Aktualno Foto galerija Izdvojeno

BIBINJSKA OLUJA Proslava Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja drugi dio

Leo126

BIBINJE –  Dvadeset i tri godine vojno-redarstvene akcije Oluja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja Bibinjci su osim protokolarnog dijela, obilježili su pečenim volom na ražnju te  sa čak dvije humanitarne akcije. Bibinjsko lovci spremali su lovački gulaš čiji je prihod namijenjen Dječjem vrtiću Latica, dok je prihod od pridaje majica s logom “Oluja 95” namijenjen za liječenje Antonije Iglić, hrabre bibinjske cure koja boluje od teške bolesti kostiju.

Na šetnici Taline bilo je u znaku humanitarne akcije za Dječji vrtić Leptirići. U režiji velikog humanitarca, organizatora i donatora Ante Šimunića, sponzora i dragovoljaca Domovinskog rata, a pod pokroviteljstvom i suorganizacijom Općine Bibinje i Turističke zajednice pripremilo se gulaš, tvrde, od 250 kilograma čistog mesa od srne, jelena i vepra.

  • Vrtić je neizostavni dio prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, geni kameni Bibinja, poručio je Šimunić.

Bibinjski lovci su pripremali slasni gulaš za prodaju po simboličnoj cijeni od 20 kuna po obilatoj porciji. Svi su nešto radili oko velikih lonaca, “teća sa tri uva”, usprkos plus 35 stupnjeva Celzijusa u hladu. Pridružili su im se i brojni gosti jer Bibinje obara turističke rekorde.

  • Bibinje je oduvijek u domoljubnom zanosu. To svi znaju, Bibinje se uvijek odazove u velikom broju kad je riječ o humanitarnim akcijama, ovo mjesto ima velik osjećaj zajedništva te su uvijek svi spremni pomoći, poručio je načelnik Bruno Bugarija, a potvrdili Ante Šimunić i Ivan Krstičević, direktor komunalne tvrtke Bibinjac koji je naglasio da se skupilo samo od prodaje majica 10.000 namjenjenih Antoniji Iglić koja boluje od teške bolesti kostiju.Prikupljeni novac bit će usmjeren u njezino lječenje i novu nadu za ovu hrabru curu koja se od jedanaeste godine bori sa bolešću a akcija će se nastaviti i na susretu klapa.

Na bibinjskim Talinama bilo je izuzetno živo, u znaku zamamnih mirisa. Kuhanje nije bio problem kad se ruke slože, a i s iskustvom ovih lovaca, divljač ne može ispasti loše.

  • Obnavljamo fond divljači, prijateljujemo, družimo se i kad treba nekom pomoći svi skoče kao jedan, govori Ante Šimunić, lovac velikog srca i plemenite duše.

A na bibinjskoj Frnaži podno Starog sela, istinske povijesti, duše i srca Bibinja, kraljevska gozba, od ranog prijepodneva započeo se na ražnju vrtjeti oko 330 kilograma teški vol.   

Ribar Jere i ljudi dobre volje brinuli su se da ne nedostaje vatre i da kojim slučajem, nedaj Bože, vol s ražnja ne sklizne u žeravu i pepeo. 

–        Ovo mi je 13  vol na ražnju dosad, kazao je legendarni komunalac Marijan Šindija koji je vatru zapalio još u 9.30 sati.

Izuzetna posjećenost iznad i podno Starog sela, dobra zabava uz živu glazbu grupe Opća opasnost, humanitarne akcije, oko 350 litara gulaša od divljači i oko 330 kilograma teški vol na ražnju razlozi su zadovoljstvu žitelja Bibinja koji su otpustili kočnice i zajedno s  gostima, turistima i vikendašima feštali za pamćenje.