Aktualno Izdvojeno

Zuanovići imaju sedmero djece i ne pomišljaju na odlazak iz Bibinja

ZUPAN_vise_djece4

Županiji je cilj povećanje demografije i podrške roditeljima s više djece. Povećali smo porodiljske naknade za prvo i drugo dijete na 1.000 kuna, a za treće i svako sljedeće na 5.000 kuna, rekao je župan Longin

Zadarski župan Božidar Longin, sa svojim zamjenicima Šimom Vickovićem i Šimom Mršićem te pročelnicima Ivanom Šimunićem i Bernardom Marunom, posjetio je jučer tri obitelji s više djece. U Bruškoj iznad Benkovca obitelj s devetero djece, u Zadru obitelj s osmero djece i u Bibinjama mladu obitelj sa sedmero djece. Pritom su im uručili prigodne poklone.

– Danas mi je jedan od najljepših dana. Županiji je cilj povećanje demografije i podrške roditeljima s više djece. Povećali smo porodiljske naknade za prvo i drugo dijete na 1.000 kuna, a za treće i svako sljedeće na 5.000 kuna. Osim o gospodarstvu, brinemo i o socijalnoj komponenti – zdravstvu, djeci i o školstvu, o natalitetu i osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, kazao je Longin dodavši kako je Županiji cilj da sva djeca iz škole izađu kao pravi i sposobni, spremni na sve izazove života i modernog gospodarstva.

– Da ih što prije izvedemo na pravi put, da se uklope u našoj zajednici, da nađu posao, a ne da idu po svijetu tražiti kruh da bi mogli preživjeti, zaključio je župan Longin.

Mlada obitelj Zuanović iz Bibinja, Tomislav i Anđela, prije sedam tjedana dobili su sedmo dijete, sina Jerolima.

– Najstarije dijete ima 14 godina, a najmlađe niti dva mjeseca – Jakov, Agneza, Rita, Ante, Grgo, Marija i Jerolim, kaže ponosna mama Anđela, povratnica iz Australije, po zanimanju odgojiteljica.

Mlade roditelje ovaj je posjet ugodno iznenadio te zahvaljuju Zadarskoj županiji i Općini Bibinje na pomoći i podršci.

– Zadovoljan sam jer vidimo da je naša zajednica živa i da reagira, kao što je župan rekao, nije sve crno. Puno mladih ljudi pođe vanka, samo je atak na Irsku, Njemačku, a puno njih se i vraća. Međutim, uz malo borbe i uz malo vjere u našoj zemlji može se raditi, živjeti i stvarati obitelj, bolje nego igdje u svijetu, tvrdi tata Tomislav te nastavlja:

– Bogu hvala na roditeljima koji nam pomažu i na svim pomoćima zajednice. Trudimo se, živimo i ne zamjeram onima koji nemaju financija i kuće. Ipak to crnilo ne treba prevladati, trebamo pozitivno misliti. Jer ako pozitivno mislimo one negativne stvari će poći, rekao je Tomislav Zuanović.

Bibinje ima oko 4.200 stanovnika, a s 50 do 60 novorođenih u gornjem je dijelu općina s pozitivnim prirodnim prirastom.

– Zahvalio bih se županu na lijepoj gesti i na činjenici da ne zaboravlja predizborna obećanja. Županija i Općina ne brinu se samo za novorođenu djecu, već za sve generacije. Općina Bibinje je s 1.500 kuna za svako novorođeno dijete podigla na 5.000 kuna. Nagrađujemo učenike, stipendiramo sve studente, podigli smo i stipendije, istaknuo je načelnik Bruno Bugarija.

Bibinje se ne boji imati djece, mnoge obitelji već tradicionalno imaju četvero i više djece.

– Hvala ovim hrabrim roditeljima koji u ovim uvjetima življenja pridonose boljitku svoga naroda. Nadam se da će takvih obitelji s puno djece u budućnosti biti i više. Pozitivan proces koji se događa u županiji, a pokreće župan Longin, od Bibinja ima podršku. Na taj pozitivan trend želim mnogi mladim obiteljima da se pridruže obitelji Zuanović, poručio je Bugarija.

Preneseno iz Zadarskog lista

Zuanovići imaju sedmero djece i ne pomišljaju na odlazak iz Bibinja

ZUPAN_vise_djece3