Aktualno Izdvojeno

Četiri mlada bibinjska genijalca razvijaju vrhunske aplikacije

152859_848adcc91dc620735559

Glavni likovi priče koja slijedi su mladići koji smišljaju odlične aplikacije, zbog čega su ih nedavno prozvali zadarskim genijalcima. Moderna tehnologija njihova je opsesija .

Četiri Bibinjca, Miro, Jakov, Lorenzo i Manuel, zaljubljenici su u programiranje i izradu aplikacija. Za to područje su se počeli zanimati u svojim gimnazijama.

Ja, Miro i Jakov smo iz gimnazije Juraja Barakovića, a Lorenco je iz MIOC-a. Mi u svojim školama imamo naravno program informatike, programiranje i jednostavno mi smo bili prezadovoljni s tim, to je nas zanimalo i onda smo kod kuće zapravo sami se usavršavali do granica da možemo programirati. – objašnjava nam Manuel Lonić.

Mi smo do sada proveli dva projekta koja su zapravo u javnosti. To su dvije male igrice koje su bile lake za napraviti, a nama su bile potrebne kako bi se mi usavršili da možemo zapravo napraviti Dipsy generator koji je veliki projekt na velikoj razini kvalitete. Te igrice su jedna je zbrajanje i oduzimanje, natječemo se ko može više riješiti matematičkih zadataka u 1 minuti.

Već spomenuti Dipsy generator stvara glazbu za razne videoprodukcije, a koja nije zaštićena autorskim pravima. To je njihov najveći projekt koji još usavršavaju. A sve je počelo opet u školi.

Da zaista imaju potencijala za napraviti nešto dobro pokazali su i na prestižnom Googleovu natjecanju Hackathon gdje su u samo jednom danu osmislili aplikaciju za ocjenjivanje profesora i osvojili prvu nagradu!

Preuzimajući novčanu nagradu ugovorno su prenijeli prava na razvoj aplikacije na vlasnike licencije natjecanja. Pa ako bude odlučeno da je treba lansirati, dečki će biti spremni usavršiti je. Do tada rade na svojoj glazbenoj aplikaciji i sanjaju velike snove.