Aktualno Foto galerija Izdvojeno

Na krilima bure

IMG_0205

.Pjesnički spektakl je bio humanitarnog karaktera namijenjen bolesnoj djeci. Posebno emotivni trenuci su bili tijekom čitanja pjesme “Materino krilo” posvećeno autorovoj bolesnoj majci, dok je ushićenje kulminiralo pjesmom “Čovik od soli” o bibinjskom ribaru Jeri

Na predstavljanju knjige pjesama Marina Fuzula pod nazivom “Na krilima bure” u atriju OŠ Stjepana Radića u Bibinjama  tražilo se mjesto više, a u uzvišenom ozračju ovoliko publike poželio bi  na svojim prvenstvenim utakmicama dobar dio nogometnih prvoligaša.

– Biti pisac i pjesnik u današnje vrijeme je najuzvišeniji poziv. Čin  stvaralaštva, želja za stvaranjem, to je osobina umjetnika, kazala je Vesna Matešić, voditeljica programa.

Bilo je to fascinantno događanje, a u bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupila je klapa Bibinje, ženska klapa Garofuli i legendarni pjesnik Ante Sikirić Krivin te gošća iz Radovina, 13-godišnja  Nika Uzelac koja je nastupila u finalu talent-showa Zvjezdice. Nika je  sjajno i s puno energije otpjevala Marinovu pjesmu “Nisam kriva”.

Raskoš poetskog umijeća

– Bibinjski pjesnik, poščjer Marin Fuzul pjesnik je izjedna, na nadahnuće, na prvu. Prvom svojom poetskom zbirkom otkriva nam svu raskoš svog poetskog umijeća, otkriva nam svoj poetski svijet, od domoljubnih pjesama, ljubavnih pjesama, pjesama za djecu, uglazbljenih  pjesama. Na krilima bure, poetskim otporom zaboravu, kazao je recenzent Nikola Šimić Tonin iz Zadra, hrvatski književni kritičar.

Pjesnički spektakl je bio humanitarnog karaktera namijenjen bolesnoj djeci. Posebno emotivni trenuci između ostalog su bili tijekom čitanja pjesme “Materino krilo” posvećeno autorovoj bolesnoj majci, dok  je ushićenje kulminiralo pjesmom “Čovik od soli” u kojoj je autor opisao bibinjskog ribara Jeru Sikirića.

– Marin ne piše pjesme samo zato da bi ih drugi mogli čitati, nego i  za dušu kako bi ih mogao nadahnuto kazivati svojoj publici. I to je ona  spona koja me povezala s ovim darovitim pjesnikom. I ne samo ona,  nego činjenica da je u Marinovoj svakoj pjesmi glavna nit ljubav, ne  prijetvorna i ne dodvoravačka, nego iskrena i iskonska, tihana i britka.  On jednako pjeva o domovini, ženi, kćeri, sinu, majci, ocu, prijateljima,  maslini, moru, kamenu i svim ljepotama svog rodnog dalmatinskog  kraja i svoje domovine Hrvatske, ali najjačom pjesničkom i ljudskom  snagom pjeva o napaćenoj Lijepoj Našoj, za koju kaže da će je “uvik  materon zvati”, u nadahnutom obraćanju naglasio je recenzent Ante  Nadomir Tadić Šutra, hrvatski književnik i skladatelj rodom iz Ovrlja  kod Sinja.

Glavna nit ljubav

Pjesnički prvijenac objavljen je u nakladi Gradske knjižnice Benkovac  ravnatelja Mile Marića koji je ujedno i urednik. Recenzenti su gore navedeni Šimić i Tadić-Šutra, lektor Martina Drobnak, autor fotografija  Leo Banić, a naslovnice Željko Fuzul.

– Marin puca i uvijek pogodi “u sridu”, jer ima određenu rimu, metriku i ritam. Njegove pjesme su bistre poput izvora i pitke poput dobrog starog vina. One su mu razglednice i to svaka na svojstven način,  to su male sličice koje se mogu opipati, dirati, osjetiti i čak zastaviti,  reći će Ante Sikirić Krivin koji je autor naslova “Na krilima bure”.

Naslov knjige je metaforičan, a svaka je metafora mala zagonetka za  čitatelja.

– Iskreno i od srca se zahvaljujem svojoj obitelji, roditeljima, supruzi,  djeci, svima koji su na bilo koji način pridonijeli da moj prvijenac ugleda svjetlo dana. Bez vaše nesebične pomoći moji snovi teško bi se ostvarili, zahvalio se Marin Fuzul