Aktualno Foto galerija Izdvojeno

Proslava Dana općine Bibinje svečana sjednica

IMG_8211

Nakon mise zadušnice i polaganja vijenaca u spomen na poginulog bibinjskog branitelja Franka Lisicu, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Bibinje.

Minutom šutnje odana počast petorici poginulih branitelja iz Bibinja.

Nazočnima se na početku obratio Ivan Šimunić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Bibinje, koji je podsjetio kako se Bibinje u hrvatskim okvirima doživljava kao izrazito domoljubno mjesto, te da dan Općine slavi na dan pogibije Franka Lisice, te pogibije 12 redarstvenika u Borovu selu.

“U Bibinjama je mnogo mladih ljudi, a i u Općini su zaposleni mladi i obrazovani ljudi, koji ulažu veliku energiju u svoj posao i to se već vidi i tek će se vidjeti. Proračun Općine Bibinje je stabilan i garantira sigurnu budućnosti. Mnogi od projekata ne ovise samo o općini nego se koordiniraju županijska i državna sredstava, te iz EU fondova, a općina Bibinje je u tome uspješna.” – kazao je Šimunić, te dodao kako je Bibinje općina u usponu.Imali smo dosta problema koje smo dobili u nasljeđe 1993. godine. Kroz mjesto prolazi željeznička pruga, bilo je smrtno stradalih, imali smo dva kamenoloma, od kojih jedan još radi, a drugi služi kao odlagalište otpada. Imali smo u Gaženici kemijsku industriju, plinaru… Otpad je završavao u moru, pa bi ga vjetar donosio kod nas. Neki od ovih problema su nestali, a neki nisu. Problem je što rješenje ne ovisi o nama nego o ministarstvima i drugim tijelima. U partnerskom odnosu sa Županijom i državnom vlašću rješavat ćemo jedno po jedno u korist kvalitete života mještana. Načelnik Bruno Bugarija predložio je na Općinskom vijeću da se kupi od Ine prostor od 16.000 kvadratnih metara, koji će dobiti na važnosti jer će uklanjanjem pruge to postati atraktivan prostor, a cijelo Bibinje dobit će nove sadržaje. Bibinjci su srdačan i kulturan narod i nije slučajno da je Bibinje prema rezultatima Booking.coma proglašeno jednim od deset najgostoljubivijih mjesta u Hrvatskoj.” – kazao je Ivan Šimunić.

Nazočnima se obratio i načelnik općine Bibinje, Bruno Bugarija.

“Drago mi je da je s nama saborska zastupnica Grozdana Perić, naš prijatelj i čovjek koji nam je puno pomogao i napravio puno za Bibinje, Božidar Kalmeta, te poštovani župan gospodin Božidar Longin. Pozdravljam sve i ovo je prilika da kažemo nešto o našem radu i planovima. Katastarska izmjera i gospodarenje otpadom su naši glavni projekti u 2019. godini, a vječiti problemi su zaobilaznica pruge, kamenolom, ulaz u Kobiljak i putevi od naselja prema polju.” – kazao je Bugarija, te se osvrnuo i na pozitivne stvari.

Naši mještani su u proteklom razdoblju dobili su niz važnih projekata; mrtvačnicu za koju smo dobili 120.000 kn i još utrošili svojih 202.000 kn, dakle sveukupno 322.000 kn. Za reciklažno dvorište dobili smo 36.000 kn, plus svojih 144.000 kn, ukupno 180.000 kn, etno turistički centar 278.000 plus 280.000 vlastitih sredstava ukupno 558.000 kn, projekt dječjeg igrališta u sklopu vrtića za koje smo dobili 200.000 kn je pred građevinskom dozvolom, a kandidiran je za sredstva EU fondova. Tu moram spomenuti i projekt “Druga smjena- ispunjenije djetinjstvo“, za dječji vrtić dobili smo 2,300.000 kn i zaposlili tri djelatnika. Realizira se i projekt iz kulture – monografija Bibinja, koji je u izradi, zatim projekt Irene – led rasvjeta u Talinama vrijedna 270.000 kn. Tu je još i projekt infrastrukture i izgradnje vodovodne mreže za tri ulice, te najveći projekt – projekt odvodnje, za koji se čeka novelacija studije isplativosti.” – istaknuo je načelnik Bugarija, te nastavio:

“Tu je rasvjeta igrališta Franka Lisice vrijedna 177.000 kn, projekt pomoćnog igrališta – 70.000 kn, zatim uz pomoć Županije dobili smo javnu rasvjetu vrijednu 70.000, zatim za trafostanice 150.000 kn, za sanaciju pomorskog dobra 80.000 kn… Moram istaknuti da smo podigli rodiljne naknade na 5.000 kn, a i stipendije smo povećali, te socijalna davanja i donacije za sport i kulturu. Da nije bilo EU fondova, teško bi ostvarili sve ovo. Lani se puno pisalo i govorilo o sječi borove šume na brdu Sasavac, radi se o nezakonitoj sječi, državna administracija je šutjela, ali mi ćemo pravdu zadovoljiti pravnim putem.” – kazao je Bugarija.

Dodao je kako Bibinje ima 4.300 stanovnika, te treba ulagati ne samo u turizam, nego i u sve ono što je važno za bolji život svih mještana.

“Općina je osigurala prostor za jednu marinu i hotel. Poslovna zona Lonići je u intenzivnoj fazi izgradnje, pri kraju smo s popunjenosti. Trenutno tamo radi 150 ljudi. Morati ćemo ići na novu poslovnu zonu.” – kazao je načelnik te dodao kako ima problema koje općina ne može sama riješiti.

“Imam informaciju da će Vlada RH zasjedati u lipnju u Zadru, te ćemo poslati zahtjev da Vlada prihvati projekt izmještanja pruge. Vjerujem da ako budemo kao tim dobro radili da bi ove probleme mogli trajno riješiti. Uvjerili ste se da Općina radi dobro, prepoznaje probleme, radi na projektima i dovodi ih do kraja.” – kazao je načelnik Bugarija.

Bibinjski pjesnik Ante Sikirić izrecitirao je nekoliko pjesama, a u glazbenom dijelu nastupila je klapa Bibinje. Voditelj programa bio je poznati novinar Šime Vičević.

U svom govoru, župan Božidar Longin je svim žiteljima čestitao Dan općine.

“Čast mi je sto vas mogu pozdraviti i čestitati Dan općine. Razvoj Bibinja u ovih 26 godina pokazao je da je naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman bio u pravu kada se 1993. godine odlučio na ovakav ustroj. Bibinje su dobile puno s ovom općinom, kao što je Zadarska županija izrasla u uspješnu regiju. Pred nama je novi razvojni uzlet, strateški smo prepoznati kao turistički proizvod. Naš turizam se nadopunjuje, priobalni i onaj u zaleđu. Naš glavni gospodarski temelj je turizam. Potrebno je ulagati u poboljšanje ponude, postizanje kvalitete i razvoj infrastrukture. Nema turizma bez uspješno rješenog pitanja odvodnje i vodovodizacije. Kao župan pratim sve sto se događa s projektom aglomeracije Bibinje i Sukošan.” – kazao je Longin dodajući kako se trenutno na području Zadarske županije radi na projektima vrijednima milijardu i pol kuna, a zajedno sa ovima koji su u završnoj fazi – gotovo dvostruko.

“Dobili smo značajna sredstva iz EU, što nam pokazuje koliko je bitno tko će nas zastupati u Europskom parlamentu. To spominjem jer je su pred nama izbori. Razvojem luke Gaženica mora se ići u modernizaciju željeznica. Itekako nam je stalo da izmjestimo prugu iz mjesta. Pratimo i ostale projekte. Od početka godine povisili smo naknade za novorođenu djecu i to je naš doprinos. Nastavit ćemo raditi na tome da roditelji imaju osiguranu egzistencuju. Najsnažnija socijalna politika je snažna gospodarska politika. Brojke ohrabruju, a mi ćemo nastaviti u tome smjeru.  Uvijek možete računati na našu potporu.” – kazao je na kraju Longin.

Saborska zastupnica Grozdana Perić čestitala je okupljenim mještanima u ime predsjednika Hrvatskog sabora Dan općine Bibinje.

“Ja bi navela nekoliko činjenica, a kako zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu uvijek pogledam stanje u proračunu, posebno bih naglasila da su općine, zahvaljujući izmjenama Zakona o financiranju lokalne samouprave, udvostručile prihode poreza na dohodak. To je stvorilo preduvjete da možete puno kvalitetnije planirati svoje projekte i daje vam vjetar u leđa. Ova Vlada je imala snage to napraviti za općine, gradove, te županije. Puno toga ste ostvarili i puno toga još planirate napraviti. Važna je podrška Vlade oko finaciranja projekata, poput dječjeg vrtića. Isti tako, Booking.com je pokazao da ste izvrsni domaćini i čula sam da imate preko 700 iznajmljivača, što je velik broj i pokazuje da se turizam razvija. Problem infrastrukture i željeznice je nešto i što općina Bibinje zaslužuje da se riješi.” – kazala je Grozdana Perić, te podsjetila na važnost izbora za EU parlament, i naglasila da je Hrvatska povukla 4 i pol milijarde eura sredstava iz EU fondova.

U nastavku sjednice dodijeljena su godišnja priznanja najzaslužnijim mještanima, a nagradu za životno djelo posthumno je dobio mons. Pavao Kero. U ime svih nagrađenih, zahvalila se njegova sestra Vinka Kero.

Tekst” Kalelarga info .hr”