Aktualno Izdvojeno

Raskrižje na dvije razine

IMG_0148

 

Započeli su građevinski radovi na denivelaciji križanja državne ceste D8 i županijske ceste Ž6039 na ulazu u Bibinje, “kod Markovića”.

Riječ je o opasnom križanju ulaza u općinsko središte i ceste za novo groblje iznad Bibinja, jednoj od najopterećenijih zadarskih dionica Jadranske magistrale D8, jednoj od crnih točaka na magistrali od Zadra do Draga.

Krizi unatoč

– Građevinski dio izvodi zagrebačka Hidroelektra niskogradnja d.o.o. Rok izgradnje denivelacijskog križanja je godinu dana. Završetak izgradnje će ovisiti o tome hoće li se ili ne izvoditi radovi tijekom nadolazeće turističke sezone, rekao je Tomislav Marić iz Hrvatskih cesta.

Iako je početna cijena iznosila 13,5 milijuna kuna javnim nadmetanjem vrijednost građevinskih radova pala je na iznos od 8,9 milijuna kuna. Investitor su Hrvatske ceste dok je šef gradilišta inženjer Tomislav Pilko.

– Unatoč gospodarskoj krizi radovi na izgradnji raskrižja na dva nivoa trebali su započeti još početkom jeseni protekle godine. Međutim, usprkos osiguranim sredstvima bivše Vlade RH, odnosno Hrvatskih cesta, zbog žalbenog roka jednog od ponuđača radovi su do pravomočnosti žalbene odluke bili prolongirani, kazao je načelnik Nino Šimunić ističući kako nadasve opasno raskrižje utječe na sigurnost svih sudionika u prometu, posebno tijekom odlaska mještana na groblje te tijekom ljetnih mjeseci kada prosječni promet prelazi brojku od 13.000 vozila.

Hrvatske ceste su još 24. lipnja 2011. godine objavile poziv za javno nadmetanje u otvorenom postupku javne nabave za izvođenje radova denivelacije križanja državne ceste D8 i županijske ceste Ž6039. Na nadmetanje je pristiglo pet ponuda, tri ponude su ocijenjene kao prihvatljive, pravilne i prikladne.

Mjesec dana potom, 26. srpnja 2011., naručitelj je temeljem najniže cijene odabrao izvođača radova, Hidroelektru niskogradnju. Međutim, nezadovoljan odlukom žalio se neizabrani ponuditelj, Industrogradnja d.o.o. Donja Lomnica. Tek sudskim odbijanjem žalbe potpisan je i ugovor sa odabranim izvođačem radova.

– Osim raskrižja na dva nivoa u visini novog groblja u sklopu projekta izgradit će se i kružni tok, odnosno rotor za što sigurniji i brži protok motornih vozila, objašnjava Šimunić.

Na dionici Jadranske magistrale D-8 kroz Bibinje, ali i na cijeloj dionici od prestanka četverotračnog prometnog kolnika na ulazu u Bibinje pa sve do Draga, usprkos financijski znatnim redovnim i izvanrednim ulaganjima učestale su prometne nesreće, nažalost, i s tragičnim posljedicama. Preuređenja dionice na Jadranskoj magistrali kroz Bibinje, prethodna izgradnja ulaza iz pravca Sukošana, postavljanje čelične zaštitne ograde na opasnom zavoju nedaleko od Markovića, nije sasvim donijelo rješenje gorućeg bibinjskog prometnog problema.

– Projekt novog, suvremenog i sigurnijeg ulaza, odnosno izgradnju raskrižja na dva nivoa željno smo očekivali. Suvremeno raskrižje se započelo raditi i to je jedino važno. Ljudski život nema cijene, zaključio je Nino Šimunić.