Izdvojeno

DIJAMANTNI PIR Bračni maraton započet u Trstu traje i nakon 60 godina

DIJAMANTNI_KERO1

U životu sve probleme treba nastojali rješavati razgovorom, uz međusobnu toleranciju, strpljenje i opraštanje, govore supružnici Kero

Živimo u vremenu kada brakovi nerijetko traju do prvog  većeg nesporazuma i kada je mnogima teško zamisliti da s nekim žive cijeli svoj život. Lijepo je stoga vidjeti bračni par Kero iz Bibinja, Vencija i  Anu, sretne jer su doživjeli 60 godina braka, zbog čega su opet zajedno  stali pred oltar. Bio je to za njih izuzetno emotivni trenutak.

Obnovu bračnih zavjeta i blagoslov u župnoj crkvi Velike Gospe predvodio je don Zdenko Milić, župnik Bibinja.

Upoznavanje u Trstu

Slavljenici, Venci (86) i Ana (78), djevojačkog prezimena Barković iz  Brseča kod Opatije, vjenčali su prije čak 60 godina, 1959. godine, u crkvi  u Trstu.

 – Ja sam radila u Trstu, a moj Venci je bio u logoru u Trstu, jer je pobjegao iz bivše države i tamo je bio stacioniran. S njim su bili i Rola Šimunić iz Bibinja, Šime Gašparović i Nadinić iz Sukošana i drugi, kazala je  slavljenica Ana.

Pola godine nakon vjenčanja, odnosno u listopadu 1959., odlaze živjeti i raditi u Australiju u Bowral, najveći grad u južnom gorju Novog  Južnog Walesa u Australiji, sat i pol vožnje južno od Sydneya. Potom su  se preselili u Sydney gdje su živjeli do povratka u Bibinje, 2012. godine.

 – Radili smo u tvornici, a zatim smo imali trgovinu mješovite robe, naglasila je slavljenica Ana.

Ani i Venciju na njihovom zajedničkom putovanju rodilo se troje djece, kćer Nives udana za Rajka Kindu, te dva sina: Mladena, koji sa suprugom Cilkom i obitelji živi u Sydneyu, i Roka, koji sa suprugom Mirnom  živi u Zagrebu.

Troje djece, osmero unučadi i šestero praunučadi

 – Djeca su nam podarila osmero unučadi i šestero praunučadi, ponosno će slavljenik Venci.

Trebalo je proći preko dvadeset godina da bi supružnici Kero po prvi  put ponovno zakoračili na hrvatsku grudu.

 – Otac nam je 1971. godine došao u Bibinje, ne za dugo, pobjegao je  preko noći, jer je imao saznanja da će ga zatvoriti kao hrvatskog emigranta u Australiji, podsjeća kćer Nives Kinda koja je, kaže, začeta u Trstu, prije 60 godina.

Cijeli svoj život slavljenici su posvetili svojoj obitelji, radili su i stvarali  kako bi njihovoj djeci bilo bolje.

 – U životu sve probleme treba nastojali rješavati razgovorom, uz  međusobnu toleranciju, strpljenje i opraštanje, govore supružnici Kero,  koji su imali privilegij slaviti ovaj lijep i rijedak jubilej, dijamantni pir, događaj vrijedan pozornosti.

Čestitamo barbi Venciju i njegovoj Ani 60 godina ljubavi, a Zadarski  list je već pozvan na slavlje 65-godišnjice braka, tzv. željezni pir.

Autor: