Obavijesti

Glasnik župe sv,Roka Bibinje, 22. XII. 2019. – 29. XII. 2019.

LEOL5572

Nedjelja, 22. prosinca – Četvrta nedjelja došašća (adventa)

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe  u 8,00 sati, te u 10, 30 sati ( župni zbor ).

Sv. ispovijed u crkvi sv. Roka od 15, 30  do 17, 00 sati

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 17, 00 sati

 

Ponedjeljak, 23. prosinca

Sv. Misa zornica u crkvi Velike Gospe u 6, 00 sati (zajednička).

Posjet bolesnicima od 8, 30 – 13, 00:  Lonići, Sikirići, Režani, te ispod pruge

 

Utorak, 24. prosinca – Badnjak

U crkvi Velike Gospe s početkom u 23, 30 sati bit će pjevanje božićnih pjesama, te sv. Misa Polnoćka 

 

Srijeda, 25. prosinca – BOŽIĆ

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe u 8, 00 sati, te u 10, 30 sati.

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 17, 00 sati

 

Četvrtak, 26. prosinca – sv. Stjepan, prvomučenik

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 16, 30 sati. Nakon sv. Mise bit će blagoslov ognja – kolede i Večernja za naše pokojne  

 

Petak, 27. prosinca – sv. Ivan, apostol i evanđelista

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 17, 00 sati

Božićni koncert u crkvi Velike Gospe u 18, 00 sati

 

Subota, 28. prosinca – Nevina dječica

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 8, 00  sati.

 

Nedjelja, 29. prosinca – sv. Obitelj Isusa, Marije i Josipa (Iseljenički dan)

Sv. Misa u crkvi Velike Gospe  u 8,00 sati, te u 10, 30 sati.

Sv. Misa u crkvi sv. Roka u 17, 00 sati

PISMO PAPE FRANJE O JASLICAMA

Papa Franjo napisao je apostolsko pismo o značenju i važnosti božićnih jaslica koje je potpisao prilikom posjeta franjevačkom svetištu u talijanskom gradu Grecciu na Prvu nedjelju došašća 1. prosinca, objavio je Vatican News. Pod nazivom „Admirable signum“, odnosno „Čudesan znak“, papa Franjo je predao svoje pismo u Grecciu, mjestu gdje je sv. Franjo Asiški izradio prve jaslice 1223. kako bi istaknuo važnost Isusova rođenja.

 

Admirabile signum

U pismu Admirabile signum Papa navodi da se njegov naziv odnosi na divan znak božićnih jaslica. „Prikaz Isusova rođenja je u sebi jednostavan i radostan navještaj otajstva utjelovljenja Božjega Sina“, piše Papa koji je usporedio prikaz Isusova rođenja sa živim evanđeljem. Razmatranje povijesti Isusova Rođenja je poput čovjekova polaska na duhovno putovanje „privučen poniznošću Boga koji je postao čovjekom kako bi se susreo sa svakim muškarcem i ženom“.

Papa je naglasio kako se nada da će ovo pismo biti poticaj da se u obiteljima, ali i na radnim mjestima, školama, bolnicama, zatvorima i gradskim trgovima očuva tradicija postavljanja jaslica. Čak i ako se ta tradicija izgubila, „uvijek se može iznova otkriti i oživjeti“, istaknuo je.

U pismu se papa Franjo prisjeća i samog porijekla jaslica kako je preneseno u evanđeljima. Prikaz Isusova rođenja „poziv je na promišljanje o brojnim otajstvima o Isusovom životu i približava ih našim osobnim životima“, napisao je. Jaslice pripovijedaju o Božjoj ljubavi, ljubavi Boga koji je postao djetetom da nam poruči koliko je bliz svakom ljudskom biću, u kojem god da se stanju nalazilo, ističe Papa.

Također se vratio i na prikaz prvih jaslica, kada je sv. Franjo u Grecciu “oživio” prizore iz Betlehema. Naglasio je kako ta jednostavna evangelizacija sv. Franje i danas nudi „jednostavan, ali i autentičan način prikazivanja ljepote naše vjere“.

Jaslice su opipljivi način kako možemo doživjeti nježnu Božju ljubav – tada možemo i sami vidjeti u kakvom se siromaštvu rodio Sin Božji. Prisutnost siromašnih i poniznih podsjećaj je da je „Bog postao čovjekom radi onih koji najviše osjećaju potrebu Njegove ljubavi i koji Ga mole da im bude blizak“. Isus u jaslama na krotak, no istovremeno moćan način svjedoči o potrebi da se dijeljenjem sa siromasima preobrazi svijet u kojemu nitko nije isključen ni marginaliziran.

Papa Franjo u pismu razmatra o svakom elementu koji čini prikaz jaslica. Čak i oni koji naizgled nemaju veze s izvješćima iz evanđelja, poput pekara, glazbenika, žena koje nose vodu ili djece koja se igraju „progovaraju o

svakodnevnoj svetosti, o radosti u izvršavanju običnih stvari na nevjerojatan način“, zaključio je.

Konačno, božićne su jaslice podsjetnik na „naše dužnosti da dijelimo ovo iskustvo s našom djecom i unucima“, naglasio je papa Franjo, podsjećajući da je bit jaslica ta da nam osobno progovaraju, a ne u tome kako su one posložene. „U svakoj fazi našega života one nas uče kako razmatrati o Isusu, kako iskusiti Božju ljubav za nas, kako osjećati i vjerovati da je Bog s nama i da smo mi s Njim“, zaključuje papa Franjo.

 

 

 

BOŽIĆNI KONCERT

U petak 27. prosinca u 18, 00 sati u crkvi Velike Gospe održat će se Božićni koncert. Na koncertu će sudjelovati: Dječji zbor „Sv. Roko“, mandolinski ansambl „Moba“, crkveni zbor „don Marko Sikirić“, klapa „Garofuli“, folklorna skupina „Veseli Bibinjci“, zbor mladih „Magnificat“, klapa „Bibinje“, Antonio Sekula i djeca iz vrtića „Sv. Mala Terezija“. Voditelj koncerta je Šime Sikirić.

 

 

 

 

Svim župljanima župe sv. Roka, svim Bibinjcima u domovini i po svijetu želimo radosne Božićne blagdane ispunjene Kristovim mirom i blagoslovljenu Novu godinu !

 

                       vaši:

                              župnik don Zdenko, časne sestre Karmelićanke i suradnici