan određene ulice i zaseoci)) i da sudjeluju na misi zornici, te se onda blagoslove svijećice i podijele kalendari i naljepnice. Isto tako se predlaže mogućnost za jedan termin navečer u prikladni sat (molitva Večernje, blagoslov svjećica …) Mogućnost za ispovijed bi bila svaki dan tijekom došašća nakon zornice i također poslije podne u određeno vrijeme (u kripti uz sve uobičajene mjere).

 

                               MASLINOVO ULJE ZA SJEMENIŠTE

Ovih dana je bila, a negdje još traje, intenzivna berba maslina u svim našim krajevima, pa tako i u Bibinjama. Stari je običaj da se na razne načine pomogne u uzdržavanju naših sjemeništaraca i bogoslova. Ako netko želi darovati ulja na tu nakanu, može donijeti u župnu kuću ili u sakristiju. Rado ćemo proslijediti to ulje u Sjemenište. Hvala!

                             SASTANAK ŽUPNOG PASTORALNOG VIJEĆA

U ponedjeljak 16. studenoga u 18,00 sati imat ćemo sastanak Župnog pastoralnog vijeća (stari saziv) u crkvi Velike Gospe.

PAPINA PORUKA ZA DAN SIROMAHA

 Tema Poruke Svetoga oca Franje za Svjetski dan siromaha 2020. „Pruži svoju ruku siromahu“ preuzeta je iz Knjige Sirahove (7, 32).

Tumačeći biblijski tekst na kojem se nadahnjuje ovogodišnja Poruka za Svjetski dan siromaha, Papa ističe kako su molitva Bogu i solidarnost sa siromašnima i onima koji pate neraskidivo povezani. Da bismo Bogu iskazali štovanje koje je milo Gospodinu, moramo shvatiti da je svaka osoba, čak i najsiromašnija i najprezrenija, stvorena na sliku Božju. Iz te svijesti proizlazi dar Božjeg blagoslova, privučen velikodušnošću koju pokazujemo prema siromašnima. Stoga, vrijeme posvećeno molitvi nikada ne može postati alibi za zanemarivanje bližnjega u potrebi. Sasvim suprotno: Gospodinov se blagoslov spušta na nas, a molitva postiže svoj cilj ako su praćeni služenjem siromašnima, ističe se u Papinoj poruci.

Kako je to drevno učenje aktualno također za nas! Naime, riječ Božja nadilazi prostor i vrijeme, religije i kulture. Velikodušnost kojom podupirem slabe, tješim ožalošćene, ublažavam patnju i vraćam dostojanstvo onome kojemu je ono oduzeto, uvjet je za ljudski život življen u punini. Odluka da posvetimo brigu siromašnima, njihovim različitim potrebama, ne može biti uvjetovana raspoloživim vremenom, privatnim interesima ili bezličnim pastoralnim ili socijalnim projektima. Snagu Božje milosti ne smije se gušiti narcisoidnom tendencijom da sebe uvijek stavljamo na prvo mjesto. ..Tumačeći temu Poruke, „Pruži svoju ruku siromahu“, Papa u nastavku ističe kako je „pružena ruka znak: znak koji odmah govori o bliskosti, solidarnosti i ljubavi. Ovih mjeseci, kada je čitav svijet pokorio virus koji je donosio bol i smrt, očaj i izgubljenost, koliko smo samo ispruženih ruku mogli vidjeti!  Te su ruke prkosile zarazi i strahu samo kako bi pružile podršku i utjehu

Ova pandemija stigla je iznenada i zatekla nas nespremne, izazvavši snažan osjećaj zbunjenosti i bespomoćnosti. No, siromašnima se nikada nije prestalo pružiti ruku. Time smo pružili svjedočanstvo kako se valja pripremiti kada se želi prepoznati siromaha i pružiti mu pomoć u vremenu nužde. Sredstva za činjenje milosrđa ne mogu se improvizirati. Potrebno se svakodnevno u tome vježbati polazeći od svijesti kako mi prvi trebamo pruženu ruku drugoga, ističe Sveti Otac.

Ovaj čas koji živimo poljuljao je mnoge naše sigurnosti. Osjećamo se siromašnijima i slabijima jer smo iskusili osjećaj ograničenosti i doživjeli ograničavanje naše slobode. Gubitak posla, nemogućnost susretanja dragih nam osoba, kao i izostanak uobičajenih međuljudskih odnosa iznenada su nam otvorili oči za horizonte koje smo odavno navikli uzimati zdravo za gotovo.  Zatvoreni u tišini svojih domova otkrili smo koliko je važna jednostavnost i držati pogled usredotočen na ono bitno…