Obavijesti

Glasnik župe Sv Roka Bibinje, 12. XI. 2018. – 18. XI. 2018.

LEO52795

Nedjelja, 11. studenoga – 32. NEDJELJA KROZ GODINU

Sv. Mise u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati, te u 10, 30 sati (zbor mladih).

Večernja sv. Misa u crkvi sv. Roka u 17, 00 sati

 

Ponedjeljak, 12. studenoga  

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17, 00 sati  

 

Utorak, 13. studenoga

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 17, 00 sati (zajednička)

 

Srijeda, 14. studenoga – sv. Nikola Tavelić

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati

 

Četvrtak, 15. studenoga

Molitva na grobu hrvatskog branitelja Zvonimira Sikirića u 16, 30 sati.

Nakon toga Misa u crkvi sv. Roka

 

Petak, 16. studenoga          

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 17, 00 sati

 

Subota, 17. studenoga    

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 17, 00 sati

 

Nedjelja, 18. 11. – 33. NKG – spomen dan stradanja Vukovara i Škabrnje

Sv. Mise u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati, te u 10, 30 sati (župni zbor).

Večernja sv. Misa u crkvi sv. Roka u 17, 00 sati

                                HODOČAŠĆE SV. NIKOLI U ŠIBENIK

Zadarska nadbiskupija  organizira hodočašće sv. Nikoli Taveliću u njegov rodni grad Šibenik, u nedjelju 11. studenoga 2018. Iz naše župe idu 24 hodočasnika. Polazak autobusa je u 14,00 sati sa trga dr. Franje Tuđmana.

 

  1. OBLJETNICA SAMOSTANA BENEDIKTINKI U PAGU

U utorak 13. studenoga benediktinke u Pagu slave 700. obljetnicu svoje nazočnosti u gradu Pagu. Njihov samostan je bio sagrađen 1318. godine u Starom gradu Pagu. Tom prigodom će u samostanu biti otvorena stalna sakralna izložba,  promovirana monografija, održan prigodni kulturni program, te slavljena sv. Misa zahvalnica. U samostanu živi  i djeluje  8 sestara od kojih je s. Placida Sikirić  rodom iz Bibinja.

 

 

HRVATSKI BISKUPI U POHODU SV. STOLICI

Hrvatski biskupi odlaze u svoj treći pohod „Ad limina apostolorum“ od osnutka Hrvatske biskupske konferencije. Nakon 1999. i 2006. hrvatski biskupi pohodit će pragove apostola od 12. do 17. studenoga. Latinski naziv „Ad limina apostolorum“ prevodi se kao pohod »na pragove apostola«, to jest na grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla koji predstavljaju mjesta na kojima su oni mučeničkom smrću prešli prag vječnosti, što je bio običaj još od vremena prve Crkve. Danas se taj izraz najčešće koristi za kanonski propis kojim se svakom pojedinom biskupu nastanjenom u Europi nalaže da pohodi Rim svakih pet godina da bi se pomolio u rimskim bazilikama, zatim osobno se susreo s papom i podnio izvještaj o stanju u svojoj biskupiji, usmeno papi i pismeno  kongregaciji.

Običaj da svaki dijecezanski biskup u Katoličkoj Crkvi obavi pohod „ad limina“ uveo je papa, hrvatskog porijekla, Siksto V. u 16. stoljeću.

Kako piše u apostolskoj konstituciji o Rimskoj kuriji »Pastor bonus« (Dobri pastir) pohodi »ad limina« zapravo su »kao vrhunac povezanosti svake mjesne Crkve s rimskim prvosvećenikom. On, naime, primajući svoju braću u biskupstvu, raspravlja s njima o stvarima koje se tiču dobrobiti Crkava i pastirske službe biskupa te ih utvrđuje i podupire u vjeri i ljubavi« (br. 29). Tom prigodom hrvatski biskupi će pohoditi četiri glavne rimske bazilike i hrvatsku crkvu sv. Jeronima gdje će slaviti sv. Mise. Na početku službenog djela programa 12. studenoga u 7, 30 sati članovi HBK slavit će misu u bazilici sv. Petra, na oltaru uz grob sv. Petra, koju će predvoditi predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon Mise svečano će biti u sakristiji bazilike otkrivena ploča na latinskom jeziku koja govori o povezanosti Hrvata sa sv. Stolicom. Slijedi susret biskupa s papom Franjom. Tih dana bit će u bazilici sv. Marije Velike otkrivena ploča s natpisom na glagoljici, te na hrvatskom i talijanskom jeziku na spomen pape Hadrijana II koji je odobrio liturgiju na starocrkvenoslavenskom jeziku.

 Molimo Gospodina za uspjeh ovog važnog pohoda naših biskupa papi Franji i Svetoj Stolici!